Šta je novo?

Linux 2.4.18 ne podržava FAT particije?

Marel

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2001
Poena
619
Imam instaliran RedHat Linux 7.1. Posto sam downloadovao kernel 2.4.18 sa ftp://ftp.yu.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.4/linux-2.4.18.tar.bz2, instalirao sam ga na sl. nacin

make mrproper
make xconfig

U konfiguracionom programu ostavio sam sve na default.

make dep; make clean; make bzImage
make modules
make modules_install
make install

Onda editovao lilo.conf

Image=/boot/vmlinuz-2.4.18
label=linux-2.4.18
read-only
root=/dev/hda7

Posle toga sam startovao lilo i posle restarta ucitao novi kernel. Medjutim, prilikom startovanja, linux nije uspeo da mountuje FAT particije, uz poruku da filesystem vfat "not supported by kernel".

E sad, kako da komajliram kernel da podrzava vfat?

Hvala unapred. :)

Ako si ostavio settings "po defaultu", morao bi da podrzi fat direktno. Ukoliko to nije slucaj, ponovi postupak sa make xconfig i pogledaj u grupi filesystems, pa stikliraj fat - logicno :D
Ostatak procedure isti: make dep; make clean, make ...

Nije bio štikliran po defaultu. I ne samo to, čak je bio isključen i parallel port i parallel printer support, pa sam zbog toga još 2 puta rekompajlirao kernel.

Međutim, mogu reći da sam zadovoljan ovom verzijom, jer ispravlja bug da je na Via chipsetovima maksimalno moguće uključiti ATA33 režim. Takođe, pre sam pri startovanju lpd-a dobijao poruku o mogućem IRQ konfliktu, a sad se to više ne pojavljuje.

Pa za to xconfig i sluzi :)

Da prilagodis kernel svojoj masini, a ne da koristis sve po defaultu. Ono sto znas da ti treba ukljucis, ono sto ti ne treba iskljucis, a ono sta zne znas sta je, ne diras :D

Nije lose neke stvari dodati koje nemas, recimo drajvere za razlicite cipsetove kao built-in, drajvere za aktuelne zvucne karte kao module i slicno - to je ono sto se danas cesce menja. Onda kada si zadovoljan, snimis iz xconfiga takvu konfiguraciju u poseban fajl. Onda rekompajliras samo kada menjas kernel - ucitaj taj config i zavrsis posao.

Nazad
Vrh Dno