Šta je novo?

Linksys WRT54GL i SBB podešavanje

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Uzeo sam ovaj wireless ruter i ne znam kako da izađem na Internet s njim. Znači laptop ga vidi ali neće na net. Setup wizard sa CDa nešto zeza i uzeo sam ručno da ga podešavam, ali ne znam gde zapinje.

Basic setup:
Internet Connection Type: Automatic Configuration - DHCP

Na kraju u Router Status imam ovo

Firmware Version: v4.30.7, Jun. 20, 2006
Current Time: Not Available
MAC Address: 00:1D:7E:55:72:51
Router Name: WRT54GL
Host Name:
Domain Name:

Internet

Configuration Type
Login Type: Automatic Configuration - DHCP
IP Address: 0.0.0.0
Subnet Mask: 0.0.0.0
Default Gateway: 0.0.0.0
DNS 1:
DNS 2:
DNS 3:
MTU: 1500

Znači ne uzima IP adresu...

Ima li ko da pomogne?

Poslednja izmena:
Ako ne čačkaš ništa pri samom spajanju sa modemom bi trebalo da proradi sve. Resetuj ga na dugmence, mislim da mora duže da se drži, i morao bi da uzme IP adresu prema fabričkim podešavanjima. Tom ruteru je jedino potrebno posle da podesiš wireless security (WPA2 recimo).

Proveri da nemaš možda problem sa kablom između modema i WRT54G rutera? SBB mora da proradi sa difolt setovanjima sigurno, jer će preko DHCP da pokupi sve bitne podatke.

Da li ti preko web browsera možeš normalno da pristupiš ruteru? Batali te programe sa CD-a ili slično, ništa ne moraš da instaliraš, piči sve preko browsera.

Ne znam, probao sam sve, vratio sam preko web interfejsa na Factory Default. Probao sam dva različita kabla i isto ne kapira DHCP. Ne znam šta više da probam. Najveći smor je što sam ruter uzeo od lika preko oglasa pa nemam nikakvu garanciju, ali on ovako radi znači imam wireless komunikaciju jedino što ne uzima te DHCP settings.

Probaj da resetujes i modem ako nisi. Znam da nema nekog posebno pametnog razloga za to, ali meni je resilo problem 1-2 puta u slicnim situacijama.

Izgleda da je proradilo sada. Ipak sam resetovao kablovski modem i onda je izgleda tek uspeo da preuzme DHCP postavke.

Firmware Version: v4.30.7, Jun. 20, 2006
Current Time: Mon, 05 May 2008 23:53:54
MAC Address: 00:1D:7E:55:72:51
Router Name: WRT54GL
Host Name:
Domain Name: sbb.rs
Internet

Configuration Type
Login Type: Automatic Configuration - DHCP
IP Address: 89.216.180.171
Subnet Mask: 255.255.254.0
Default Gateway: 89.216.180.1
DNS 1: 82.117.194.2
DNS 2: 82.117.194.3
DNS 3:
MTU: 1500

Čitao sam negde da je ovaj MTU loše po defaultu postavljen na Linksysu. Jel zna neko koja je ispravna MTU vrednost koju treba postaviti?

Pitanje: Da li se firmware upgrade može raditi preko wireless veze ili treba preko UTP kabla?

Pitanje: Da li se firmware upgrade može raditi preko wireless veze ili treba preko UTP kabla?
Sva, ali sva, podešavanja rutera radi preko kabla, nikako preko wireless-a. Takođe, kada uradiš update rutera MORAŠ da ga resetuješ (reset dugme pozadi plus nađi na netu - ako nemaš uputstvo - kakav je tačno postupak resetovanja, tj. koliko dugo moraš da držiš reset dugme i koji su username i password za ponovni ulazak u veb interfejs). Tada bi sve trebalo da proradi kako treba.

Čitao sam negde da je ovaj MTU loše po defaultu postavljen na Linksysu. Jel zna neko koja je ispravna MTU vrednost koju treba postaviti?
Kod mene je na Auto (tj. 1500) i sve radi kako treba. BTW, ja imam DD-WRT firmware v23 SP2 i moj ti je savet da obavezno uradiš update.

