Šta je novo?

LG COMBO 16xDVD CDRW 32x10x40x

bokiboss

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2003
Poena
604
Sto se tice citanja DVD-a OK. Sto se tice pisanja, na bilo koji CD napise, ali kad kako. Na Verbatima i TDK pise (brzina pisanja korektno), dok na nekim slabijim kvalitetom CD-ima pise kako kad. No, problemi nastaju kada treba da iscita te manje kvalitetnije CD-e, pogotovo ako je na njemu snimljen veliki fajl, odnosno DivX film ili vec nesto slicno.
Nedavno mi se desilo da sam morao na RW TDK 10x CD-u narezati Heroes3 u ISO formatu ( za virtual drive ). Narezivanje je uradio pesprekorno, ali LG DVD i on sam COMBO nisu posle mogli da prekopiraju na HDD!
Inace, neverovatno, ali na vecim brzinama pravi manje problema nego na nizim (8x, 10x ili 16x)

Da li zna neko da me uputi, sta da radim? Da ga menjam ili postoji neki mozda softverski trik za njegovo poboljsanje.

Moram navesti da je extrmno tih kako pri citanju tako i pri pisanju.

Snimanje puca na SmartBy diskovima deklarisanim na 48x a oni stariji na 40x rade sasvim OK. Ove od 48x brzina ispisuje samo na 8x. Inache ima problema sa ishchitavanjem diskova koje narezhe a primetna je razlichita dubina zapisa na samoj povrshini diska.

Generalno jel mozhe neko da napishe kakav je ovo kombo, po kvalitetu i slichno, jer je uredjaj nov a za sada se nije pokazao bash najbolje.

Buca

Nije valjda da niko ne zna neshto podrobnije o ovom kombo uredjaju?

Buca

U principu treba izbegavati te Combo uredjaje. Ali ja sam bas danas cuo neka iskustva da je taj LG vise nego dobar! Ljudi su mi ga preporucili, kazu da je bolji od Teac-a (a ko sad nije bolji od ovog novog "Teac"-a :beat: )

Po meni jedan od najboljih optickih uredjaja trenutno, pogotovo sto ima i DVD, sa kojima je situacija narocito losa. Odlicno cita sve, zasada bez reklamacija na njega, sve u svemu odlicna stvarcica. Pre bih uzeo njega nego posebno DVD i rezac.

Ja ga imam i prezadovoljan sam. Pre njega sam imao isto lg combo (rezao 12x, dvd 6x) i on je radio super. Vidim da se vec pojavio po oglasima i lg combo 48x/20. Kosta nekih 15 evrica vise od mog, tako da cu ga pazariti uskoro.

Hm... mozemo li uskoro ocekivati Benchmark review tog Combo LG uredjaja?
Nista dok ne vidim statistiku... :beat:

Meni se na njemu vec nekoliko puta desilo da ne moze da procita diskove koje sam nareze (TDK, Verbatim). Sa istim diskovima na prethodnom Teac-u sam imao odlicne rezultate, jer su ih citali i stariji i losiji cdrom-ovi. Do sada sam probao dosta razlicitih pisaca a sa ovim, generalno, nisam zadovoljan.

Kod mene radi odlicno. Tih je i nije mi pravio problem ni sa jednom medijom. Bas sam sad pazario vecu kolicinu TDK 700 Mb i kod mene se na LG-u rezu 32x bez problema, a kod kolege na NEC-u samo 4x i nece vise. Cita mi sve sto sam mu ponudio, te mislim da zasluzuje preporuku.

Ja nisam primetio nikakve probleme, iako rezem na tdk (nije bilo verbatima da se kupi ctp; )

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ali TDK .. :rocket:

Zasto kad postoji Verbatim? ,)
Mozda zato sto se Verbatim "ljusti" i korodira...
Ranije (do pre pola godine) sam koristio samo verbatim, a sad samo Verbatim NE koristim !!!

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ali TDK .. :rocket:

Zasto kad postoji Verbatim? ,)

Nisam primetio probleme sa istim. Relativno sam nov u RW svetu, te mozda nesto ne znam. Ranije sam rezao na Verbatimu, ali ovo mi palo povoljno pa uzeo. Otvoren za sugestije. Koje medije preporucujete?

