Šta je novo?

Lindows

Ja sam malo pretraživao njihov sajt skinuo ceo FAQ i sl...Hteo sam da se prijavim na onaj neki insider program (ili tako nešto) da mogu da skidam prewiev verzije...Međutim traže 200$!? A najbolje je da za tih 200$ ne dobijaš finalnu verziju kada (i ako) izađe. Mislim i da se dobija finalna ne bih dao pare za tako nešto, ali mislio sam da je to kao Linux zajednica...sve free :)

Ono što je važno napomenuti za sadašnje verzije je da, naravno rade i Linux i Windows programi, ali navode da je deo koji se odnosi na Win (znači ono što je nama važnije), ipak predviđen (u ovom stadijumu) samo za izvršavanje office aplikacija i kao takav nema dobro implementiran 3D engine i sl. stvari. Koliko vidim MS se još nije nešto oglašavao oko ovoga (imaju ljudi previše svojih briga ;) ), ali to ne znači da neće sa pojavom neke public beta verzije. Ideja je zaista zanimljiva, ali se bojim da se to ne svede na neki Linux sa emulatorom Win-a ili slično. U svakom slučaju od prve verzije se ne može očekivati WinXP i (recimo) RedHat u jednom, ali biće interesantno videti simbiozu dve platforme...

Mislim da sam nacuo da je Microsoft odreagovao, ali nazalost nemam taj clanak da citiram.
Inace mislim da bi nam jaaako prijao takav sistem (naravno ako ne bi preneo neke mane MS OS-a :))
To sto se tice igrica i 3D engine-a mislim da cemo pricekati par godina :(

pa MS ih je tuzio, ali je tuzba odbijena kao neosnovana ....
proceprkajte malo po arhivi vesti na Bench-u :)

Ma neznam, ali sam siguran da su meni ovi Windowsi strasno dosadili sa svim tim problemima. Ali sta ces, mozda bi orginal radio bolje i to ne sa htpom programa nego samo sa Office i nista vise :) :(

Sumnjam da bi original radio bolje, ali da nije te hrpe programa i raznih falš drajvera sigurno bi. Da je to veliki problem svedoče i razni pokušaji MS-a da uvedu neke standarde po pitanju tih nesretnih drajvera (Digital Signature i sl...)koje više piše ko stigne...Kakva li će tek biti situacija sa Lindows-om... Bilo bi dobro kada bi mogli i jedni i drugi (Lin/Win) pa odabereš koji je bolji, mada je to malo verovatno. Sve oko tog Lindows-a deluje kao neka neverovatna priča...

Zanimljivo je to...
Jedino sto je jos mlad, cim malo ocvrsne i izbace bug-ove bice to dobra zamena za Win

Dajte, ljudi, saznajte prvo kompletne informacije o tome (recimo citanjem sa sajta) i onda upotrebite dodatno znanje sa strane - da ne bude sve na reklamama i izjavama izdavaca (svaki cigo svoga konja ...). Onda dodajte na sve to sloj logike, pa da onda dajemo ocene kako je to kul ili kako ima super svetlu buducnost i da jedva cekamo da iscede bagove kao proletnje bubuljice.

Par stvari za razmisljanje za pocetak:
1. taj OS treba da izvrsava i windows (exe, com) i linux binarne (a.out, elf, misc) fajlove. Kako ? Od Microsofta sigurno nije dobio licencu na kernel ili uvid u interne stvari windowsa. Znaci da mora da se radi na simulaciji (kao sto to radi wine, na primer) do koje se doslo reverzibilnim inzenjeringom. Da li stvarno mislite da ce to biti jednako dobro kao original windows (koji ni sam nije nacisto sta ce sa svojim bagovima), koliko ce im trebati da istrebe bagove (Sizifov posao) i kojom ce to brzinom raditi, posto je simulacija ? Da li ce vam i nakon svega toga biti privlacna alternativa ? Cak i kada bi postigli nesto tako (matematicki) neverovatno, sta sprecava MS da nesto promeni u novom windowsu XP SE/ME i kratkim potezom pera napravi lindows nekompatibilnim, pa ajde Jovo nanovo.

2. sta je to toliko privlacno sa windows i linux scene da se izvrsava na takvom hibridnom sistemu ? "Veliki broj" programa sa linuxa ? Windows krasi velika baza programa i igara. Linux bije glas robusnog, stabilnog, otvorenog i flexibilnog OS-a. Windowsu (i njegovim programima) se zamera losa interna struktura koja prouzrokuje glomaznost, potencijalnu ili direktnu nestabilnost, slabu zastitu, forsiranje samo MSovih standarda, itd. Linuxu se zamera nedoradjenost, slaba kolicina raspolozivih programa, suvise sirok spektar standarda (nestandardizovanost), a doskora i sporo izlazenje drajvera (drasticno se tu popravlja situacija).
Zasto sam sve ovo nabrajao ?
Pa ko bi zeleo sistem koji je baziran na linuxu, znaci nedoradjen, nestandardizovan, itd. na kojem bi se izvrsavali programi optimizovani za sasvim drugi environment ? Kod takvog spoja bi vise dosao do izrazaja kumulativni zbir njihovih losih strana, nego dobrih (predstavljenih kao fakticki veca baza sw-a koja se izvrsava na "svemu"). Nikome ne treba ovakav hibrid. Ono sto nam treba je sredjen windows sa jedne strane i dosta softvera pisanog bas za linux.

