Šta je novo?

LG Optimus One P500

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
Pozz ljudi!

http://www.gsmarena.com/lg_optimus_one_p500-3516.php

Mozda je malo ambiciozno otvarati novu temu za ovaj model, ali pojavio se u prodaji preko mt:s paketa od petka i verujem da ce zaziveti kod nas! :)

Bilo kako bilo, i ja sam ga kupio, u petak vece, i prvi utisci su da je mnogo lep, sve glatko radi i Android deluje nestvarno dobro spram Symbiana, i nesto bolje od WinMo-a, mada cemo tu tek videti razlike, prednosti i mane. Kad ga malo bolje upoznam, iznecu utiske, mozda i neki testic padne... ;)

O Androidu ne znam mnogo (a i to sto znam saznah nedavno kad sam pomagao drugu oko kupovine, pa se i sam "napalio" na robot-OS :D - ***, odmah sam uvideo potencijal) ali nameravam da to promenim. Na O1 je verzija 2.2.2 Froyo, i necu je menjati dok i njom samom ne ovladam malo. Posle ce vidimo, a ocekuje se i Official update na 2.3, doduse nema ga vec mesecima, a najavljen odavno...

Imam i jedno pitanje za pocetak... Uzeo bih sutra za njega neku 8GB karticu, samo ne znam koje klase? Kako to sa klasama funkcionise, ne razumem se mnogo - sto je visa klasa to bolje? I je l' onda recimo class4 dovoljno dobra za O1..? :) I koja marka je pouzdana? Kingston, Transcend, neka treca, ili je svejedno? Mozda neku izbegavati..?

Broj klase je najmanja garantovana brzina prenosa.
Ja sam imao takems I Apacer i slobodno mogu da kažem da ih izbegavas. Brzina ispod deklarisane, kvarile se.
Idi na kingston, samsung, sandisk..

Ttalking desire.

Ok, hvala na savetu! :)

Javim koju sam uzeo. I kako me sluzi.

Nemoj ispod klase 6. U tehnomaniji imas povoljno od 8gb za 1.000 i kusur

Kupovacu verovatno u CT-u u NS, ili u PCP-u, nema u NS Tehnomanije. Ali svakako cu dati 200ak dinara za class6, ako se o tolikoj razlici bude radilo, a solidan proizvodjac.

Samo jedna ispravka, Gingerbread je postao dostupan pre nekih nedelju dana ;)

Inace, imam mob od decembra, i super je. Jos sa cm7 i custom franco 18.1 kernelom, leti :)

ima ct-u transcend class6

Kakve su Transcend kartice? Na putu sam za centar... :)

Ima GB i kod nas?? Dje, kako? :d

Uzeo Kingston class4 na kraju, u 5 najvecih IT radnji u NS nema 6te klase od 8GB... Za sad nemam zamerki na brzinu, videcemo kako ce se ponasati sa aplikacijama.

Nego, Zeko (ili bilo ko ko zna), je l' i kod nas 2.3 Gingerbread dostupan, i kako? Nadam se da ne treba i MTS da se umesa ne bi li postao dostupan jer bismo to mogli cekati podosta... :D

Ja sam sad na CM7 pa ne mogu licno da proverim, ali postupak je sledeci i ne bi trebalo da je mts u igri ;)
Idi na LINK Klikni na dugme sa slike i postupi po uputstvu :wave:

untitled.png

Videcu doma da pokusam, ali koliko vidim po netu, samo u Rumuniji postoji update, sto mi je prilicno nejasno... :D

Koliko sam citao po xda forumu, krenuo je i po drugim zemljama...

Sad cu bas da bacim oko. Javim sta sam video, i ima li neke najave za nas...

Nema za nas jos update, poslao sam upitnik Support-u LG-a. A na xda svakako ima manual kako da uz rootovanje ubacis oficijelni 2.3.3 pa cu razmisliti o tome ako mi ovi odgovore da ce kod nas update za sto godina... :D

javi šta si uradio sa gingerom :)
Nego meni baterija ne drži više od 20 sati (1 sat neta i mlatimudije, 30 min navigacije, 15 min igrica, malo sms i telefonskih 10ak razgovora i kraj baterije).... kako vama curi baterija ???

Iz LG-a su mi na mail-pitanje isto mailom odgovorili da se do kraja meseca ocekuje 2.3 u celoj Evropi, pa cu to sacekati i do tada se jos upoznavati sa osnovama Androida, a ne odmah rootovanja, flashovanja i slicno... :) Posle cemo videti...

Za sad, zanima me kako da napravim backup SVEGA sto imam na fonu? Vidim, neki pominju Nandroid i neke slicne programe, no detaljnog tutorijla jos nema, a bez toga se ne usudjujem da cackam mnogo. I moram jos i karticu da particionisem, bas sam narezao danas Gparted.