Poslednja izmena:
Taj DD-WRT to je jedan od onih alternativnih firmwarea, jel? Nisam još o njemu čitao, gledao sam openwrt i tomato. Možeš li mi samo ukratko reći šta se dobija sa tim drugim firmwareima, osim što se može postaviti router u client mode? Da li postoje neke začajnije razlike u radu, dometu i slično, u odnosu na fabrički fw?

Ja sam ustvari prvo mislio da flešujem poslednji fabrički fw, da vidim kako to ide, a posle eventualno tomato, pošto sam njega video, mada mogu bilo koji. Samo ne znam tačno šta time dobijam, osim client moda koji mi trenutno ne treba.

Taj DD-WRT to je jedan od onih alternativnih firmwarea, jel?
Jeste.
Možeš li mi samo ukratko reći šta se dobija sa tim drugim firmwareima, osim što se može postaviti router u client mode? Da li postoje neke začajnije razlike u radu, dometu i slično, u odnosu na fabrički fw?
E to već ne mogu zato što je prva stvar koju sam uradio sa ruterom bila da mu osvežim firmware. Kada sam ga kupio (pre otprilike godinu i po) čitao sam po raznim forumima i došao do saznanja da je dd-wrt mnogo bolji po pitanju funcionalnosti i broju opcija, tako da nisam časio ni časa...

Jel on ima shell interfejs ili preko browsera? Nisam video nikakve screenshotove na sajtu pa mi se čini da je shell. Nije baš da mi se nešto zeza sa shell komandama sada, samo zbog dva računara. Pretpostavljam da su ti alt. firmwarei manji i racionalniji sa memorijom i procesorom pa ostavljaju više resursa za rutiranje. Ali ako imaš samo dva računara na 1Mbps linku, ne verujem da je neophodan neki posebno napredan ruter/firmware da izađe na kraj s takvom instalacijom.

Linksys WRT54GS

Meni je isti ruter posle flashovanja dd-wrt firmware-a ostao zablokiran (brick-ovao sam ga) i uz mnogo muka i pravljenja JTAG kabla, lemljenja konektora za isti na štampanoj plocici rutera, telnet protokola i svrljanja po internetu u cilju njegovog vracanja iz mrtvih uspeo sam da ga vratim u funkcionalno stanje. Ako ti radi kako treba, ne cackaj i ne popravljaj ono sto radi.

Ček GL i GS nisu isti. Čak i na dd-wrt sajtu piše da je za taj GS neka posebna procedura flashovanja. Inače za sada ga neću flashovati, ako ne uočim neke probleme u radu, nema potrebe. Ako jednog dana budem vezivao 10 računara na ovaj ruter, u šta čisto sumnjam, pa se ispostavi da ima nekih problema onda ću da razmotrim opcije.

omg... ja sam GL prvo patchovao, tek onda prikacio na net prvi put... razlika izmedju fabrickog i patchovanog je nebo i zemlja...

pogotovo ako si GL uzeo, a ne neki jeftiniji model nema zaista razloga da se zezas sa fabrickim fw-om...

Lazarus, reci mi za dd-wrt, tamo ima nekih raznih verzija, mini, micro, standard, vpn, voip. U čemu je fora, koju bi ja sad trebalo da flashujem na ovaj WRT54GL v1.1 ?

Buni me i veličina arhiva standard je 20MB a micro 11.6MB. Linksys fabrički fw je oko 2MB. Može neko uputstvo u vezi sa ovim raznim verzijama?

Lazarus, reci mi za dd-wrt, tamo ima nekih raznih verzija, mini, micro, standard, vpn, voip. U čemu je fora, koju bi ja sad trebalo da flashujem na ovaj WRT54GL v1.1 ?

Buni me i veličina arhiva standard je 20MB a micro 11.6MB. Linksys fabrički fw je oko 2MB. Može neko uputstvo u vezi sa ovim raznim verzijama?

