Šta je novo?

Linux distribucija

da budem iskren, kada SAM PRVI PUT probao davnijeh dana LINUX uopste, to je bila Mandriva (tada mandrake).
bez ikakvog znanja o linuxu uopste, krenuh u totalno nepoznato polje.
napravio sam particiju, zatvorio oci i krenuo. instalacija je smejurija. cak i pocetniku. custom partitioning je pesma sa ovim distroom, rad je lak, brz udoban, lako se kastomajzuje do bola, na DVD-u ima goomila s/w (rpmdrake), instalacija ostalih .rpm i slicno je vrlo ok.... cak sam poterao i TV karticu (BT878), BlueTooth, modem... cak i 3d.. igrao sam Doom3, Rune... ne secam se sta jos ne...
svaka preporuka za pocetnika !!!

btw. i danas koristim Mandrake :p

Poslednja izmena:
Evo ja sam probao Ubuntu, i prva iskustva sa Linuxom nisu losa :), doduse nisam ga jos instalirao vec ga koristim preko VMware-a, ali planiram da i to uskoro uradim :banana:.

Za početnika su mi najbolji PCLOS i Ubuntu.

Kod PCLOS radi sve kao podmazano. Faktički sve što možda treba da uradiš je da malo pročeprkaš po fstab i xorg.conf. Instaliraš i ne misliš. Mana je što nema baš previše programa u repoima a i pored njega nećeš baš mnogo naučiti o Linuxu kao sistemu jer jednostavno sve radi.. :)

Ubuntu je takođe odličan (koristim ga trenutno), ali ima mnogo više paketa za njega i ne postoji problem koji se uz malo guglanja ne može rešiti. Uz to se malo privikneš na konzolu, malo čeprkanja (kod PCLOS nisam znao kako izgleda konzola)..

Ako voliš Slack based distroe onda Vector nije loš izbor ali ne znam kolio je za početnika. Radi na PII provereno..

Što se tiče ostalih ne znam ni sam. Neko reče da je PCLOS sve ono što je Mandriva trebala da bude. Suse je kanta po mom mišljenju zbog mnogo stvari (nisam probao ovaj najnoviji 10.3). Fedora bagovita. Debian je sjajan ali za moj ukus dosta prenatrpan i spor. Sve ostale poznatije distribucije su mi nekako nedorečene..

Naravno, respect za Slackware, Gentoo, Arch, ali ne bi ih preporučio početnicima nikako osim u slučaju da imaju mnogo vremena, živaca i želje za učenjem..

Neko je pomenuo FreeBSD i njegove derivate (DesktopBSD, PCBSD)..? :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno