Šta je novo?

linksys wrt54g V8

sreka

Slavan
Učlanjen(a)
04.10.2005
Poena
319
kupio sam linksys wrt54g ruter i iznenadio sam se kada sam vidio da je verzija 8 koja nema TNC konektor,a zbog toga sam i kupio.
da li moguce direktno na ploci spojiti(improvizovati) i napraviti TNC.
imam usb wireless katicu na kojoj imam direktno spojen kabl i radi.
ako nesto zna o tome,neka javlja sto prije

Pogledaj ovde http://wrt54ghacks.com/2007/06/dissecting_the_wrt54g_version.html ima slika unutrasljosti. Koliko kazu izgleda ima U.FL konektor i ostavljeno mesto za RTNC koenktor kao na starim verzijama a i sa slike se vidi da je kabel za antenu lemljen. Lemilca komad kabela i konektor trebalo bi da odrade posao bar se tako cini sa slika.

a ovaj U.FL konektor prvi put da cujem za njega i mislim da ce ga bas tesko biti naci.
e sad me zanima,dvije antenice koje su na AP-u kako one primaju i salju signal?
dali postoji mogucnost da direktno spojim sa antesnkim kjablom za ove kablice koje idu na antenice?

Da odlemis kabel od jedne od antenica i zalemis tvoj sa konektorom. U.FL se koristi na miniPCI karticama najcesce i ima da se kupi komad kabela sa jedne strane U.FL sa druge RSMA ili N postoji i sa RTNC ja sam kupovao na RSMA i N na RTNC nisam ni trazio.

I jedna i druga antena salje i prima signal zalemis na bilo koju od njih. U hakovanim verzijama firmwera za WRT mozda i fabrickoj nisam je vec davno video :D postoji mogucnost da odredis na kojoj anteni radi inace mislim koristi obe. Ako hoces da malo dobijes na signalu mozes izbaciti cip koji sluzi za selekciju antena i prelemiti direktno na antenu koju hoces dobije se nesto na signalu i onda ti sigurno radi na anteni gde prevezes kontakte na cipu.

Pozdrav...

A zašto ti je bitno da na uređaju imaš TNC konektor? Na kabl možeš staviti uvek onaj konektor koji ti je potreban. Dobra je praksa da se sve kablira sa low loss kablom koji se na oba kraja završava N Male konektorom (većina outdoor antena ima N female konektor na sebi), a zatim uređaj povezuje kratkim pigtail-om koji ima odgovarajuće konektore. U slučaju da se uređaj promeni a samim tim i konektor na njemu, sve što je potrebno promeniti je pigtail.

Poslednja izmena:
A zašto ti je bitno da na uređaju imaš TNC konektor? Na kabl možeš staviti uvek onaj konektor koji ti je potreban. Dobra je praksa da se sve kablira sa low loss kablom koji se na oba kraja završava N Male konektorom (većina outdoor antena ima N female konektor na sebi), a zatim uređaj povezuje kratkim pigtail-om koji ima odgovarajuće konektore. U slučaju da se uređaj promeni a samim tim i konektor na njemu, sve što je potrebno promeniti je pigtail.

znam,sinoc sam vas gledao primjere na www.wifihr.hr
i napravio sam sve,ali ne mogu na net.jednom sam uspeo da konfigurisem,ali vise ne mogu da udjem preko 192.168.1.1 nece da prihvati standardnu sifru.
imam signal,proveravao sam,ali ne mogu da podesim paremetre

Poslednja izmena:
Imas nazad pored antene dugme za reset, resetuj ga na fabricka podesavanja pa ponovo ispodesavaj, reset vraca default sifru i IP.

Pozdrav....

moze li uopste ovaj AP raditi u client modu?

Sa fabrickim firmwerom mislim da ne moze da radi. A sto se tice custom firmwera to je dosta problematicno za te novije verzije posto su im smanjili kolicinu memorije i vise se ne vrti Linux na njima.
Pogledaj na www.dd-wrt.com sta moze da se uradi za tu verziju ako nesto moze znam da je za starije verije postojala mogucnost da nabacis Linux tj. da ti radi neka mini verzija custom firmwera koja ima client mod.
Ja imam verziju 2.0 na kojoj bez problema radi klijent mod sa custom firwerom dd-wrt trenutno imam.

Pozdrav...

@npero:

- Ako sam dobro shvatio ovaj ruter na obe antenice istovremeno i prima i salje signal???

U tom slucaju imam 1 HITNO PITANJE!

1.Hocu da nabavim PCI karticu sa 2 antenice i da na 1 od njih zakacim externu antenu od providera a preko druge interne antenice da saljem signal po stanu i tako se npr."iz WCa" kacim na WiFi... Jel to moguce ili ne??? POMOC bre!

izgled PCI kartice: small_6247.jpg

Ko zna neka POMOGNE!

Poslednja izmena:
@npero:

- Ako sam dobro shvatio ovaj ruter na obe antenice istovremeno i prima i salje signal???

U tom slucaju imam 1 HITNO PITANJE!

1.Hocu da nabavim PCI karticu sa 2 antenice i da na 1 od njih zakacim externu antenu od providera a preko druge interne antenice da saljem signal po stanu i tako se npr."iz WCa" kacim na WiFi... Jel to moguce ili ne??? POMOC bre!

izgled PCI kartice: Pogledajte prilog 26459

Ko zna neka POMOGNE!

Dobra ti je ideja ali na žalost nije u domenu realnog. Dve antene se koriste za diversity, a ovo što ti žeiliš je da se tvoja kartica ponaša kao delom kao repeater. Problem je u tome što kartice ne podržavaju taj mod. Pojedini stand alone uređaji imaju taj mod ali će ti internet u tom slučaju raditi samo u WC-u jer LAN nije u bridge-u sa wireless pristupom.

Poslednja izmena:
Dobra ti je ideja ali na žalost nije u domenu realnog. Dve antene se koriste za diversity, a ovo što ti žeiliš je da se tvoja kartica ponaša kao delom kao repeater. Problem je u tome što kartice ne podržavaju taj mod. Pojedini stand alone uređaji imaju taj mod ali će ti internet u tom slučaju raditi samo u WC-u jer LAN nije u bridge-u sa wireless pristupom.

OK!:D:d:D:d Ma WC sam naveo kao primer(ali tu sam realno najopusteniji:)) ali kako onda da resim ovu gore pomenutu situaciju!!! Posedujem GA Atheros WiFi PCI najobicniju karicu tj. sta mi od opreme trba da bih se zakacio na providera i pustio WiFi po stanu odnosno KAKO DA...???

P.S. O WiFi mrezama i umrezavanju nemam poijma!!!

Poslednja izmena:
OK!:D:d:D:d Ma WC sam naveo kao primer(ali tu sam realno najopusteniji:)) ali kako onda da resim ovu gore pomenutu situaciju!!! Posedujem GA Atheros WiFi PCI najobicniju karicu tj. sta mi od opreme trba da bih se zakacio na providera i pustio WiFi po stanu odnosno KAKO DA...???

P.S. O WiFi mrezama i umrezavanju nemam poijma!!!

Elegantno rešenje je da imaš uređaj sa outdoor antenom koji će raditi kao klijent. Na taj način si dovukao internet u stan a onda taj uređaj zakačiš na WAN port drugog uređaja koji je wireless broadband router i koji će ti obezbediti mrežu u stanu. On ima dva pristupa LAN i wireless i na oba možeš kačiti računare.

@Paradigma:
- HVALA na savetu!
pozz

Vrh Dno