Šta je novo?

Licenca za Windows 11

biljar

Zapažen
Učlanjen(a)
31.05.2022
Poena
15
Vidite, ja sam gospođa baka od 60 leta, pa se nemojte smejati ako nešto tresnem. Prvi put ću sama instalirati Windows, pa nek' ide život. Nit' sam gluplja od drugih, nit' je to Božje slovo. Gde da kupim licencu za Windows 11? A da je pouzdano. Na MS sajtu preskupo. I ima li nešto o čemu treba da vodim računa pri kupovini?
Posle, kad nešto zabrljam, daviću vas i drugim pitanjima.

Gospođo, dobro došli na forum i svaka čast na entuzijazmu. Pre linka za kupovinu ključa, koji košta 4-5$, da postavim pitanje zašto baš Win 11. Ako nemate odgovorajući hardver, to je problem u najavi.

Pa, evo šta imam. Nadam se da je u redu. Skrenite mi pažnju ako može biti neki problem. A Windows 11 zato što sam nekad apgrejdovala na desetku pa ništa nije valjalo. Dugo sam čekala da se sve ispravi. Laptop je nov, pa računam da odmah počnem sa novim.
Hvala Vam. 😀

Laptopovi su malo nezgodni jer obično imaju neke "naročite" drajvere i programe pa treba proveriti da li ih ima za W11 i/ili da li rade W10 drajveri i programi na W11. 5700U je dovoljno nov za W11 i čak nešto bolje rade.
Naj bolji način je da se napravi ceo disk backup pa probati novi OS. Ako imate iole važne podatke. backup je ionako potreban. Diskovi su jeftini a podatcl mogu da budu skupi.

Laptopovi su malo nezgodni jer obično imaju neke "naročite" drajvere i programe pa treba proveriti da li ih ima za W11 i/ili da li rade W10 drajveri i programi na W11. 5700U je dovoljno nov za W11 i čak nešto bolje rade.
Naj bolji način je da se napravi ceo disk backup pa probati novi OS. Ako imate iole važne podatke. backup je ionako potreban. Diskovi su jeftini a podatcl mogu da budu skupi.
Laptop je nov i prazan. Datoteke su mi za sada na drugom računaru i u oblaku, pa su bezbedne. Ali razmisliću da li je pametnije kupiti desetku. Kažu u Majkrosoftu da će imati podršku do 2025.

Laptop je nov i prazan. Datoteke su mi za sada na drugom računaru i u oblaku, pa su bezbedne. Ali razmisliću da li je pametnije kupiti desetku. Kažu u Majkrosoftu da će imati podršku do 2025.
Sa kljucem za desetku moze da se aktivira i jedanaestica.

Kupite ključ za Win10, sigurnije je da će laptop raditi bez greške.
Uvek možete upgrade na Win11, jer kao je napisao kolega, ključ za 10 radi i sa 11.

Dobro. Hvala. Kupiću za desetku. Sad mi kažite gde. 😀

ili

Vidite, ja sam gospođa baka od 60 leta, pa se nemojte smejati ako nešto tresnem. Prvi put ću sama instalirati Windows, pa nek' ide život. Nit' sam gluplja od drugih, nit' je to Božje slovo. Gde da kupim licencu za Windows 11? A da je pouzdano. Na MS sajtu preskupo. I ima li nešto o čemu treba da vodim računa pri kupovini?
Posle, kad nešto zabrljam, daviću vas i drugim pitanjima.

Zdravo, imam sada vremena i mogu da se raspišem :)

Dobro je što je lap top nov, prazan i ima SSD. Tako da možemo da počemo sa koracima

• verujem da nema potreba da se u biosu uključi AHCI mod
  • nema bekapa

Sada idemo na pripreme

• spremite fleš od 8-16 GB, može veći. Najbolje USB 2
  • Skinite poslednju verziju željenog Win. Moja prepruka je 10. 11 tek treba da se ispegla.

Kada skinete treba da se napravi butabilni fleš. Ja volim da koristim Rufus

Kada je sve ovo spremljeno onda može da se krene sa instalacijom. Naravo video koji sam postavio nije sve slovo, tako da neke stvari mogu i drugačije da se urade.