3. U svetu postoji gomila firmi koje predstavljaju konkurenciju MS-u. Zar ne mislite da bi makar i jedna od njih ukljucila sredstva u razvoj necega sto sutra moze biti ogromni bum i skrenuti sve te silne milijarde drugde (a koje se inace slivaju u MS-ov dzep) ?!?! Budite sigurni da oni imaju nos za dobro i dugorocno ulaganje - kao sto i sada gomila firmi (kao sto su IBM, Sun, itd) ulaze u razvoj linuxa.

Dakle, da ne produzavam ionako dugacak post (ima tu inace jos dosta toga da se dovede u pitanje), ali mislim da je to samo jedna utopija koja bi mogla da se pretvori u nesto sto se kao hiperbola priblizava resenju, ali nikada do njega ne dolazi. I windows i linux imaju problema, ali ova varijanta hibrida ne resava te sustinske probleme, nego ih samo prenosi, projektuje na trece 'resenje'. Dakle ono od cega boluje win i lin sw ce se pojavljivati i ovde i postavlja se pitanje cemu zameniti polovicno resenje drugim polovicnim resenjem ?

Srebrni sve to si mogao da kažeš i mnogo kraće.

Da Microsoft uradi svoju verziju Linuxa u koju bi implementirao sve što je potrebno da bude savršeno kompatabilan sa Win aplikacijama pa još i ajde, ali ovako je tropa iz jednog prostog razloga: Windows code i razne biblioteke su zaštićeni i nedostupni.

Ko razume shvatiće. :)

magick je napisao(la):
Srebrni sve to si mogao da kažeš i mnogo kraće.

Da Microsoft uradi svoju verziju Linuxa u koju bi implementirao sve što je potrebno da bude savršeno kompatabilan sa Win aplikacijama pa još i ajde, ali ovako je tropa iz jednog prostog razloga: Windows code i razne biblioteke su zaštićeni i nedostupni.

Ko razume shvatiće. :)

a i ne bi bili besplatni FX

A ja se pitam cemu sve to?

delimir je napisao(la):
Ja sam malo pretraživao njihov sajt skinuo ceo FAQ i sl...Hteo sam da se prijavim na onaj neki insider program (ili tako nešto) da mogu da skidam prewiev verzije...Međutim traže 200$!? A najbolje je da za tih 200$ ne dobijaš finalnu verziju kada (i ako) izađe. Mislim i da se dobija finalna ne bih dao pare za tako nešto, ali mislio sam da je to kao Linux zajednica...sve free :)

Ja imam pristup na www.lindows.com sajtu. Mislim na MyLindows sto je spomenuo da traze 200$.

Koliko je velika beta instalacija? Da ne toeretišemo nego da lepo probamo...

bSecurity je napisao(la):
Ja imam pristup na www.lindows.com sajtu. Mislim na MyLindows sto je spomenuo da traze 200$.

U kom smislu imaš pristup???
Platio si 200 "amerikanca" ili nešto drugo???:confused:

Ako je to nešto drugo, ajde podeli tu informaciju sa nama, ima nekih koji bi hteli malo da procunjaju i u tom pravcu... boom

Daj link za betu, imam satelit pa mi za ceo CD ne treba vise od 30min...

Beta verzija ima 331MB.
Postoji u dva formata *ISO i *EXE

Ja cu skinuti beta verziju sutra i postavicu na neki pub server. Ili ako imate neki privatni server da uplodujem na taj server.

Imam i ja satelitski net nije u tome problem.
Dok dodjes do servera sa kog skidas treba da prodjes kroz 5 opcija. Kao sto sam rekao stavicu na neki pub server i bice dostupan svima za download.

Ima tu jos nesto, to bi trebalo da bude za Linux korisnike ne za Windovsase (tako nekako), zbog velikog broja programa za Win...
Predpostavljam da je mislio da mose da pristupi sajtu-al to mogu i ja...

P.S. Silver kolko si sati puko na pisanje teksta? Il si ga moda pisao off line

najbolje bi bilo...

...da se sve vrati na DOS. Najbolji operativni sistem ikada napravljen. Prvenstveno mislim na PC DOS, a ne na MS DOS, mada je i MS DOS zakon u poredjenju sa WINDOWS-om...

