Šta je novo?

LG Spirit 4G

Pa da, ispratio sam uputstvo. E nema veze. Necu vise da spamujem temu. Ili cu kupiti neku prepaid karticu ako naletim na nju, ili cu sacekati dok mi ne prebace broj, pa cu probati sa njom. Bitno mi se znam kako da ga otkljucam ako je slucajno zakljucan.

eacbeea696036b34f1bfa30d0d0bf997.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja apdejtovao na Android 6.0 OTA, sve radi OK.

Što se tiče otključavanja, ako je istekao ugovor sa Telenorom, najlakše je direktno od njih tražiti kod za otključavanje (besplatan je i pouzdan!). Ja sam nekoliko svojih telefona baš tako otključao.

Opet ja sa mojim telefonom i otkljucavanjem. :( Uzeo sam sada VIP karticu, posto u poslovnici Telekoma je bilo jedno 100 ljudi i ne bih dosao na red do sutra. Mislio sam, nema veze, sa probam sa bilo kojom mrezom, samo da nije Telenor, da bih video da li je telefon zakljucan ili nije. I ispostavilo se da jeste zakljucan. Sad planiram da kupim taj kod za otkljucavanje. Medjutim palo mi je na pamet, pa sam hteo da proverim sa vama pre nego sto kupim, da li sa tim kodom ja otkljucavam telefon za sve mreze, ili samo za tu mrezu cija kartica je trenutno u telefonu? Dakle, ako ja sada sa VIP-ovom karticom otkljucam telefon, da li ce on posle raditi kada ubacim Telekom karticu, kada predjem na njihovu mrezu?

Uspeo. Kupio kod, dobio kod za 5 minuta. Uneo kod i VIP kartica radi. Da sam znao da je ovako brzo i lako, ne bih se cimao ovoliko. Samo ne znam, posto sam dobio neka tri koda, nck, nsck i spck, koji cemu sluzi, posto sam ja uneo ovaj prvi i telefon je otkljucan.

Ne znam za to, ali ne razumem zašto nisi za dž uzeo kod od Telenora?

Telefon je kupljen preko oglasa pre dva meseca. Ugovor sam potpisao sa popustom i istice mi za par dana. Posto mi ne daju novi ugovor sa popustom, idem na MTS, pa mi treba otkljucavanje za ovaj LG Spirit.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jel moguce da je baterija ovoliko dobra na ovom telefonu? Koristim ga treci dan, odusevio me telefon.
Jedno pitanje, gde da nadjem automatsko osvetljenje ekrana? Android 6.0 u pitanju.

Pa i nije nesto baterija. Mojoj kevi, koja nije neki zahtevan korisnik, izdrzi dan. Mozda dan ipo, ali tesko. Nemas automatko osvetljenje.

Ja nisam zahtevan korisnik, ali Data mi je ukljucen(na poslu i kuci je WiFi stalno), Viber, WhatsApp tu i tamo mail, koja poruka i poziv danas i tek je na 75%, 15h na bateriji dosad. Meni je to brutalno dobro za moje zahteve.

Kod nje nije tako. Videces pravo stanje baterije tek posle nekoliko punjenja. Doduse ja poredim bateriju sa mojim iPhone-om. Ne znam da li se to racuna kao dobro kod androida.

Nije losa baterija, i meni uspe da izdrzi 2 dana nekad.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Meni skoro uvek istraje dva dana.

Poslednjih par dana mi povremeno pokazuje da imam "insufficient storage". Npr. ne mogu da apdejtujem FB Lite, iako piše da imam oko 400MB slobodnog prostora.

Mene zanima kako brisete tj. cistite RAM memoriju? Posto u podesavanjima ne nalazim opciju npr. kao sto sam imao na Samsungu da ocistim memoriju i automatski mi se smanjilo zauzece RAM-a. Ovde mi je stalno RAM na maximum iskoriscen skoro, a imam instalirane dve aplikacije koje koristim samo.

Poslednjih par dana mi povremeno pokazuje da imam "insufficient storage". Npr. ne mogu da apdejtujem FB Lite, iako piše da imam oko 400MB slobodnog prostora.

Sistemu treba odredjen deo slobodnog prostora da normalno funkcionise. Tako je sa androidima vec godinama unazad.

Nemoj da cistis RAM. Pokusaj da zamrznes neke aplikacije koje ne koristis, a rade u pozadini, bloatware. Mozes da koristis Greenify, i pomocu njega da uspavas neke aplikacije. Sa root-om mozes dosta toga, ali nemoj da cistis RAM.

Nisam siguran kako stoji 6-ica sa rootom, da li su ga napravili, ali za one koji (kao i ja) root koriste zbog manjka prostora na sistemskoj particiji, mozda ovo uputstvo za formatiranje kartice kao interne memorije pomogne:
Here is how you can do that:
  1. Backup your data - for sure, you don't want to lose all your data stored on SD. If you want to lose it, feel free to skip this step :cool:
  2. Enable USB debugging mode in developer settings - to enable developer settings you have to tap 5 Times on the build numer.
  3. Open ADB Shell - just open command prompt (Win+R => Type "cmd" => Click "OK") and navigate to your ADB directory (ex.: "cd c:\adb\"), then use "adb shell" command to start shell.
  4. List avaliable disks to get disk ID. It can be done with following command:
    Kod:
    sm list-disks
    You will get your SD Card ID (ex.: disk:179,64, which will be used in next step.
  5. Format your SD card by typing below command. Remember to put correct Disk ID obtained in previous step.
    Kod:
    sm partition disk:179,64 private
    This command will cause that whole card will be formated as Internal Storage. If you want to use only part of SD as Internal Storage and rest as standard Removable Disk, for example 50:50, you can use command:
    Kod:
    sm partition disk:179,64 mixed 50
  6. Check your storage settings and enjoy additional internal storage! :cool:

Nemoj da cistis RAM. Pokusaj da zamrznes neke aplikacije koje ne koristis, a rade u pozadini, bloatware. Mozes da koristis Greenify, i pomocu njega da uspavas neke aplikacije. Sa root-om mozes dosta toga, ali nemoj da cistis RAM.

Pa jedino sto koristim jeste na ovu kockicu gde mi pokaze sta je sve otvoreno, tu pogasim sve aplikacije. Inace drugo nista ni ne koristim, probacu ovaj Greenify, to je pretpostavljam aplikacija?

Ta kockica je soft dugme za recents, ni tu nemoj da brises.

Jeste, app je. Bolje radi uz root+xposed. Radi i bez root-a, ali nije to to, ne dobijas notifikacije, radi force stop.

Je l' ti zabada telefon? Nema potrebe da brises i zaustavljas app ako sve ok radi. I pusti RAM, treba da bude maksimalno iskoriscen.

Ne zabada mi telefon, evo imam ga nekih 10 dana i nijednom se nije zaglupio. :)

Sistemu treba odredjen deo slobodnog prostora da normalno funkcionise. Tako je sa androidima vec godinama unazad.
Ma, sad sam provalio šta je bilo :)

Dve aplikacije su pravile "problem": Call Recorder je nešto zaglupeo, prebacio se na snimanje razgovora u WAV formatu i nije brisao stare razgovore (ranije je bilo podešeno da ih briše nakon nedelju dana, sad ih nije uopšte brisao i nakupilo se skoro 2GB WAV-ova; pobrisao sam ih i prebacio da snima u mp3). Drugi problem je bio Viber, tj. malo veći broj videa :)

Sad je sve ok, oslobodio sam ukupno skoro 2,5GB na "C" particiji ;)

Imam ovaj telefon, tacnije keva ga koristi. Posto nisam android korisnik i slabo sam radio sa android telefonima, ne znam kako da resim problem sa memorijom. Dakle keva ima 10-ak osnovnih programa. Ubrzo nakon instalacije poceli su problemi sa nedostatkom memorije pri pokusaju da se isti update-uju. Skoro sam uzeo memorijsku karticu. Medjutim ukapirao sam da on iz nekog razloga 80% programa mora da drzi u internoj memoriji. Tako da je sada kartica tipa 99% prazna, a danas recimo nisam mogao da update-ujem programe, jer mu za to treba nekih 200 mb, a ima tipa 20-30 slobodno.

Moje pitanje je, ima li neki trik, ili neko resenje za koje ja ne znam da se ili nasilno prebace svi programi na karticu, ili da se nekako akrtica prikaze kao interna memorija, ili bilo koji treci nacin da mogu normalno da koristim telefon bez da strepim od svakog narednog update-a?

Koliko multimedia fajlova ima na internoj memoriji?

Nemam nista. Koristim google photos, bas iz tog razloga, da ne zauzimam memoriju (a i zbog sinhronizacije slika sa jednim iPad-om). Tu skladistim slike i video klipove, tako da nista od toga ne opterecuje memoriju. Od muzike nemam bas nista (to je kevin telefon, a ona ne slusa muziku). Imam jedan ringtove, od tipa 10-20 kb recimo. Problem je sto ima gomilia nekih programa koje ne zelim, ali ne mogu da ih obrisem, tipa neka google novinarnica i tako neke gluposti, koje zauzimaju memoriju, a ne trebaju mi. Nisam znao da ne mozes na karticu da prebacis vecinu programa. To je bas glupost. Ne znam bukvalno kako da osposbim telefon za osnovno koriscenje. Dakle samo tih desetak programa i nista vise. Vidjao sam po netu neke fore da se kao preimenuje deo memorijse kartice u internu memoriju, ali time se nisam bavio, kao i tim rutovanjem i slicno i voleo bih sve to da izbegnem, jer nemam vremena da se time zezam, a i telefon je pod garancijom, a voleo bih da i dalje ostane.

Poslednja izmena:
obrisi nepotrebne aplikacije (fb na primer, on je ogroman) eventualno deinstaliraj apdejtove, da ti jednom prodje update androida.
kada prodje, ubaci sd karticu, i formatiraj je kao internu memoriju. to znaci da neces moci da je koristis na drugim uredjajima, ali dobijas opciju da sve aplikacije osim sistemskih bacas na nju direktno, i da, u principu, nemas vise problema sa manjkom interne memorije.
(***, ovo je pilicno budget phone, nije za da ga punis sa svim i svacim tek tako)

Ne moze da se formatira kartica kao interna memorija. Bar ja ne znam kako. Probao sam i neke tutorijale, pre adb shell-a (sta god to bilo), ali nije uspelo. Kada bih to moga, onda ne bi bilo problema.

Moras da imas android 6 (da uradis upgrade do njega prvo)

Nazad
Vrh Dno