Skini prvo taj mini image (od njega sve kreće) i u njemu pročitaj readme fajl koji ti objašnjava šta i kako dalje.

Čitao sam malo i informisao se. Za početak sam flashovao Tomato. Jednostavniji je za flashovanje a negde sam pročitao da ima recimo bolji QoS nego dd-wrt, bar je kod tog lika koji je testirao bilo tako. Sad se malo zezam sa Tomatom, nisam baš vičan podešavanju tog QoS, ali polako snaći ću se :)

Ne znam čemu filozofiranje oko podešavanja i flešovanja... Makar WRT i SBB rade fantastično bez ikakvog flešovanja i podešavanja...

Special note for users with Linksys WRT54G/GL/GS routers, there are severe problems with them when running any P2P app (read for fix)

The following note does NOT apply to WRT54G/GS v5 and up! Use the latest official firmware (1.00.9+) with those, they do not suffer from this specific problem (though they do suffer from different problems).

The default firmware for Linksys (and all replacement firmwares except for the latest DD-WRT and HyperWRT Thibor) have a severe problem where they track old connections for FIVE days, which causes the router to hang when using P2P apps, or any software that generates a lot of connections. DHT only aggravates the situation because of the number of connections it generates.

http://www.utorrent.com/faq.php#Special_note_for_users_with_Linksys_WRT54G_GL_GS_routers

Sad, ja imam ovaj ruter tek nešto više od 24h tako da nisam stigao da imam problema, ali očito da nije baš sve tako savršeno. Osim toga volim da se igram i da naučim nešto novo. Ko zna kad će da zatreba :)

Nije neka mudrost flešovati firmware, ali je zezancija namestiti ga da radi tačno onako kako ti odgovara. Što reče neko, od $60 rutera napraviš $600 ruter :)

Meni Linksys WRT54GC sa starim sjbb modemom radi savrseno. 24/7 racunar na LAN-u. Lap-top na wirelessu. Povremeno drugi racunar preko wirelessa. P2P nedeljama bez restarta. Svasta sam cackao u podesavanjima ali se jos nisam zaglavio. Mozda je caka sto sam fiksirao unutrasnje adrese...
Nemam nista protiv fleshovanja ali ne bih se bas zaletao bez ozbiljnog razloga. Da ne dobijemo "brick" za 50 evra.

Ja sam fleshovao Tomato i sve mi se više i više sviđa. QoS stvarno funkcioniše, namestio sam da mi bez obzira na full download bilo čega P2P ili šta god da HTTP i DNS imaju najveći prioritet, tako da mogu nesmetano da surfam bez obzira što se u pozadini non stop nešto skida, nekad i više stvari odjednom. Takođe sam dodelio statičku IP adresu laptopu, tako da uvek dobija isti IP i to izvan opsega DHCP. Ruter je default 192.168.1.1 a lapić je 192.168.1.2. Ima tu još gomila podešavanja raznih kao i bandwidth monitoring u svim oblicima, logovi itd. Strava je firmware, nema šanse da se vraćam na fabrički, Tomato je jednostavno napredniji i stalno izlaze updates.
Mada ako je tvoj ruter GC tj kompakt onda cela ova priča nema veze s tobom jer ti ni ne možeš da flešuješ alt. firmware (ako se ne varam), barem ne može Tomato na taj.

E sada ako znam da se ovaj moj ne moze fleshovati onda mi tek postaje interesantno!

Pa verovatno možeš da flešuješ fabrički update, ako postoji. Sve drugo otpada, jer GL serija je bazirana na Linux GPL firmware, otvoreni kod, tako da imaš izbor firmware-a koji ne samo da poboljšavaju postojeće odlike rutera nego dodaju i potpuno nove i napredne mogućnosti.

Npr. fabrički GL radi samo u AP/router režimu, dok sa drugim firmwareom može da radi i u client/WDS režimu.

Nazad
Vrh Dno