Šta je novo?

LG inverter problemi

avramiz

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2006
Poena
301
Pozdrav, imam LG multi F inverter klimu, kapaciteta 36000btu, u kuci imam tri jedinice po 12000btu, imam nekih problema, u prostoriji povrsine 17m2, visine 3,2m, pvc prozor, izolacija 10cm grafitni stiropor, plafon vuna i rigips. Radi vec 15 dana, i ona nikad u toj prostoriji, znaci ima unutrasnju jedinicu 12000btu ne predje temperaturu 17 stepeni ili 18, mislim da trosi mnogo struje jer radi ceo dan punom parom, izduvna temperatura vazduha je uglavnom do 38 39 stepeni. Sta midlite da moze biti problem, imate li iskustva. Majstor rekao da ne zna kako ne postize, kaze visoko i slicno, ali opet, to je mali prostor, ostale jedinice greju drugi deo skroz, ali se ne koriste. Video sam klime 12000btu najjeftinije koje rade posao u neizolovanim kućama bez problema i 25 stepeni. Hvala

Da li je čist filter na toj klimi koja slabo greje.Možda je uključena neka ušteda kao eko mod i slično.Kad je staviš na 30 stepeni kako greje.Imaš li merač potrošnje koliko struje troši kad greje sa tih 38-9 stepeni.Podesi neku brzinu a isključi auto fan.Imaš li na daljinskom upravljaču dugme ENERGY CTRL?

Poslednja izmena:
Energy control kod LG bi trebalo da radi samo u režimu hlađenja.

Teško je davati "dijagnozu" preko foruma. Mora serviser da dođe i da vidi šta nije ok. Ovako ugrubo, jedna komponenta koja nije deljena je ovaj EEV, da je problem na drugom mestu ispoljavao bi se na svim jedinicama. Postoji naravno i mogućnost da senzori, upravljanje, ili nešto treće ne funkcioniše. Znači servis...
1640068363364.png

Da li je čist filter na toj klimi koja slabo greje.Možda je uključena neka ušteda kao eko mod i slično.Kad je staviš na 30 stepeni kako greje.Imaš li merač potrošnje koliko struje troši kad greje sa tih 38-9 stepeni.Podesi neku brzinu a isključi auto fan.Imaš li na daljinskom upravljaču dugme ENERGY CTRL?
Pozdrav, kupio sam je polovnu, ventilator kako god da podesis u unutrasnjoj, kao da isto radi, jer ga sama regulise. A potrosnja, skoro da kako god da podesim, da li na 20 ili 30, potrosnja struje je oko 2KW, posto su sve tri jedinice ukljucene, dve su podesene na nize temperature i retko rade, jer stoje u prostorijama radionice i odrzavaju neku temperaturu zbog masina. Evo sada, ovog trena: 2,5KW, a kad se odmrzava, tada ide i do 5KW potrosnja, ali hajde, to je verovbatno u redu.
Ugradjivana je pre dva meseca. znaci pred zimu.
Sta mislite da moze biti uzrok.
Eto ja grejem tih 30m2 IZOLOVANE radionice na nekih 15-16 stepeni, i tih da kazem 20m2 i od pocetka decembra do danas, znaci 20dana, potrosila je: 710KWh, bilo bi vise, nego treca jedinica je ukljucena da radi tek 5. 6. decembra.
Tacan model je: A5UW306FA3 [FM30AH UE3]
Teško je davati "dijagnozu" preko foruma. Mora serviser da dođe i da vidi šta nije ok. Ovako ugrubo, jedna komponenta koja nije deljena je ovaj EEV, da je problem na drugom mestu ispoljavao bi se na svim jedinicama. Postoji naravno i mogućnost da senzori, upravljanje, ili nešto treće ne funkcioniše. Znači servis...
Pa i jeste na svima, samo sto ove druge rade na minijaturnom prostoru, po 10 da kazem metara kvadratnih, kontejnerskog oblika i izolacije tako da one ne greju na 20 nego na 15 16 stepeni sto je dovoljno mi za taj prostor, problem sam uocio kad 12000 btu ne moze da zagreje prostor od oko 20m2...
Inace, ovo je kao sto vidite potez ocajnika, jer ZVAO SAM SERVISERA koji je ugradio, bio je, pre nekoliko dana, merio pritisak gasa, kaze da je oko 8bara, da je to ok. Ugradjena je kao sto rekoh gore, pre dva meseca, ali da je ova 3. jedinica pustena u rad pre 15 dana. Znaci servis otpada, dok ne nadjem nekoga ko ima vakum pumpu i menzuru da izvuce sav gas, i naspe novi, jer klima je demontirana bila bez cuvanja gasa, a pise da ide 2,5kg gasa odprilike na 7,5 m, instalacija, meni je negde oko 15 metara cevi na njoj, punjenje klime sa r410a je vrsio bocom gasa i manometrima.
Ima li neko ideju koja bi trebala da bude izduvna temperatura, jer ovoj s vremena na vreme bude 41 maksimalno.

Poslednja izmena:
Tačno tako piše u uputstvu o količini freona i dužini instalacije bez dopune 7.5 metra ili 2.550 grama R410A.Sad je jasnije o kakvom se problemu radi a to je da fali freona za tu postavljenu dužinu instalacije.Gledaj da majstor obavezno vakumira sistem ako ne radi vakumiranje ili kaže da ne treba traži drugog majstora.

