Šta je novo?

liniux kao ruter na P1

boza

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2002
Poena
619
Da li moze na PI na nekih 150MHz i nekih 32/64MB ram-a da se podigne neka linux distribucija koja bi mi radila sledeci posao:
-bila bi ruter za dve nezavisne lokalne mreze prema kablovskom internetu
-imala bi instaliran neki softwerski firewall (i koji po preporuci)
-eventualno bi ogranicavala i kontrolisala protok pojedinim mashinama u LAN-u

Mnogo trazim :))

http://www.mikrotik.com
Samo ne znam da li ce to moci da odradi na toj masini.
I nije besplatan u svim distribucijama.

Poslednja izmena:
go for it

Vecina linux distribucija ce ti odraditi posao na toj masini ako ne koristis graficko okruzenje. Slackware linux 10.0: brz, stabilan, bez bagova - nema grafickih alata za konfiguraciju i instalaciju, ali su podesavanja laka i iz text moda. Inace za to sto ti treba bice ti dovoljan firewall koji je ugradjen u linux kernel a kontrolu protoka mozes postici koriscenjem (i podesavanjem) 2.6 kernela ili skinuti patch za 2.4 seriju kernela (u dokumentaciji potrazi 'advanced routing') Imas dosta nasih linux sajtova gde mozes dobiti pomoc www.linux.org.yu www.elitesecurity.org www.linuxo.com

Meni jedan 200mmx sa 32mb edo memorije radi taj posao, jos uvek nije podesen traffic management - ali to treba i savladati prvo :)

zaboravih: RH 7.3 i iptables

Poslednja izmena:
Video sam review Vector Linux-a, pravljenog za slabije mashine, ok je, samo neznam kakva mu je mrežna podrška.
Inace naleteo sam i na neki Devil-Linux - Small Distribution on CD for Firewalls/Routers, uses Kernel 2.4.
Znači butuje se sa cd-a a konfiguracione fajlove i podesavanja snima na floppy ili flash drive, samo neznam da li ima neko grafičko okruženje!
Šta mislte o njemu ?

Iz iskustva
IPCop ili Smoothwall zavrsavaju posao
Ako hoces malo ozbiljniji i malo veci download onda ClarkConnect home
Svi se instaliraju na hard i svi rade na p1 150MHz

m0n0wall, najjaci je od svih ;) probao sam ih dosta, ovaj i ne zahteva hard, moze i kombinacija fdd+cd, a moze i na flash disk

Ovaj CPU moze biti problem jedino ako se radi analiza paketa. a ima malo vise saobracaja.

A konkretno: jel 150MHz dovoljno za 512Kb/s ?
Znaci 2 compa, oba idu na Net u isto vreme.
I nista vise

Poslednja izmena:
Za to je ok.

Nazad
Vrh Dno