Šta je novo?

LG L222WS problem sa rezolucijom

Schkomi_NS

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
309
Odlučio ja da kupim novi comp, raspitivao se, išao na forume. . . i jedina dilema je bila koji monitor?

Da skratim priču, svi su mi jako nahvalili LG L222WS monitor, i njega sam i kupio.

Lele . . . .

Kad sam stavio Windows XP SP2, a potom i drajvere za graficku (XFX GF 8800GT), kao i drajvere za monitor koje sam dobio sa njim (originalni LG cd...) desavalo se sledece:
- Windows "vidi" monitor kao "Lg L222WS (Analog)
- rezolucija je 640x480, 4-bit (KATASTROFAAAA!!! :S:) :mad:
- kad odem na "display properties" , pa na "monitor" tab, opcija o refreshment rate-u je zatamljena tj. ne mogu nista da izaberem ,a stoji "default settings . . ."

Dakle, ljudi , ja sam kupio NOV NOVCAT kompjuter sa dobrom grafikom i dobrim (preporucenim) monitorom i sad ne mogu da ga "nateram" da radi u visokoj rezoluciji. Ne mislim da je hardverski problem, nego postoji neki zez u tim prokletim drajverima , a ja ne umem da skontam o cemu se radi!

MOLIM VAS, Bilo ko! Imate li neke ideje?

Evo, skidam najnovije NVidijine drajvere . . . nadam se najboljem . . . .

Pa da...
Probaj druge drajvere jer ovi zadnji 175.19 su katastrofa na 8600 i 8800 karticama.
Ćuo sam da 175.16 rade odlično sa 8800

Edit:
Taj monitor ako ode u sleep dok je u igrici ili drugom programu koji koristi overlay ima belo gore i dole (jače osvetljenje).Svakako na desktopu ili u igricama i sl. nebi trebao da ima osvetljenje jače te ako to primetiš proveri dali su ti kablovi ukršteni.

Edit:
Isto ako nemaš surge arrest uzmi jedan (naprimer apc od 10-15€) jer sam primetio da kada mi je bez surge arrest-a onda ima često jače osvetljenje.

Poslednja izmena:
?? Posle 2 sata bezuspešnog pokušavanja da ga nateram da proradi, desilo se ČUDO??

Elem, skinuh najnovije drajvere. . . ***

I dalje se nista bitno nije desilo, tj monitor je i dalje imao 4 boje i 640x460 rez.

Ja već u očaju, hteo da sačekam jutro pa da ga zamenim za neki drugi . . . . već smišljam sta cu i kako cu . . . .

Pritisnuh "magic button" :) tzv "reset" :) :), i odjedamput kad se WinXP podigao, slika se normalizovala. Odjednom SVE može. ! Narano, taj isti magic button sam pritiskao zilion puta pre toga i nikad se nista samo od sebe nije popravilo??

Podesih rezoluciju na onu njegovu preporučenu, boje su OK.

Plašim se da ću svaki put imati za*ebanciju oko nameštanja monitora ?

Inače, imam UPS tako da sam obezbeđen (bar se nadam) od nemilih strujnih šokova:zgran:

Poslednja izmena:
A kako misliš "ukršteni kablovi" ?

Ima 2 kabla - za struju i za video. Obzirom da mi je kućište pod stolom, jedan ide sa leve, a drugi sa desne strane monitora, pa oba pod sto :) Praktično kablovi "obgrljuju" sto...

Jesi na ukrstanja ova 2 kabela mislio?

Kazi mi molim te da li si ti imao sličnih problema sa ovim monitorom ili znaš za nekoga ko je imao sličnih problema kao ja?

Poslednja izmena:
Nikakvih problema sa monitorom nemam, osim sto se posle ukljucivanja racunara pojavljuju neke horizontalne linije na ekranu. To resavam promenom rezolucije i vracanjem na staru, i u igrama taj problem imam, kad stavim na max rezoluciju. Osim toga , monitor je OK.

To je verovatno samo na xp.Nešto kratko sam koristio ovaj monitor na xp-u i nisam se zabrinuo ako nešto nije bilo ok jer sam koristio linux uglavnom tada.
Možda je to do xp-a

Nikakvih problema sa monitorom nemam, osim sto se posle ukljucivanja racunara pojavljuju neke horizontalne linije na ekranu. To resavam promenom rezolucije i vracanjem na staru, i u igrama taj problem imam, kad stavim na max rezoluciju. Osim toga , monitor je OK.

Nije potrebno menjati rezoluciju, dovoljno je da upalis i ugasis monitor, a mozes i trajno da resis problem tako sto ces odneti monitor tamo gde si ga kupio da ti reeflashuju firmware.

da se flashuje firmware?? :zgran:

Nadam se da ja neću to morati da uradim. Nisam jos stigao da testiram moj comp u igrama, download je u toku :) :)

Javim vam svima rezultate "testa" :)

To je verovatno samo na xp.Nešto kratko sam koristio ovaj monitor na xp-u i nisam se zabrinuo ako nešto nije bilo ok jer sam koristio linux uglavnom tada.
Možda je to do xp-a

Vista 64 SP1. Ako si meni odgovorio.

