Šta je novo?

Linotype-Hell JADE 2 drajver za XP - potreban

massive

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2002
Poena
619
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
pozdrav,
kako vidim ovde nije bilo reci o ovom skeneru. Potreban mi je drajver za njega, slucajno sam ga dobio na poklon (polovan naravno).

Postoji nekoliko linkova:
npr: http://members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=32984 (registrujte se) ali nisam jos nista experimetisao.

Eh da, treba mi i neka SCSI-2 PCI karta, ako neko ima da kupim.

Uhm, jel i taj bese ima SCSI PCI karticu na ciji se interfejs kaci kabl od skenera (kao kod mog Heidelberg Linoscan 1400 skenera)? Mislim da tih SCSI kartica ima u Linku, bar je bilo zadnji put kada sam jurio...

o da, ima scsi-2 interfejs i kartica mi treba definitivno.
ali drajver, ima li neko ideju.
Pise da JADE 2 treba instalirati kao UMAX Astra 1200 skener, i koristiti software za linotype-hell skenere (ColorFactory recimo, eh ?).
Imas li to, ili pak neke drajvere za ovaj moj model, jer na netu nalazim samo na neke komercijalne verzije.
Trebalo bi da skener radi sa SANE drajverima (na Linux-u).
izgleda da cu morati prvo da kupim karticu i sam se uverim...
tctctctctctc.

E ovako, da napisem kako sam ja resio ovakav problem sa mojim Linotype-om:
- Na prvom mestu kao sto znas treba da kupis PCI SCSI-2 karticu. Ja sam kupio za sitne pare neki iz stare brand masine. Ako imas ISA slot mogu ti dati originalnu Adaptec-ovu karticu koja ide sa njim.
- Posle u XP-u treba prvo da instaliras drivere za tu SCSI karticu, posle stavis ASPI drivere, nakon ovoga prikljucis i ukljucis skener. Kod detektovanja hardware-a sam morao 8 puta kliknuti na Cancel da vise ne pita za detekciju ovog uredjaja. (znakovi pitanja su ostali u Device Manager-u ali to nema veze).
- Nakon ovoga skener mozes koristiti na dva nacina:
1. Uzmes neki program za skeniranje (preporuculjem VueScan) pocnes skeniranje.
2. Instaliras Color Factory Pro (ovo si dobio uz skener jel tako?) i onda u svim programima gde ima potrebe za to imas Twain drivere (npr. Photoshop) i koristis ovaj solidni programcic.
Veruj mi vredi se pomuciti jer po kvalitetu skena velika vecina danasnjih plastikanera nije ni po cemu bolja od njega.

Btw. i ja sam skener tako dobio jer taj koji mi ga je poklonio nije uspeo da skener potera pod XP-om, a podrska iz Linotype/Heidelberga je trazila puno para za to. :)

E kad si spomenuo TWAIN.....

Ja sam instalirao SCSI karticu i njegov softver za skeniranje (Newcolor 5000) ali zelim da imam twain (sto ovaj softver ne moze da uradi). Da li ti ASPI drajveri to mogu da odrade? I ako da (sto bi bilo zaista sjajno) odakle mogu da ih skinem?

Uff ajde da pokusam razumeti:
Da li ti sad mozes uopste da skeniras (preko tog Newcolor-a ili nekog standalone programa nije bitno)?
ASPI driver-i koje sam spomenuo su oni standardni Adaptec-ovi (mislim da je ver. 4.71).
Znaci meni skener uopste nece da radi ako nisu gore ti ASPI driver-i i tek posle njih stavljam ColorFactory (u tvom slucaju taj NewColor, posto imas noviji scanner) zajedno sa nekim color (ili tako nekim) profile-om sa diskete. Posle ovoga mi se pojavljuju TWAIN driver-i koje je ovaj CF ubacio.

Prijatelji,
mozemo li se dogovoriti za snimanje tog programa ColorFactory il koji god.
da ne lutam bez veze. :)

@Matthias

Da, ja opusteno skeniram iz Newcolora ali, recimo, ne mogu da direktno skeniram iz Photoshopa ili Abby Finereadera vec moram da se zezam sa Newcolorom sto je smor. U prevodu, trebaju mi TWAIN drajveri koje ja nemam.

Evo momci okacio sam taj Color Factory. u njemu se nalazi i direktorijum koji se kopira na floppy (jer ga prilikom instalacije trazi sa floppy-ja). Taj .reg file bi trebao da pomogne da XP ne detektuje 8x scanner (meni nije radio).
Posle ovoga imate Twain driver-e u programima.

http://rapidshare.de/files/23523302/CFactory.rar.html

hvala, evo upravo skidam taj fajl sto si okacio. nisam bio u bgd ovih dana pa sam malo zanemario skener, a bas mi je stalo da proradi.:banana:

I ja skidam, bas me zanima :)

Nazad
Vrh Dno