Šta je novo?

Lian Li Edge 1000W

Arthur Morgan

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic Liquid Freezer III 360 White
Matična ploča
Asus ROG Strix X670E-A gaming WiFi
RAM
32 GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000Mt/s
GPU
Zotac Trinity RTX 4080 Super OC White Edition
Storage
Samsung 980 Pro 500GB + WD SN850 Black 1TB + Kingston KC 3000 1TB + 2TB Lexar NM620
Zvuk
Altec Lansing ATP 3
PSU
Seasonic Vertex 1000W White Edition
Kućište
Antec Constellation C8
Monitor
LG 32GP850-B
Miš & tastatura
ASUS ROG STRIX Scope II 96 Wireless & ASUS ROG Harpe Ace Aimlab Edition
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jednom je JayZTwoCents izjavio da ne postoji ništa dosadnije od recenzije nekog napajanja. I bio je u pravu.

Ali, ovo nije recenzija već lično iskustvo jednog prosečnog korisnika, a i Lian li Edge nije obično napajanje, već nešto što nije za svakoga. A zašto?? Pa, i na samoj kutiji piše da je napajanje pravljeno za "dual chamber" kućišta. Ili, sasvim slučajno, za NZXT H5 flow 2024 u koje se klasična napajanja postavljaju naopačke, jer na dnu nema proreza za vazduh. A kao vlasnik "dual chamber" kućišta u vidu Antec C8 i na zezanciju jednog člana foruma (@CountMike , ti si kriv :) ), posle nekoliko odgledanih YT recenzija i nekoliko pročitanih na tech sajtovima, jednostavno, nisam mogao da odolim.
I od juče je ovo napajanje u mom posedu.
01.jpg02.jpg
Moj prvi utisak je kad sam video kutiju bio je "Sunce li ti koliko je ovo!". I koliko je teško. Ali i pakovanje je fenomenalno osmišljeno. Samo napajanje već na dodir i težinu odaje utisak kvaliteta. O samim "iznutricama" ne znam šta da napišem, jer nisam toliko dobar sa elektrikom i elektronikom, pa ću preneti jedan delić recenzije sa sajta Guru3D -

"When it comes to quality, the EDGE series did not compromise. It incorporates high-grade EPCOS capacitors along with Japanese-made capacitors, known for their durability and capability to operate under a wide range of temperatures and harsh conditions. These capacitors withstand temperature spikes, vibrations, and are suited for various challenging environments. Such components boost the longevity and reliability of the power supply. The EDGE also comes fully equipped with multiple protection features like Over Current Protection (OCP), Over Voltage Protection (OVP), Over Temperature Protection (OTP), Over Power Protection (OPP), Short Circuit Protection (SCP), and Under Voltage Protection (UVP). These features ensure that the power supply operates safely under all circumstances. Additionally, it holds impressive efficiency ratings such as 80 Plus Platinum, Cybenetics Platinum, and PPLP Platinum, marking it as a top-tier product in terms of performance. A substantial 10-year warranty supports its claims of reliability and customer satisfaction."

Dakle, nema se šta više dodati, osim da je reč o visokokvalitetnom napajanju. A što se kablova tiče, to je posebna priča.
Prvi put kad sam u ruci držao i kablove i napajanje imao sam utisak kao da nisu čisto beli, već imaju neku plavkastu nijansu, kao što imate cold i warm bela LED svetla. I pomalo se razlikuju od "češljića" koji su krem beli. Što me je malo bacilo u bedak, jer im je kvalitet nadprosečan.
03.jpg04.jpg
Naravno, zato što su pravljeni za "dual chamber" kućišta za nekih 5-6 santimetara su kraći od onih koje sam imao na Vertex napajanju, tako da, pretpostavljam, nisu za full tower kućišta. Broj i vrsta kablova je impresivan i za sve moguće primene, a i USB 2 HUB na samom napajanju je fenomenalan dodatak, jer sve više uređaja koristi USB 2 utičnice na matičnoj ploči, pa je ovo samo još jedan "futureproof" dodatak.
Jedna od najboljih stvari kod ovakvog napajanja je sam čin ugradnje u "dual chamber" kućišta. Prilikom instaliranja novog modularnog napajanja uvek sam morao da isplaniram koje kablove ću da koristim, stavim ih na napajanje, ubacim napajanje i onda sledi provlačenje kablova. Ukoliko bi nešto zaboravio, ili morao da dodam za nešto, to bi bila agonija. Ali kod Lian Li Edge sam uradio sasvim suprotno - prvo sam poubacivao kablove na svoja mesta u matičnu ploču i grafičku i gde sve treba, a zatim ih provukao u pozadinu. A tu ih na miru uvežeš jer znaš gde će otprilike biti utičnice u napajanju. Sad, neko ko ima vremena i živaca bi to lepo sredio i kablirao, uvezao kako treba, ali ja nisam imao vremena, pa ću to uraditi naknadno, jer, koliko sam video, to neće biti teško. Što je velika stvar za one koji vole da sve bude uredno.
I mada kablovi deluju kao da nisu "najčistije" beli, kada sam ih ubacio u računar jednostavno su se "stopili" sa konfiguracijom i sve je delovalo onako kako treba. I kvalitetno i "lepo na oko" iako su ukusi različiti.

06a.jpg07.jpg

Ne znam za druge, ali za svakog entuzijastu sa "dual chamber" kućištem ovo je, prosto, "must have". Izuzetno kvalitetno napajanje sa ubedljivo najboljim kablovima od svih napajanja na tržištu, inovativno ne samo po obliku već i po vrstama kablova ( ne samo ovim "braidovanim", već i sa sata priključcima ) sa cenom koja je više nego pristojna u odnosu na ono što nudi konkurencija. I ono što je meni, takođe, jedna od bitnih stvarki jeste da se ventilator na napajanju pokreće tek kad napajanje postigne 50% opterećenja, što je za moje komponente veoma retka situacija, čak i tokom igranja ili iole ozbiljnijeg rada.
Jedini trenutni problem je dostupnost. Pre nedelju dana sam ih "sačekao" na IPON-u, kontaktirao trgovca i uspeo da ga dobavim. Evo, od juče na iponu ima samo crnog modela od 850 vati. U Nemačkoj samo jedna prodavnica ima sve modele ( nisam proveravao ovih dana ) dok mnogi ne mogu da se nađu ni na Amazonu. U MikroCenter u Americi su planula posle par dana sva.
Dakle, videvši sve to, onaj izraz "Best bang for buck" može mirne duše da se primeni i na Lian Li Edge.

Nazad
Vrh Dno