Šta je novo?

LG Nexus 4 vs iPhone 4GS

magicna_ruka

Cenjen
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poena
180
Dakle, dilema je kao što sam naslov kaže.

Pre nego što krene krv, drvlje i kamenje, da napomenem par stvari.

Svestan sam prednosti oba telefona i oba sistema, ali bi mi značilo da čujem još argumenata i argumentovanih opredeljenosti, pošto nisam u stanju samostalno da se smislim. :)
Izbor telefona treba da bude takav da bude funkcionalan barem narednih godinu i po dana.

Sadašnji argumenti za Nexus:

Android zajednica
Custom romovi i porast broja funkcija
Siguran životni vek do izlaska Nexus-a 6, dakle jesen 2014.
Ne moram da razmišljam kada će šta na sistemu da prsne zbog jbreak-a
Potencijalna zastarelost iPhone 4GS jer već postoji iPhone 5, u smislu kasnijih apdejta i svega

Za iPhone:

Kvalitet izrade aparata
Baterija
Optimizovanost sistema, nema razmišljanja o bagovima roma, seckanju aplikacija i slično
Funkcionalnost aparata i nakon izlaska novijih modela iPhone-a (trenutno koristim praktično mrtav Galaxy Ace u smislu podrške u zajednici)

Poslednja izmena:
po meni nex4 ima ako ne bolji, onda isti kvalitet izrade.
A što se tiče baterije, iz iskustva mogu da ti kažem da u poslednje 2 godine to više nije prednost iphone-a (i drugi proizvođači su napredovali).

Po meni, ovo je bez razmišljanja nexus.
Jedino, ako imaš baš male šake, pa ti bude problem, ili baš mnogo želiš igraš igre (ipak je tu izbor dosta bolji).

Daleko bolja autonomija baterije kod 4s ali daleko.
Veliki plus za nexusa po meni velicina ekrana.
Softver dosta stabilniji Ios ali se sa androidom mozes vise igrati.
Pa ti razmisli sta ti treba

Daleko bolja autonomija baterije kod 4s ali daleko.
Veliki plus za nexusa po meni velicina ekrana.
Softver dosta stabilniji Ios ali se sa androidom mozes vise igrati.
Pa ti razmisli sta ti treba

Izmedju vanila androida i iOSa i nije tolika razlika u stabilnosti. Ja koristim N4 i ne bih menjao ni za jedan telefon na trzistu. U odnosu na ostale Android telefone koje sam koristio, ima daleko bolju autonomiju, al mislim da je tu iza iPhonea...

+1 za 4s, za mene je perfektan, naravno samo simfree, nikakvi xsim i to. I jailbreak :). Apsolutno se slazem sa prethodnim komentarom. Android ti daje da se vise igras, meni iskreno kad uradim jailbreak odgovara iOs. Kamera mu je brutalna, ekran je u poredjenju sa drugim modelima te klase manji. Ali dovoljan za vecinu stvari, rezoluja i kolicina pixela je ono sto je stvarno dobro. Isti je ekran i na 4ci i na 5tici(osim velicine). Konacno cujem sagovornike, baterija sto je vise koristim to mi se cini da duze traje. Usage mi bude do 7 sati, a standby oko 22-24 sata uz aktivno koriscenje 3g,wifi, i na ios 5.1.1. Nemas downgrade kod 4s, tako da, sa kojim ga kupis to ti je sto ti je. Zato sam ja jos uvek na proverenom 5.1.1 :)

Poslednja izmena:
Onda ću ja reći: "Nexus 4, bez razmišljanja."

Čisto da izbalansiram. :)

Oba telefona su odlična. Na osnovu svojih potreba odluči. Ja mogu samo dati glas i preporuku za Nexus 4.

Nexus > iPhone 4s

Cist Android, redovan update
custom rom-ovi ako zelis drugacije
jednostavno vracanje na stock rom
720p ekran (pogotovo kad se instalira custom kernel, boje su savrsene)
4.65" ekran koji je daleko daleko upotrebljiviji i ljepsi za rad u odnosu na 3.5"

iPhone 4s > Nexus
Kamera znatno bolja nego na Nexusu
Meni licno za nijansu ljepsi od Nexusa (ne mogu da predjem preko onih sljokica)

Nexus je out of box prilagodljiv i upotrebljiv, iPhone-u moras uraditi jb da bi ga mogao koristiti kako treba.

Baterija je tesko uporediva zbog razlicite velicine ekrana i razlicitog hw-a, mada sem na Note 2 i Razr-a, sa svakim drugim telefonom moras vuci punjac sa sobom ako si u pokretu.