Poslednja izmena:
Nisam primetio kod mene na vista 64 sp da imam nekih problema sa rezolucijom osim onih koje sam naveo u porukama gore.

Probaću sa 1650x1050 pa ako nađem problem kod mene napisaću.Inače ne koristim nikad i nigde ovu rezoluciju jer je prevelika.

Evo sada sam stavio 1680x1050 i restartovao komp.Nisam našao nikakav problem i rezolucija je bila ona koju sam postavio.
Kod mene je vista sp1 i gigabyte 8600gt na 175.16 drajveru.

Ako mislite na dve horizontalne providne linije sa leve strane monitora to mi je nešto poznato.Samo što sada nemam tih problema.Možda je to rešeno kroz windows update.

Edit:
Mislim na dve providne vertikalne linije sa leve strane ekrana.Ne horizontalne.

Poslednja izmena:
Zasad je sve Ok. Od kako je proraio monitor, sve je OK. Instalirao sam nekoliko najnovojoh igrica i sve rade OK (samo da ne ureknem... )

A da pitam ja nesto, meni je sve ok sa ovim monitorom i bas sam zadovoljan ali me nesto interesuje. Znaci rezolucija je 1680*1050 ali kad mi se pali komp tj dok je ona crna pozadina i kad pise ono XP Pofesional cini mi se da to nije u toj rezoluciji vec onoj 1024*768 Pa jel moze to nekako da se podesi ili to jedino postoji kod mene

A da pitam ja nesto, meni je sve ok sa ovim monitorom i bas sam zadovoljan ali me nesto interesuje. Znaci rezolucija je 1680*1050 ali kad mi se pali komp tj dok je ona crna pozadina i kad pise ono XP Pofesional cini mi se da to nije u toj rezoluciji vec onoj 1024*768 Pa jel moze to nekako da se podesi ili to jedino postoji kod mene

Koliko ja znam, rezolucija pre podizanja Windows ne može da se menja jer nisu učitani drajveri, tj BIOS (ili šta već) koristi univerzalna podešavanja grafike. Visoku rezoluciju možeš samo kada već imaš učitan operativni sistem...

Koliko ja znam, rezolucija pre podizanja Windows ne može da se menja jer nisu učitani drajveri, tj BIOS (ili šta već) koristi univerzalna podešavanja grafike. Visoku rezoluciju možeš samo kada već imaš učitan operativni sistem...

i ja se slazem sa time ... ali kod mene je jos problem sa linijama pomagajte ljudi hehehh:type:

i ja se slazem sa time ... ali kod mene je jos problem sa linijama pomagajte ljudi hehehh:type:

Linije se i kod mene nekada pojave. Skontao sam da je to zog toga sto slika nije pravilno centrirana na monitoru. Probaj da pritisnesh "Auto" dugme , a ako ni to ne pomogne, onda resetuj comp, pa kad se pojavi Windows XP logon ekran (onaj "Welcome") onda stisni "Auto".

Kad je sve nacentrirano kako treba, linija ne bi trebalo da bude!

Cuo sam da je i firmware problem na ovom monitoru. :(

Ne znam kako da proverim koju verziju firmwarfea ja trenutno imam i kako daje update-ujem??

Zna li neko? :type:

Poslednja izmena:
I mene zanima kako se updatuje firmware..
i jel ima novijih drajvere, instalirani su mi oni sa diska koji sam dobio uz monitor...

Kod mene se desava da kad kursorom misa odem skroz u levo i vucem gore dole, pojavi se debela linija, senka, koja horizontalno prati kursor gore dole...

Naravno, nisam obracao paznju, ali u igrama ovaj problem se manifestuje tamnijom slikom, i senkama po 3d objektima...dok ne resetujem racnunar...

Mada je pre bila to cesca pojava, sad se ponekad desi ovako nesto...

I mene zanima kako se updatuje firmware..
i jel ima novijih drajvere, instalirani su mi oni sa diska koji sam dobio uz monitor...

Kod mene se desava da kad kursorom misa odem skroz u levo i vucem gore dole, pojavi se debela linija, senka, koja horizontalno prati kursor gore dole...

Naravno, nisam obracao paznju, ali u igrama ovaj problem se manifestuje tamnijom slikom, i senkama po 3d objektima...dok ne resetujem racnunar...

Mada je pre bila to cesca pojava, sad se ponekad desi ovako nesto...

Indentican problem kod mene i takodje zanima flashovanje tog firmware, trazio sam na netu ali nigde nisam uspeo da nadjem resenje.

Mali savet, nije potrebno da reset komp da bi normalizovao sliku, dovoljno je samo da odes desktop properties, promenis rezoluciju za jedan slider manje i stavis apply, kad te pita da li zelis da ostavis ovu rezolociju stavis no i on vrati na staru rezolociju, onda pritisnes dugme auto na monitoru i nema nikakvih problema :)

Poslednja izmena:
Za flesovanje monitora je potrebna posebna aparatura koja radi u kombinaciji sa softverom, tako da nije moguce to izvesti u kucnoj radinosti ;)

Nazad
Vrh Dno