Prilozi

• lg_a5uw306fa3.pdf
    1.1 MB · Pregleda: 4
Tačno tako piše u uputstvu o količini freona i dužini instalacije bez dopune 7.5 metra ili 2.550 grama R410A.Sad je jasnije o kakvom se problemu radi a to je da fali freona za tu postavljenu dužinu instalacije.Gledaj da majstor obavezno vakumira sistem ako ne radi vakumiranje ili kaže da ne treba traži drugog majstora.
Jeste da sam kupio polovnu, ali samo sipanje gasa je bilo direktno iz boce, bez merenja, vec verovatno odprilike, a mislim da sam trazio u dokumentacijama, ima rezim za sipanje gasa zimi, jer je tesko ukljuciti hladjenje kada je vec hladno :) zar ne
Ima dip switch u spoljasnjoj jedinici:
1640077088863.png

Pošto su sve tri klime u istom sistemu, napravi mali test. Da li je problem sa tom klimom samo kad i druge dve rade? Isključi jednu od druge dve pa vidi da li se poboljša situacija. Ako je tako moguće da fali gasa. Ako i dalje loše radi, ili ako loše radi i kad radi kao jedina klima ja bih uzrok tražio na drugom mestu...

Gas u svakom slučaju treba da se zameni "na meru", a ne ofrlje.

Deo tog novca koji si ustedeo na kupovini polovnog, ulozi u to da neko proveri i servisira te klime, kako bi radile ispravno.

Pozdrav, kupio sam je polovnu, ventilator kako god da podesis u unutrasnjoj, kao da isto radi, jer ga sama regulise. A potrosnja, skoro da kako god da podesim, da li na 20 ili 30, potrosnja struje je oko 2KW, posto su sve tri jedinice ukljucene, dve su podesene na nize temperature i retko rade, jer stoje u prostorijama radionice i odrzavaju neku temperaturu zbog masina. Evo sada, ovog trena: 2,5KW, a kad se odmrzava, tada ide i do 5KW potrosnja, ali hajde, to je verovbatno u redu.
Ugradjivana je pre dva meseca. znaci pred zimu.
Sta mislite da moze biti uzrok.
Eto ja grejem tih 30m2 IZOLOVANE radionice na nekih 15-16 stepeni, i tih da kazem 20m2 i od pocetka decembra do danas, znaci 20dana, potrosila je: 710KWh, bilo bi vise, nego treca jedinica je ukljucena da radi tek 5. 6. decembra.
Tacan model je: A5UW306FA3 [FM30AH UE3]

Pa i jeste na svima, samo sto ove druge rade na minijaturnom prostoru, po 10 da kazem metara kvadratnih, kontejnerskog oblika i izolacije tako da one ne greju na 20 nego na 15 16 stepeni sto je dovoljno mi za taj prostor, problem sam uocio kad 12000 btu ne moze da zagreje prostor od oko 20m2...
Inace, ovo je kao sto vidite potez ocajnika, jer ZVAO SAM SERVISERA koji je ugradio, bio je, pre nekoliko dana, merio pritisak gasa, kaze da je oko 8bara, da je to ok. Ugradjena je kao sto rekoh gore, pre dva meseca, ali da je ova 3. jedinica pustena u rad pre 15 dana. Znaci servis otpada, dok ne nadjem nekoga ko ima vakum pumpu i menzuru da izvuce sav gas, i naspe novi, jer klima je demontirana bila bez cuvanja gasa, a pise da ide 2,5kg gasa odprilike na 7,5 m, instalacija, meni je negde oko 15 metara cevi na njoj, punjenje klime sa r410a je vrsio bocom gasa i manometrima.
Ima li neko ideju koja bi trebala da bude izduvna temperatura, jer ovoj s vremena na vreme bude 41 maksimalno.
Temperatura na izduvu treba da bude 50-55 stepeni, možda i koji stepen više. Kako zagreva prostoriju i temperatura izduva se smanjuje.

Evo ovako stoje stvari, i jesam zvao majstora, nisam ni platio malo to sto je radio, ali.... odem danas u prodavnicu, kupim manometre za r410a, i bocu gasa, pa da proverim, i zakacim ja manometre, oni pokazuju u polozaju za temperaturu na r410a stoje na 10 stepeni i ja uzmem i ispustim gasa do 0 stepeni, koliko je bilo trenutno napolju. to sam radio kad sam je terao da radi na hladjenju, sto je bilo tesko jer je minimalna temperatura hladjenja 18 stepeni. ali nekako sam uspeo, verovatno trena jos manje gasa, evo sta sam sada postigao, postize maksimalno 50 stepeni kad sam probao, a pre toga jedna do 42 da stigne. Sta sada mislite? Sta sada ciniti

Pa pozvati neke servise koje imaju iskustva sa multisplit LG. Ovo je sad sve od prilike, pomaka ima, ali se opet postavlja pitanje efikasnosti.

Pa pozvati neke servise koje imaju iskustva sa multisplit LG. Ovo je sad sve od prilike, pomaka ima, ali se opet postavlja pitanje efikasnosti.
Slazem se, zvao sam vise njih, naravno, u zivotu nisu videli ni culi da to postoji ...

Ako si iz BG, ima jedna firma koja radi LG, pa vidi sa njima. A ako nisi, e ***, ne znam da li bi se isplatilo...
Ostaje i pitanje da li je klima skroz ispravna, s obzirom da je kupljena bez ikakve potvrde o ispravnosti i koliki bi bili troškovi popravke.

Nazad
Vrh Dno