Šta je novo?

limit je 30 000 dinara

Turbo

Čuven
Učlanjen(a)
15.04.2002
Poena
620
Pozdrav svima!

U naslovu sam nave koji je budzet, treba caletu da "obnovim" masinu, na zalost limitiran sam i na prodavnicu, ali o tom po tom... da li iko ima neku bolju ideju za ovu sumu (naglasavam, ima jeftinijih prodavnica, ali ja MORAM bas u jednoj da pazarim pa su i moje cene odatle)...

Masina se koristi za Skype, browsing, flash igrice na netu, youtube (nema zahteva za ozbiljnijim igrama)

Ploca: ASUS A88XM-A 7664,00 din
Proc: AMD A8 5600K 10163,00 din
Mem: Kingston HyperX Genesis DDR 1866 4GB 5399,00 din
SSD: Kingston 60 GB V300 6350,00 din

ne znam da li je reklama, ali prodavnica iz koje mogu da nabavljam je q...kshop.rs

sve ideje i pomoc su dobrodosle

kakav bre 5600K, kupiš celerona 1820 i h81 ploču, a ram uzmi neki najjeftiniji od 4gb. to bi sve ukupno trebalo da bude ispod 12000din, a ćale će da peva.

Možeš uštedeti malo na ploči, pogledaj Gigabyte modele (GA-F2A88XM-DS2 ili GA-F2A88XM-HD3). Za HD3 znam sigurno da je dobra. I razmisli o A6-6400K . A koliko vidim 2 x 2GB 1600MHz HyperX Blue je jeftinije od memorije koju si izabrao, bolje je rešenje. U ovoj kombinaciji, sve bi ti bilo oko 24.400 RSD. Ako hoćeš da potrošiš 30k, možeš onda da gledaš i SSD od 120GB.

Hvala svima na komentarima, nije poenta kupiti najjeftinije djubre, nego potrositi 30 hiljada kod jednog odredjenog prodavca i to na odredjene komponente...
Hvala Space Beer, stvarno su GB ploce jeftinije od Asus-a, ali ih po sajtu trenutno nema na lageru, zato je pala odluka na ASUS.

Kod memorije je slicna prica, ima svega na sajtu, ali ne i na lageru, da li mislis da je bolje ipak uzeti 2 modula po 2GB nego 1 od 4GB zbog dual channel-a? (BTW oba GB modela imaju podrsku za 2 RAM modula, dok ASUS ima 4 - za kasniji upgrade)

Nemam nikakvih predrasuda i ne preferiram ni jednog proizvodjaca procesora, moze predlog i za i3 i odgovarajucu plocu ako se uklapa u budzet. Mozda sam malo vise zbunjen prilikom pretrage intel procesora zbog razlicitih podnozja a slicnih oznaka procesora, a nisam toliko upucen recimo koja je razlika izmedju i3 procesora za 1150 ili 1155 podnozje...

Koliko god ti pričao da nemaš predrasuda očigledno je da ih imaš i da najverovatnije potiču baš od toga što nisi u toku sa novijim intel procesorima.

Celeron G1820 možda jeste najjeftiniji ali djubre svakako nije. On je zapravo u single thread aplikacijama za 16% brži od 5600K, što je ono što tebe najviše interesuje. U multi thread je 5600K bolji, ali ne nešto drastično, oko 25%. U realnom radu razliku između dva procesora nećeš osetiti ALI Intel će biti hladniji, samim tim će računar biti tiši, a koštaće te 3x manje. Razumem ja da ti želiš da potrošiš ceo budžet, ali bolje ostatak para potroši na recimo storage hard disk, monitor ili šta već ćaletu još treba. Ili prosto uzmi sebi nešto ako ne ćaletu.

i3 nemoj uzimati jer ni razliku između njega i G1820 nećeš primetiti. 3.4ghz vs 2.7ghz, 3mb vs 2mb cache i to što i3 ima hyper theading apsolutno ne bi primetio ni u nekim daleko zahtevnijim stvarima nego u onim za koje će tvoj ćale koristiti računar. Pritom je Celeron fazon 32 evra, a i3 96e. Inače imam i i3 i Celerona, doduše ne iz Haswell već iz Sandy Bridge generacije i osim u nekim cpu intensive igrama, razlika između njih se ne oseća.

U slučaju da nemaju taj Celeron, možeš uzeti neki Haswell Pentium (G3220 recimo) mada po meni ni tu dobitak ne opravdava razliku u ceni, ali je svakako bolji value for money nego i3.