Ako zelis da telefon koristis kao telefon a pritom da imas u slobodno vreme da probas neku igru ili cool app ip4s definitivno . Stabilnost funkcionalnost sistema je fabricki na nivou . Drugar koji je kupio N4 odmah je morao franco kernel pa daj da stavim ovo daj da stavim ono ... Na kraju mu se zgadilo sve jednostavno to je primarno telefon zato ja licno bih uzeo ip4s da sam u toj dilemi :)

Imam i jedan i drugi.
Ne znam sta pricate o tome kako je ip4 stabilniji od n4? Stock sve, lepo rade i jedan i drugi,stvarno nema velike razlike. Razlika je u kameri i ekranu. Kao sto neko rece jedino ako ti je n4 prevelik onda uzmi iPhone.
Pozzz

Pre svega, hvala vam svima na preporukama i argumentaciji. :)

Konsultovao sam se na vise strana i saznao par meni bitnih cinjenica oko kupovine, koje cu sada izneti u slucaju da jos nekome zatrebaju. :)

Prva je ta da je 4GS jako tesko naci nov, vec se mora ici na gotovo pa iskljucivo polovnjake sto mi je nepotreban rizik, kako zbog garancije, tako zbog ispravnosti aparata.
Drugo, vecina tih polovnjaka se prodaje sa 6.1.3 softverom za koji ne mogu da radim JailBreak i gledanje je u pasulj kada cu moci.
Eventualno nakon izlaska iOS7, ali po mojim saznanjima ni za to ne postoji fiksiran datum.
Trece, i najvaznije, za 4GS se prognozira zivotni vek jos pola godine-godinu dana, a meni je potrebno resenje za godinu i po-dve, sto mi je sa Nexusom zagarantovano.
I nakon izlaska Nexusa 6 u 2014. godini, Nexus 4 ce imati podrsku zajednice za kuvane romove i radice u svakom slucaju pristojno neko vreme.
Da se razumemo, ne bih imao problem sa 4GS da on od trenutka "umiranja" (nakon sto pocnu da izlaze apdejti koje on nece dobijati) moze i dalje da mi radi normalno s aplikacijama koje su mu do tada radile, ali zaista ne zelim rizik da nakon restore-a ostanem bez mogucnosti da ista vise instaliram jer nemam adekvatnu verziju sistema. A necu vala ni da razmisljam koje cu apdejte dobiti, a koje necu u tom intervalu kada ih budem dobijao.
Cetvrto, Nexus mogu legalno da kupim u Srbiji i imam normalnu garanciju i ispravnost telefona, pogotovo sto imam nov aparat.

Vanredna opcija bila je iPhone 5 preko nekih ljudi iz USA, ali sam to batalio, sto zbog nesto vise cene, sto zbog cinjenice da mi se uopste ne dopada niti telefon, niti onaj odvratni izduzeni ekran, plus gore navedena argumentacija o garanciji.
Probao sam i istestirao ga kod druga, stoji da ima dosta feature-a interesantnih i da ce ga iOS7 dodatno obogatiti, ali nije to to.
Da izgleda kao 4GS, mozda bih se, uz sav rizik, opredelio za tu opciju i dao sansu iOS-u.

Tako da na kraju vazi ona narodna "svuda prodji, Androidu svome dodji" :)

edit: argumente u smislu velicine ekrana i otvorenosti sistema necu navoditi, to se nekako i podrazumeva, ali mi nije bilo prioritet. :)

Poslednja izmena:
Ip4s ima jailbrake za 6.1.3 da ce da umre za 6-12 meseci nema sanse.Sto se tice garancije to je ok, ali ako kupis od nekog proverenog ili ppoznatog ne,a sta da razmisljas taj telefon se nekvari:)
To su dva veoma eazlicita telefona po svemu tako da svaki ima svoje prednosti i mane, jednostavno nisu sa poredjenje.

Moj glas ide za Nexus 4, daleeko napredniji hardver, stock android upodste nije sporiji od ios-a, veci ekran, e sad, sve opet zavisi od potreba, ako tti treba puno memorije na telefonu, ili ipak zelis da vadis bateriju svaki cas, onda nexus nije za tebe:)

Onda ni iphone nije za njega jer i kod njega se ne vadi baterija i nema micro sd slot.
A to da se iphone ne kvari je zesca glupost,4s se najmanje kvari od svih ip,ali da se ne kvari uopste,nije tacno.

Nisam rekao da se ne kvari, vec da su sanse male da kvar nastane kasnije( najcesce nije radio odmah kad ga otpakujes, ako tad radi male su sanse da posle stane)

Ja sam uvek za Android.Jednostavno otvoreniji sistem bez zezanja sa JailBraikom i sl. glupostima. I sam OS je sa dosta manje restrikcija.

Vrh Dno