Šta je novo?

linksys wmp54gv2

D.J.Cool

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2003
Poena
609
dobio sam na poklon pci linksys wmp54gv2 karticu za wifi internet. sta mislite o njoj?
nemam nikakav drajver mada ima na netu da se skine. negde po nekim forumima sam nasao da moze da se napravi antena od kutije od 250 gr od nes kafe i da se koristi kokasijalni kabal, koliko je to tacno za kabal?
za nes kafu svi pricaju da je moguce, a za klasican koaksijalni kabal neznam.
voleo bih da cujem vase misljenje. razdaljina od mene do AP je oko 500-700 metara nisam bas siguran, al je mislim da je oko 500m.

linksys

Sinoc sam probao kabal i jagy antenu. Posto sam na drugom spratu kuce sa jednog prozora imam opticku vidljivost sa AP, antenu sam samo naslonio na prozor i dobio sam signal od 5 mogucih crtica ja sam imao 4, a dole u tray-u gde prikazuje mrezu pisalo je da i mam "very good" signal. onda sam probao da podignem kuciste kompjutera na prozor i zavio sam "pendrek antenu" i cak sam i sa njom imao 4 crtice signala:eyebrows: . Problem je jedino sto ne mogu da drzim kuciste na prozoru, jer ovo je bilo samo radi testiranja.
U sobi gde mi inace stoji kompjuter, da bih izasao na krov treba mi 4.1 metar, znaci da bih mogao sa kablom od 5 metra da povezem antenu i imao bih jos bolju vidljivost nego sa prozora. Danas ,ako rade, porucujem u netiksu kabal CFD-200 RP-SMA(m) na N(m) i N-konektor i probacu da napravim kantenu. Prtpostavljam da kad sam sa pendrekom uhvatio dobar signal , da cu i sa kantenom na krovu da imam dobar signal.:banana:
Javljam kad budem sve to sklopio i probao.

vidljivost sa AP-om

Ovo je pogled sa mog prozora, znaci visina oko 1,5 metra. Kad budem izbacio na krov sa kablom od 5 metra bice jos bolja vidljivost.

Prilozi

• AP1.JPG
    AP1.JPG
    85.1 KB · Pregleda: 94
signal

evo danas iz nestrpljivosti sam uzeo da pravim kantenu. Izbusio rupu i doslo mi je na ideju da probam obican antenski koaksijalni kabal i konektore za satelitsku antenu, koje sam namestio na kantenu.
Cim sam povezao dobio sam signal 4 od mogucih 5 crtica. kasnije sam verovatno pomerio i sada imam 2 do 3 crtice. pozvao sam provajdera i pustio me je probno za "DZ" da malo surfujem po netu. za sada ovo sto sam probao nije lose, download ide 14-15 kilobajta u sekundi, sto je otprilike oko 128kbs sto oni nude.
Da zaboravih da kazem da mi je kabal dugacak oko 10 metra. Sutra busim plafon i izvlacim kabal na krov (5. metra mi onda treba) pa cu da vidim kakav mi je onda signal. kada sam se cuo sa provajderom spomenuo je da mi je signal 81db.:banana:

radi !!!

juce sam izbusio plafon na sobi, izvukao kabal i skratio ga na otprilike 5 metra.
izbacio kantenu na krov. i dobio sam jos bolji signal 73db. danas sam bio i uplatio za jedan mesec pretplatu za brzinu 128/64, 1400 dinara.
za sada sam zadovoljan, radi korektno za tu brzinu, download varira od 14 do 15,7 kilobajta u sekundi.

Znaci antenu sam napravio od kuteje nes kafe od 250 grama, kabal sam uzeo obican antenski, na kraju koji ulazi u "kantenu" stavio sam konektore koji se koriste za satelitske antene, jedino sto sam nakraju koji ulazi u PCI karticu stavio muski RP-SMA konektor.:D

ja samo ne razumem sto si se zezao ako si vec sa prozora imao 4/5 ?!

pa signal sa prozora je kad sam stavio kompjuter u predsoblje. a kompjuter drzim inace u sobi ne u predsoblju:d tu sam ga samo stavio radi probe, jer sa tog prozora imam opticku vidljivost.

Vrh Dno