Baterija mi drzi 2 dana u sledecem rezimu (dnevnom): oko pola sata razgovora, 15ak poruka, bar sat surfa, ali treba imati u vidu da mi je 3G iskljucen - EDGE odradjuje posao (jer je u NS mt:s 3G promenljivog raspolozenja), a kad sam doma ponekad se prikacim na WiFi, recimo do pola sata dnevno; igrice apsolutno ne igram, slusam muziku recimo sat vremena (samo do posla i nazad) i jos napomena - preko noci iskljucim Data prenos kompletno, da me ne smara pristiglim mailovima tokom noci, na primer. Dakle, po opisanoj upotrebi, u sredu ujutro skinut sa punjaca i sa 8% baterije u cetvrtak uvece oko ponoci vrnut na punjac. To je jedan od osnovnih razloga za moju odluku pri kupovini telefona (koja je pobedila Wildfire S i Galaxy Ace).

Dodatni utisci - zvuk je odlican! Napomenuto mi je i ranije da tel ima Wolfsonov muzicki cip, ali da ce mi sa nekim skrbavim LG slusalicama koje su dosli u paketu biti tako dobar zvuk - nije... :D A kad prikacim svoje sluske sa racunara - joj. To je prvo iznenadjenje, pozitivno. Drugo sto bih pomenuo je vise pitanje, nastalo na osnovu negativnog utiska - tel se puni svaki put kad ga nakacim na komp, i to mi se ne svidja... Kako se to moze spreciti?

Toliko, nastavicu da bumpujem ovu temu, nadam se i novim pristalicama... Da ne smaram sam... :d

Ne razumem zasto ti se ne svidja to sto ti se telefon puni uvek kada se prikljuci na usb?

Ne'am pojma... :D

Mozda gresim, ali nekako najvise volim uvek da ga ispraznim sto vise i punim do 100%. Ne kazem da je to najbolje za bateriju, ali sa svima radih tako od prvog telefona i sve su izdrzale 2+ godine sa ne narocito primetno promenjenim kapacitetom, sem Nokie 6120 koju sam drvio skoro 3god.

Za sad, zanima me kako da napravim backup SVEGA sto imam na fonu? Vidim, neki pominju Nandroid i neke slicne programe, no detaljnog tutorijla jos nema, a bez toga se ne usudjujem da cackam mnogo. I moram jos i karticu da particionisem, bas sam narezao danas Gparted.

Nandroid backup ti je ekvivalent pravljenju imagea sistemske particije na pc-ju, ali se odradjuje iz custom recovery-ja, a za njega treba root :) Kad se budes resio na root, javi pa da ti pustim linkove sa najlaksim tutorialima.

A backup aplikacija mozes da uradis preko Titanium Backup-a, ali ti i za njega treba root :D

Poslednja izmena:
Ne'am pojma... :D

Mozda gresim, ali nekako najvise volim uvek da ga ispraznim sto vise i punim do 100%. Ne kazem da je to najbolje za bateriju, ali sa svima radih tako od prvog telefona i sve su izdrzale 2+ godine sa ne narocito primetno promenjenim kapacitetom, sem Nokie 6120 koju sam drvio skoro 3god.

Ma opusteno, evo ja moj Magic koji je star vec 2 god, uopste ne razmisljam o tome, kacim kad mi treba usb - ponekad i 10x dnevno... i drzi bateriju ceo dan :D ponekad i dva dana (kada se normalno koristi ;) ) tj baterija nije oslabela (mozda malo...)

@bata87
Ok, uzecu u obzir... :) Verovatno mu zaista i ne skodi sto se puni.

@zeko
Nista, pasce onda uz pomoc jednog upucenijeg druga root, pa kad backupujem i obavim stosta, i unroot... :D

@j sasa
Kao sto si mogao da vidis u podforumu "Sta da kupim od mobilnih..." vec sam pisao o dilemi koju je moj drug imao, a ubrzo posle njega i ja. Obojica smo mislili izmedju Optimus One, Galaxy Ace i Wildfire S modela. Wildfire ti svakako ne bih preporucio jer mu je razlika u ceni spram WFS mala, a ima losiji procesor, rezoluciju i softver. Pritom, ako uzimas preko Telenora ili VIPa, WFS imas po prihvatljivim cenama uz pakete.

