Šta je novo?

Linux basics....

dacha123

Slavan
Učlanjen(a)
17.05.2010
Poena
210
Buduci da nikada nisam radio u linuxu jel neko zna mozda neke newbies textove po mogucstvu na srpskom kako instalirati i sl... jednom pokusao da instaliram kod ortaka medjutim ne uspedoh da odradim ni jedan driver(zvucna wrls itd...)i u cemu je razlika izmedju ubuntu-a i kubuntu-a ?

Ubuntu stiže sa GNOME okruženjem, dok kubuntu stiže sa KDE. Manje više je stvar ličnog izbora (koji ti se više sviđa), pošto uglavnom postoje iste aplikacije i za jedan i za drugi. Postoje distribucije koje imaju i GNOME i KDE - recimo Fedora i CentOS. Pretpostavljam da je jednostavno instalirati KDE na Ubuntu-u naknadno, tako da ne bih previše brinuo o tome - probaj i jedan i drugi pa odluči koji ti više odgovara.

Što se tiče instalacije - odavno je prilično jednostavna: user friendly i driveri su tu za većinu hardware-a. Ako si koristio najnoviju distribuciju čudno je da ti zvučna i WiFi nisu radili.

izvini ali sve sto si reko za mene je spansko selo zato sam trazio link za pocetnike,a kod ortaka sam uspeo da dignem distem,ali to je i sve sto sam uspeo :(

Ja sam doslovno počeo sa "Unix for dummies" litaraturom. Osnovni koncepti. Znači, šta je GNU i GPL, šta Linux. Pa osnovne razlike između distri. Pa različiti Desktop environment-i, hijerarhija UNIX/Linux file sitema itd. Nakon toga počneš s nekom distrom, a na kraju završiš na sasvim nečem desetom.

@dacha123:
Na Linuxu korisnik se uglavnom ne muci sa driverima. Svi driveri za sve uredjaje su uglavnom vec nalaze u Linux kernelu. Sve sto treba da uradis je da ga instaliras i on ce da radi. Nema potrebe da trazis drivere za svoje kartice. Za pocetnike je dobar Ubuntu, jer je nekako najlaksi i imaj najbolju podrsku. Naravno, desava se da postoji neki problem, ali to se vec moze resiti sa malo googlanja.

Ovo nije lose za pocetak:
http://download.tutoriali.org/Tutorials/Linux/Operativni_sistemi_UNIX_i_Linux.pdf

Poslednja izmena:
ako je ovo pocetak ...gde je onda kraj :) :) hvala puno za link :) pokusacu sa ubuntu verzijom ili kako vec :)

Linux se u osnovi prilicno razlikuje od Windowsa. Nema slova za diskove i particije, ima file system na koji mozes da zakacis bilo koji drugi file system (diskove i particije su "povezani" na foldere u osnovi file systema), izolacija korisnika, nema virusa ni antivirusa, ne postoje driveri (svi se nalaze u kernelu), ...

al postoje plugini.... i gomila slicnog koje mi je iskreno preko .....xxx... da dodajem vise i jurim se preko gugla.... upravo pokusah da odradim nesto ali nema trika da umem da instal. proklete plugine zbog toga sto je neki proces locked.... ma nek ide sve u persun ...izgleda da ipak nisam ''pravi muskarac '' :D

Pluginovi za šta? Šta instaliraš i kako?

Nemozes da imas otvoren synaptic i da izvrsavas apt-get komande, jer se narusava interna baza instaliranih paketa. Ugasi synaptic pa probaj ponovo.
Sto se playera tice, samo klikni na neki mp3/divx i otvorice se player. Ukoliko se pozali da nema codec, imas dalje mogucnoss da player samostalno skine i instalira codec. Naravno.. ugasi synaptic package manager ako je pokrenut u tom trenutku.

Instaliraj lepo slack, dobijes odmah i sve kodeke i skoro sve programe koji ce ti trebati, da se ne patis kasnije sa apt-getovanjem ;)
A imas i slackbook na srpskom (ako hoces svasta da naucis o linuxu)

Novi Ubunti i derivati pri instalaciji nude da se ubace i kodeci i apdejti.Mislim da je Mint time obesmisljen, ma koliko mi simpatican bio.Sad ce neko da se javi zbog MInt menija, toolsa, uploada...
Moja preporuka je da saceka jos 2 nedelje, izaci ce Ubuntu i derivati.
Kubuntu 11.04 beta 2 radi vise nego lepo, u rangu openSUSEa 11.4, samo je laksi za koriscenje

Taj meni iak ose na svakom stranom sajtu koji piše recenzije toliko hvali da to nije normalno je prva stvar koju skinem kad pokrenem Mint. Mint je prosto ispeglaniji distro

Nazad
Vrh Dno