Šta je novo?

Lightroom i organizacija slika

SomiKnight

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2005
Poena
645
Potrebna mi je mala pomoc oko uredjivanja slika, naime nabavio sam novi fotoaparat i resio sam da razvrstavam od sada slike po datumu, dakle folder godina, podfolder mesec i dan. Radio bih to u lightroom-u.
Prvi problem je sto imam gomilu slika razbacanih po raznim folderima, imam ih ucitane u lightroom, sortirane po datumu, kako to sada da snimim negde na disk, da ima strukturu kao gore pomenutu, dakle da mi on razvrsta po folderima sa godinom i mesecom i danom? Ako ne moze lightroom cime bih to mogao da uradim?
Sve od sada nove slike importovao bih sa lightroom-om, moze li on sam da kreira takve foldere kakve mi trebaju i tu snima slike?
Hvala.

p.s. ne mogu da verujem da nisam ranije nabavio dslr, da sam znao da je ovoliko bolji od compact-a... ,)

Poslednja izmena:
Ja sam pre nego što sam počeo da koristim DSLR (u prevodu, da pravim gooomile fotki) i pre nego što sam počeo da koristim Lightroom, koristio Picasu za pregled i organizaciju slika. I dalje mi je lakše da to uradim u Picasi, kasnije samo importujem taj folder u LR.

Da li koristiš jedan LR catalog file za sve fotke ili praviš catalog za svaki folder? Meni je nekako lakše da pravim catalog file za svaki folder posebno, retko kad moram da kombinujem slike iz više foldera...

Jedan file za sve mi je. Znaci lightroom nema neku automatiku za ovo? Naleteo sam na neki program koji to radi ali se placa.

Probaj da importuješ slike direktno iz aparata u LR, tako možeš da postigneš to što hoćeš. Meni softver koji automatski kopira sa mem. kartice u folder sa slikama odrađuje sav taj posao pritiskom na jedno dugme pa se ne bakćem organizovanjem u samom LR :)

Evo nasao sam da AcdSee moze da importuje slike, i prekopira ih u direktorijume po strukturi koja meni treba.
Znaci jos je ostalo da vidim sta je bolje, Lightroom ili AcdSee za ubacivanje novih slika.

edit: hm, izgleda da sortira po datumu zadjne izmene, a ne po datumu kad je slika uslikana, ako je tako opet sam na pocetku...

Poslednja izmena:
probaj downloader pro, on moze kako hoces da ih skida

dlp2_downloadpath.gif

http://www.breezesys.com/Downloader/index.htm

Poslednja izmena:
@ima-li-koga-tu

To je to, odlican program, hvala na preporuci, bas ono sto meni treba, ima i gomilu ovih tokena taman dobro doslo da pored rednog broja meseca stavim i ime meseca za bolju preglednost, thx.

Vrh Dno