No, da se vratim na izbor. Ace smo i drug i ja otpisali iz prve. Razlozi su gotovo cisto subjektivni - ruzniji nam je od druga 2, veci (a obojica smo u fazonu da je 3" do 3.2" idealna dijagonala, Desire nam je recimo obojici glomazan), sav od plastike, i pritom skuplji, iako nam subjektivni osecaj pri koriscenju nije bio nista bolji u odnosu na druga dva. Drugim recima, cackali smo svaki od njih u RIM Mobilu u NS, i svi su delovali jednako odzivnima, bukvalno. Sta Benchmark testovi i slicno kazu, ne interesuje me, u normalnoj upotrebi mislim da razliku ne bi uocio. Ostase dakle WFS i O1. WFSove prednosti su blic i 5MP kamera (spram 3MP kod O1) kao i Android 2.3, a mane su zakljucan bootloader (sto je trenutno nebitno jer tel ipak ima up-to-date verziju Androida) i losiji muzicki cip, ako je to nekome bitno. Pritom, WFS je siri a kraci, mada oba zaista lepo leze u ruci i kvalitetno su sklopljeni. Mozda WFS ima malo "gumenastiju" plastiku pozadi, sto je po mom misljenju plus, iako je i O1 sasvim ok, ali O1 ima jednu vecu prednost koja se vidi tek kad se otvori poklopac baterije - aluminijumsko kuciste. Spram WFS-ovog plasticnog. Sto se ostalih razlika tice, jos jedino O1 ima hardverske tastere (meni uvek plus), a ostalo je bukvalno isto ili vrlo slicno, pa su recimo cipset, procesor i grafika identicni.

Umal' da zaboravim! :d O1 ima jedan veliki plus - baterija mu je 1500mAh, spram 1230mAh kod WFS, a i citajuci testove vezane za oba modela, videli smo da ce WFSu baterija trajati krace (cak, pisac tih testova rece da bi i isti kapacitet WFS brze "popio" zbog Sense UIa). Dodatna prednost O1 je cena. Manja je kako preko ugovora, tako i u prodaji. Doduse, razlika nije velika.

Stoga, ne racunajuci bateriju, izbor je bukvalno donosen imajuci u vidu preferenciju u odnosu kamera/reprodukcija zvuka, i subjektivni momenat vezan za dizajn. I tako, drug uzeo WFS (bio je u extra poziciji - otac mu ima Telenor postpaid a mati mt:s postpaid i oboje bez ugovorne obaveze, pa je mogao da bira kad odluci preko koga od njih ce uzeti telefon; inace studira u inostranstvu gde se vraca odmah posle Exita, i iako su tamo nize cene telefona, preko ugovora je ipak najjeftinije, imajuci u vidu da njegovi koriste neke matore telefone, a ne smeta im da se ugovorno obavezu da bi on uzeo uredjaj), a ja O1 (a isto imam 2 postpaid kartice, Telenor i mt:s, koje su obe bile month-to-month, sad mt:s vise nije).

Mane u koriscenju O1 nisam jos nasao, ali javicu ih cim ih iskopam. Odmah ti mogu reci, kamera je u zatvorenom (tj. neosvetljenom) prilicno neupotrebljiva, dok je napolju super. Ono sto sam posebno ispitao je slikanje teksta, jer je pisac tesova koje sam citao to isticao kao manu, medjutim, meni je autofokus radio sasvim ok i slike tekstova bile su mi sasvim dobre, bas iznadprosecne. Sta znam... Neko se tu istripovao... :D Neke dodatne mane javim cim vidim. Za sad recimo da nije idealno sto jedno 20ak sekundi nakon dizanja nije sasvim responzivan, tj. malko laguje, ali kada to prodje, sve je super, cak uporedivo sa boljim modelima (Desire, Milestone).

Eto, bas sam se raspisao... :D Gledacu da budem malo kompaktniji iducih puta... :) Anyway, I'll keep you posted.

Pozdrav svima, uzeo sam i ja u MTS-u LGP500 pa me zanima kako da ga root-nem? Probao sam sa GingerBreak-v1.20 i sa z4root i nema sanse, ili ja ne radim nesto kako treba. Ako moze neki link, ili pojasnjenje bio bih zahvalan. Nov sam u Android polju pa...

@mironiko
hvala na iscrpnom objasnjenju. verovatno cu njega uzeti jer ga samo i imaju u mts-u. pozz

Jel ima dual kameru?

Ima prednju kameru...baterija drži 2 dana...ako ne gledaš filmove i ne koristiš gps...skype radi odlično i uopšte sagovornici te dobro čuju i ti njih...ima hardverske back,home,menu tastere, lepo podnosi padove i ključeve u džepu :) ... ali od oficijelnog gingerbreada u srbiji još ništa :p :smash:
Ko uzme ovaj telefon uz neku internet tarifu i za malo dinara dobija bolji telefon od mnogih posebno onih bez androida :smoke:

Jedno pitanje, ne idealno za ovu temu, ali posto imam ovaj fon... :)

Vec par dana vrebam da particionisem karticu, i nikako da stignem. To bih uradio jer mi par ljudi preporucilo. E sad, koliko je to u stvari potrebno i koliko znaci u smislu brzine i cega vec? Pitam to jer svakako imam za odredjen broj aplikacija opciju Move to sd card.

Hvala na odgovorima!

Zna li se kad ce ga nas mt:s srediti? :)

Nazad
Vrh Dno