Izvini Filipenko, nisam mogao da prodjem pored ovog posta, a da ne zastanem malo
Kao i obicno, mnogi ce misliti da sviram malo vise tamo gde ne treba

, ali mi se cini da je ovde doslo do efekta pokvarenih telefona.
Lindows je manje-vise klascna linux distribucija koja dolazi sa upakovanim wine-tom (windows emulatorom). Samim tim je i normalno da 100% linux programa radi. Cak stavise (da citiram Boba Rocka), wine moze da se skine i instalira na bilo kojoj linux distribuciji. Bilo je dosta price oko lindowsa jos rane 2000-te, ako se ne varam.
Kada sam pomenuo "pokvarene telefone", mislio sam na inf o isporuci "
mnooogo dll-ova Windowsa integrisanih u OS". Za pocetak, ti windows dll-ovi su kopirajtovani i vlasnistvo MS-a i ne verujem da bi dali ikome da ih neovlasceno koristi, a kamoli distribuira dalje za dz. Dalje, kao cross-platform programer (i linux i windows) odgovorno tvrdim da nema smisla u integrisanju windows dll-ova u linux (posto linux ima totalno drugacije sistemske mehanizme) - cak i kad bi ih MS poklonio.
Wine i nije neto omiljen u linux svetu jer simulira sam windows na principu reverzibilnog inzenjeringa; dakle, ljudi nemaju delove windowsa, nego su odlucili da svojim programima imitiraju ponasanje windowsa, dakle prihvatanje API poziva, organizaciju (broj i naziv) biblioteka-dllova itd. Samim tim nije isto sto i windows i postoji lista kompatibiliteta za sw za koji je utvrdjeno da radi ok - priznajem da to nije mali posao, ali jeste Sizifov bukvalno, jer je zaobilazan. Zaobilazan je zbog toga sto ih je 'presekao' vmware, linux simulator kompletnog racunara koji radi perfektno stabilno. Na njega instaliras pravi i originalni windows (ili sasvim drugi os - OS/2, dos, drugi linux, bilo sta) i ne moras da brines o nusproduktima reverzibilnog inzenjeringa i listi kompatibilnosti. No, ovo ne pada tebi na dusu, posto si i sam rekao da nisi poznavaoc linuxa (posteno).
Sledeci manjak nalazim u tvojoj pocetnoj konstataciji o resenju "
ako ukinu pirateriju" -> tako bi mozda i resio OS, a sta je sa relacijom "sav ostali windows software" <-> piraterija ?? Siguran sam da uz Lindows ne bi davali Office, Photoshop i ostale 'omiljene stvarcice' za dz
I na kraju, moje misljenje u vezi "hibrida" linuxa i windowsa, da je i postavljeno ovako kako si preneo info. Mislim da se najveca boljka linuxa (kolicina raspolozivog softvera) ne resava tako sto se prenosi windows u linux i tamo startuju windows programi. Tada nemam nikakve koristi od linuxa -> windows programi i dalje koriste neku vrstu windowsa kao podlogu. Fakticki prenosim iste bubice koje mi smetaju i na linux, a same prednosti linuxa ni ne osetim (osim sto koristim X server umesto Win32 GDI-ja). Cilj bi trebao biti veca baza programa iz windows sveta raspoloziv na linuxu, ali portovan ili reprogramiran od nule -> to sa jedne strane. Sa druge strane, ispraviti nekoliko boljki windowsa koje se vuku suvise dugo za ozbiljan OS, dakle, istinsko poboljsanje windowsa, ne samo novo sarenilo prozorcica. I tada, kada imamo dva stvarno dobra i ozbiljna OS-a, da ih ravnopravno stavimo jedan pored drugoga i uporedjujemi i, sto je jos vaznije, budemo u mogucnosti da
biramo, a ne kao sada, da budemo prisiljeni da koristimo neke stvari.