- Mislim da nema potrebe da se uključi u Biosu "1 boot" USB, ako ne, onda uključiti

Kada zatraži šifru, ukucati klupljenu sa ovog sajta (može i kasnije)

- pratite korake pri instalaciji

Kada se zvarši Win, sa ovo sajta početi sa skidanjem drajvera

vrlo je moguće da će većinu sam Win da pronađe.

Ako zapnete u nekom trenutku slikajte mobilnim i okačite ovde. Sugurno će neko da Vam pomogne. Ovo sam pisao u kratkim crtama računajući da imate minimum informatičkog znanja.

Za @Sasa012

ja koristim Kaspersky free i volim Malwarebytes Premium. Obnova licence mi je oko 10€ na zvaničnom sajtu. Kada su praznici bude i manje. Najbolja zaštita je da ne budeš "klikatadžija" i da čitaš šta od tebe traže.

Ništa ne fali W11
Rufus je za iskusne, može lako da se pogreši ili zaneku specijalnu instaaciju. Microsoft MCT (Media Creation Tool) skine posledju verziju i napravi butabilni USB.

Dobro je što je lap top nov, prazan i ima SSD. Tako da možemo da počemo sa koracima

• nema bekapa

Sada idemo na pripreme

• Skinite poslednju verziju željenog Win. Moja prepruka je 10. 11 tek treba da se ispegla.

Kada je sve ovo spremljeno onda može da se krene sa instalacijom. Naravo video koji sam postavio nije sve slovo, tako da neke stvari mogu i drugačije da se urade.

- Mislim da nema potrebe da se uključi u Biosu "1 boot" USB, ako ne, onda uključiti

Ako zapnete u nekom trenutku slikajte mobilnim i okačite ovde. Sugurno će neko da Vam pomogne. Ovo sam pisao u kratkim crtama računajući da imate minimum informatičkog znanja.

Za @Sasa012

ja koristim Kaspersky free i volim Malwarebytes Premium. Obnova licence mi je oko 10€ na zvaničnom sajtu. Kada su praznici bude i manje. Najbolja zaštita je da ne budeš "klikatadžija" i da čitaš šta od tebe traže.

Mnogo hvala. Prilično sam pedantna kada su takve stvari u pitanju, pa se uvek dobro pripremim. Znači mi što ste napisali korake i postavili linkove. Instalirala sam ranije Linux. Znam da je to jednostavnije, ali mislim da ću se snaći i ovde. Javiču kad uradim. Treba da odvojim slobodno vreme da sve izučim i posvetim se.

• nema bekapa

Sada idemo na pripreme

Za @Sasa012

Evo, da javim ishod. Instalirala desetku. Bez ikakvih teškoća, ali moram priznati da sam imala nadzor i instrukcije kolege informatičara, nisam se usudila bez toga. U suštini, sve išlo kako ste napisali. Sam našao drajvere. Ključ kupila na drugom sajtu za nešto više novca, ali opet jeftino. Sad se informišem za ključ za Office, ali tu me ništa ne brine, to sam već radila.
Hvala na pomoći i podršci.

Sad se informišem za ključ za Office, ali tu me ništa ne brine, to sam već radila.

Ima ključ na istom sajtu kao što sam postavio za Win 10. Instalacija Offisa je slična kao za win 10. Idite na već postavljkeni sajt i skinite legalnu verziju Offisa. Kupite ključ na već spomenutom sajtu. Moja preporuka je 2021. Instalira se zatim Offis i u slučaju "telefonske registracije" odradite kao u video

Sve ovo se vriti oko legalne verzije, jer ako se skine piratska verzija, šta će ti legalni ključ ?

Ima ključ na istom sajtu kao što sam postavio za Win 10. Instalacija Offisa je slična kao za win 10. Idite na već postavljkeni sajt i skinite legalnu verziju Offisa. Kupite ključ na već spomenutom sajtu. Moja preporuka je 2021. Instalira se zatim Offis i u slučaju "telefonske registracije" odradite kao u video

Sve ovo se vriti oko legalne verzije, jer ako se skine piratska verzija, šta će ti legalni ključ ?
Da, da, tako sam i mislila da uradim. Već sam uzimala legalni Ofis. Thanks.

Nazad
Vrh Dno