Šta je novo?

Linux defrag i software za pokretanje win aplikaciija

ROCK

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2008
Poena
390
Koji je program za defragmentacije diska i da li ima neki program da mogu da igram igrice od windowsa na linuxu? Poz

Poslednja izmena od urednika:
Prvo pitanje:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=59224
http://www.science.unitn.it/~fiorella/guidelinux/tlk/node94.html

Skraćeno: linux fajl sistem se trude koliko mogu, da, kroz razne tehnike smanje fragmentaciju. Ona postoji, ali je minimalna, pogotovo u odnosu na FAT/NTFS fajl sisteme. Kod mene je particija od 60GB fragmentovana 3.2%, nikad nije defragmentovana, a koristim je za veće količine podataka/konstantan download itd. Sistemska particija od 20GB je fragmentovana manje, jer su fajlovi mnogo manji.

Drugo pitanje:
Google
WINE

Poslednja izmena:
Ja sam instalirao Wine po njihovom uputstvu ali i dalje ne znam kako da instaliram igricu? Znam Znam Gugl je cudo :) ali meni ne ide nesto

Poslednja izmena:
well, treba da pokreneš Setup.exe sa wineom. Dakle, pređeš u direktorijum gde ti je sistem montirao CD (kod mene bude /media/ime_igre), klikneš desnim na Setup.exe (ili kako li se već zove) i odabereš "Open with Wine Windows Program Loader". Postoji i drugi način, koji sigurno radi (ovako gore radi kod mene na KDEu i sa najnovijim winetom).

Drugi način je da otvoriš terminal, pređeš u direktorijum gde je CD montiran (cd /putanja/do/tačke/montiranja) i tamo kucaš wine Setup.exe

Postoje male cake. Ako si root, ovo neće raditi, dakle pokreći instalaciju kao običan korisnik. Druga stvar je da, ako je igra na više CDa, onda instalaciju pokreni sa wine /putanja/do/tačke/montiranja/Setup.exe , da bi posle mogao da izbaciš CD. Iliiiiii, da ručno napraviš tačke montiranja, ručno montiraš sve CDe, i u winecfg, pod karticom Drives klikneš Autodetect.

Ti odaberi šta ti se sviđa. To je magija Linuxa.

Izvalio sam. Bas je extra Linux cuo sam price da je komplikovan sistem, nije uopste komplikovaniji od npr Win samo treba da izvalis kako funkcionise. Instalirao sam Warcraft mada nemam pojma gde :D ali sto je bitno radi. Ali kad hocu alt tab nece uopste tj mogu da izaberem ostale otvorene prozore ali kad ih selektujem nista i dalje ostaje u warcraftu. I bas sam se iznenadio sto rade drajveri za modem tj nisam morao da instaliram. Pitam li se da li je tako kod 64 bit?
Da, jos nesto, kako da instaliram drajvere za maticnu jer nemam zvuk tj imam ali samo na 1 zvucnik (imam 5.1) ili ja to ne znam da instaliram?

Sve instalirano (tj ocigledno ima drajvere), samo podeseno na 2.0 ili sl.
alsamixer pa podesavaj, a verovatno ima i neka gui alatka.

Nasao sam u System, Preference, Sound ali nisam nasao da biram to 5.1 i 2.0 To me bas smara. Ne rade mi ni sluske.Inace koristim UBUNTU, ne znam kakav je u odnosu na druge, al taj sam skinuo sinoc.
Da jos jedno pitanje: Kako da uninstaliram program preko Wine, instalirao sam Everest pa sad hocu da ga izbrisem ali nema ga u Add Remove prog

Poslednja izmena:
Najlakse odes u ~/.wine/drive_c/Program Files pa ga tamo nadji i klikni unistall ;) Ili jednostavno obrises taj "windows" i napravis novi :)

nema ga :D ima samo warcraft a everest se sakrio negde :D a ne znam ni da nadjem taj windows :D
ma najveci problem mi je sada zvuk sto nije 5.1 ali sad skidam 260 updateova pa videcemo. e da i stari su mi drajveri za grafiku a ne znam ni to da snimim :D nema veze necu da vas davim vise :D

Drajveri za ploču ti ne trebaju. Taj apdejt će ti verovatno rešiti većinu stvari. Drajvere za grafičku instaliraš na isti način kao i te apdejtove - kroz Synaptic.

nasao sam uputstvo na netu kako se instalira graficka ctrl alt F1 i onda kucas nesto, tu sam kucao ali nista. Secka mi igrica pa zbog toga hocu da instaliram najnovije drajvere, mada mozda je to do Open GL-a. (nije mi slaba graficka jer za ovo treba pentium 2-3)

U konzoli naravno :)

Ako hoces da otvoris neku web stranu u konzoli, onda dodaj prvo links, npr
Kod:
links http://www.google.com

U drugoj liniji pretpostavljam da si umesto suho, mislio sudo :)
treca linija je ok, ali izgleda da nisi u pravom direktorijumu, tj tu nema tog fajla. Ako si ga skidao iz firefoxa, verovatno je na desktopu...
Kod:
cd Desktop
sudo sh ./NVIDIA...

NVidijini drajveri nazalost moraju da se instaliraju iz tekstualnog moda (valjda ce uskoro kao Ati napraviti i neki gui).

Poslednja izmena:
Zapamti da su "mali" simboli kao . ili / mnogo bitni, i da / nije ni slično sa \ . Linux takođe pravi razliku između malih i VELIKIH slova, pa nvidia nije isto što i NVIDIA, niti nVidia. :wave:

Poslednja izmena:
tako je i u Win ja mislim da ne smes da pogresis npr za sifru. A izvalio sam da treba skroz precizno da bude. Thx na savetima

Vrh Dno