Poslednja izmena:
Da razlike između Celerona i i3 nema, ne bi bila tolika razlika u ceni, i ne bi postojao Pentium između njih. Mada jasno mi je da kažeš da za home/office upotrebu u 90% slučajeva nije toliko bitno. Ali ako je Celeron dovoljan za sve zadatke, onda će i svaki drugi (skuplji) procesor biti dovoljan. Tako da treba malo gledati i drugu stranu (GPU). Da li je ta razlika između ovih procesora bitna (ili će biti) u igrama, GPU akceleraciji video materijala i ostalom softveru, to je sad na njemu da proceni.

Meni je i3-2330m sa HD3000 bio dovoljan za sve što mi je potrebno, a bilo koji novi desktop procesor je u tom rangu (ili bolji), tako da neka @Turbo odluči šta mu je više odgovara.

Taj argument "da nema razlike ne bi bio skuplji" je ustvari sisaj ovce dok ih ima.
Ako je nesto bolje 15% (realno gledano, za tvog caleta i manje) kako moze biti opravdano to sto je cirka 3x skuplje? Pritom kazes "smece" za apsolutni bestbuy u nizoj srednjoj klasi.
Pritom taj procesor ce da radi odlicno naredne 4 godine imajuci u vidu da hardver vise ne pravi skokove iz generacije u generaciju kao pre.
No neka, tvoj novac pa radi sa njim sta hoces

i3 je po meni najneisplativiji cpu u intelovoj lepezi i zaista ne vidim zašto bi ga bilo ko uzimao osim ako ne koristi neku aplikaciju koja ima direktnu koristi od HT-a, a nikako ne može da se nategne za i5, a takvih je jako malo.

Neko ko se igra će daleko više dobiti ako uzme G3220 i za 50e skuplju grafičku, nego i3 i za 50e jeftiniju grafičku. Neko ko ga koristi za office upotrebu, daleko brži rad računara će dobiti ako uzme G1820 i SSD nego i3, za iste pare. Nekome kome treba raw cpu snaga je daleko bolje da doda 50e i uzme i5 sa 4 fizička jezgra nego i3.

Uostalom da ne tupim više, evo poređenja pa nek sam prosudi da li i3 vredi razlike u ceni. Ima i poređenje diskretne grafike.
http://www.cpu-world.com/Compare/269/Intel_Celeron_Dual-Core_G1820_vs_Intel_Core_i3_i3-4130.html

Nisam rekao da nema razlike između procesora, ali za namenu koja njemu treba je G1820 puna kapa za narednih 3-5 godina i apsolutno ne bi primetio nikakvu razliku u odnosu na skuplje procesore ovde spomenute.

I sve ovo govorim iz ličnog iskustva. G530 (koji je 25% sporiji od novog celerona, a bio je par eura skuplji) je bez sumnje best buy procesor, ako ne i računarska komponenta koju sam ikad kupio.
i3 koji trenutno furam mi je naleteo potpuno nenadano i jako povoljno u sklopu neke konfiguracije, pa sam ga prebacio sebi, a keleraba i dalje šljaka ko zmaj u drugom računaru koji se upravo koristi za te office/multimedia potrebe.
Osim što mi baca 50fpsa više u CS:GO-u (sad imam 300 umesto 250 :D) apsolutno ne primećujem nikakve razlike, a još sam i kežual gejmer. A nova keleraba je 25% jača od te stare... Što će reći da je desetak posto sporija od mog i3. I košta 32evra, što je apsolutno nestvarno.

Poslednja izmena:
^ off: U kojoj rezoluciji igras CS kad imas 300 fps? :)

Tema: Inace slazem se, za neobavezno tako nesto sto treba caletu office i tako to, dovoljan je i celeron, a za ostatak sebi uzmes nesto ;)

@rev
Na linku koji si ostavio, i3 je 46% brži u multi-thread testovima, a to je ono što je bitnije (ako pretpostavimo da će istovremeno biti aktivni skype, firefox, thunderbird, office, 7zip...). I ne možeš očekivati linearnu zavisnost između cene i performansi. Nikad nije bilo, niti će biti.

Po mom mišljenju, A8 je best-buy kao sveukupno (future proof) rešenje, pre svega zbog boljeg GPU-a, ali i većeg radnog takta, više keš memorije i naravno 4 jezgra :)

MB ASRock H81M-HDS ( ima i dvi, hdmi i vga)
CPU LGA1150 Intel® Celeron® Dual-Core G1820
DDR3 4GB 1866MHz Kingston HyperX Fury
Ovo sve zajedno ti je 14000, a iznenadices se i ti i cale kako to sve lepo radi. Na sve ovo dodaj jos neki hdd ili ssd. Procices bolje sto se tice potrosnje, buke, zagrevanja komponenti i na kraju krajeva bice jeftinije, a neces osetiti nikakav kompromis po pitanju performansi.

Vrh Dno