BTW, ono shto sam ja chitao o tome je kao spajanje baba i zaba!

pitanje je nashta bi lichilo to izvrshavanje programa koji su predvidjene da rade samo na jednoj, odnosno drugoj platformi; sve zajedno u istu "vrecu"

Malo cu biti poduzi, ali oko tuzbe M$ i ostalo

Proslog petka sud je odbacio Microsoftov zahtev da se
mladoj kompaniji Lindows.com zabrani prodaja njenog
operativnog sistema pod imenom Lindows.

Lindows je verzija Linuxa za koju proizvodjac tvrdi da
ce izvrsavati i programe pisane za Windows.

Ova presuda mogla bi biti prvi korak ka tome da
Microsoft izgubi zastitu svog robnog znaka za
operativni sistem Windows, mada je sudija okruznog
suda Zapadnog Vasingtona, Dzon Kogenor, rekao da je
njegova presuda samo preliminarna i "ne znaci da je
zasticeni znak nevazeci". Sudjenje ce se nastaviti
iskazima i otkrivanjem dokaza.

Microsoft je smatrao da slicnost imena Lindows i
Windows moze zbuniti kupce i oslabiti zasticeni znak
Windows koji se odnosi na njegove proizvode. Microsoft
je takodje smatrao da bi Windows mogao biti "okaljan"
jer Lindows verovatno nece glatko izvrsavati sve
Windows aplikacije kad se bude pojavio. Kompanija
Lindows.com cije je sediste u San Dijegu, objavila je
da ce njen sistem izvrsavati mnoge Windows aplikacije
ali ne i sve. Microsoft je tuzio Lindows u decembru i
trazio od suda da zabrani prodaju tog sistema pod
imenom Lindows i plati eventualnu stetu.

Da bi se izrekla trazena zabrana sudija bi tokom
ispitivanja morao da proceni verovatnocu uspeha
sistema na trzistu i mogucu nepopravljivu
stetu koja bi bila naneta tuziocu. Kogenor je
zakljucio da za to nema uslova, a takodje je odbacio i
argument o "kaljanju" rekavsi da sud taj
Microsoftov argument smatra presirokim. "Svaki program
ce po svoj prilici u pocetku imati gresaka a ni
Microsoft nije bio imun na takve pojave."

Ova presuda je ispala kao trcanje pobednickog kruga do
poslednje baze u bejzbolu, smatra Majkl Robertson,
osnivac i rukovodilac kompanije Lindows.com. "Nismo
zeleli da se borimo vec smo sve cinili da dodjemo do
nagodbe, ali Microsoft nije zeleo da se nagodi i sad
moramo da se borimo."

Robertson je prethodno rukovodio kompanijom MP3.com
koja se takodje sudila, ali sa muzickom industrijom.
Kaze da je jos od osnivanja kompanije bio pripremljen
na sudjenje s Microsoftom. "Kada vam je strategija
takva da se nadmecete s Microsoftom mozete sve da
ocekujete."

Lindows jos nije u prodaji ali se pretplatom moze
dobiti ogledno izdanje. Sledeca razvojna verzija imace
podrsku za Macromedijin softver Flash namenjen Web
animacijama, mogucnost prikazivanja i stampanja
dokumenata iz Microsoftovog Officea i jos ponesto,
rekao je Robertson.

Znacajan detalj ove presude je to sto je sudija
postavio temelj ponovnom raspravljanju o Microsoftovom
zasticenom znaku Windows. Sudija je medjutim odbio da
se pozabavi ovim pitanjem u ranoj fazi slucaja,
navodeci da bi to zahtevalo mnogo vremena i veliki
broj dokaza koji bi bili potrebni da se taj znak
oslobodi.

Medjutim, u svojoj presudi Kogenor je naglasio da je
americki Zavod za patente i zasticena imena (U.S.
Patent and Trademark Office, USPTO) pocetkom
devedestih vise puta odbio Microsoftove zahteve. U
jednom od obrazlozenja Zavod je naveo da "rec Windows
postoji i da je bila poznata i pre nego sto je
podnosilac zahteva prisvojio. Posto je to rec koja
genericki oznacava proizvode podnosioca, ne postoji
dovoljna kolicina dokaza o de facto sekundarnom
znacenju koje bi opravdalo registrovanje te
reci."

USPTO je navodio i vise prigovora tadasnjeg
Microsoftovog rivala, kompanije Borland Software, na
zastitne znakove proizvoda u kojima je figurisala i
rec Windows.

Medjutim, 1995. USPTO je promenio stav i "odobrio
registrovanje zastitnog znaka Windows bez analize ili
objasnjenja zasto je to ucinio", napisao je sudija.

Sudija je takodje naveo i da je Microsoft oslabio svoj
polozaj u ovom slucaju jer nije preduzimao akcije
protiv kompanija koje su u svojim imenima ili u
imenima svojih proizvoda koristile reci "Win" ili
"Windows".

Anonymous je napisao(la):
Eh, sledeci put malo krtace...

Ako te ne interesuje, niko te ne lupa po usima da citas.
Ako ti se ucini predugackim, jednostavno preskocis thread i svi zadovoljni.

Vrh Dno