Ja sam imao problema sa Verbatim CD-ovima. Kod jednog sloj metala sam skinuo tako sto sam povukao prst. A i primetio sam da se tesko citaju.
Sad koristim TDK i svi problemi su nestali.
To je za CDR, a kod CDRW Verbatim je OK.

Diskusija je pocela sa kvalitetom i eventualnim problemima oko doticnog uredjaja a presla u polemiku o cd diskovima.
Kada sam pisao o problemima koje sam imao, mislio sam na hrpu ISTIH diskova koje odavno imam na lageru (tdk, princo, verbatim) i koje sam bez ijednog problema koristio na teac-u i liteOn-u a sad mi sa ovim combo uredjajem prave probleme.
Slazem se da ima raznih kvaliteta cd diskova, ali u ovom slucaju poenta nije u tome.
Citao sam na netu o tome da doticni uredjaj nekad zna da lose prepozna medijum na koji se pise pa lose podesi snagu lasera, sto sam se licno uverio jer mi je par puta rezao "duboko" ko da sam nozem sekao a zatim nije nikako mogao da procita taj isti disk, iako ga je toshiba 24x procitao bez problema. Inace, dosta sam eksperimentisao sa njime na svim mogucim brzinama rezanja, cak mi se cini da manje problema ima na vecim brzinama, a sto bi trebalo da bude obratno.
Inace mi se najvise svidja sto uredjaj radi tiho i nisam naisao sa problemima oko dvd-a. Oko rezaca sam malo skeptik. Mozda sledeci firmware poboljsa situaciju oko rezanja.

Posle par dana testiranja, uredjaj pokazuje sasvim zadovoljavajuce rezultate. Sta vise i zavidne rezultate. Jedini problem mi se javio sa Samrt Buy PLAVIM 40x, prilikom iscitavanja. Sto se tice RW CD-a sa njima sam imao problem jedino kada sam veliki fajl 650MB oisao 10x. Isto to kada sam uradio sa 4x nije bilo nikakvih problema da isti medi istita bilo koji CD,DVD ili CDRW ROM

odličan je

LG combo 32/10/40/16 je viÅ¡e nego odličan za par koje sam dao za njgea (85€). Reže bez problema (uglavnom SmrtBuy 16x Color Black i 1 Verbatim Crystal 48x), sa piÅ¡i-briÅ¡i diskovima nema problema, AudioCD snimi odlično. Brzo i kvalitetno grebuje AudioCD-ove. Å_to se DVD-a tiče, ni zu mu nisam naÅ¡ao manu. Jedva čekam da ovih 30+ mp3 diskova prebacim na 4-5 mp3 DVD-ova, a ostatak na HD.

Jedina zamerka mu je ono "šaranje" po disku kad snima, mada to nije uticalo na učitavanje (imam Creative 36Xmx iz '99. koji je svašta preživeo pored Combo-a).

Sve u svemu, kao što sam napisao na početku, više nego odličan uređaj za te pare.

Re: odličan je

momsab je napisao(la):
... Jedva čekam da ovih 30+ mp3 diskova prebacim na 4-5 mp3 DVD-ova, a ostatak na HD...

Pitam se samo, kako ces to da uradis :confused:

Pozdrav! ;)

P.S. I meni je ideja da uzmem jedan LG-jev Combo u skorije vreme, ali... necu njime da rezem DVD-ove :D :beat:

mp3 DVD

Kiza the Death je napisao(la):
Pitam se samo, kako ces to da uradis :confused:

<Kad vec pitas, da odgovorim.>
Lako: prebacim sve pesme sa diskova na HD, sredim po direktorijumima onako kako smatram da treba, podelim na 5 celina od po 4.6GB (kapacitet DVD-a je 4.7GB, koliko se secam), i odnesem HD kod nekoga ko ima DVD rezac (ponecu 5 praznih DVD-ova marke Verbatim). ;) :D

Kiza the Death je napisao(la):
P.S. I meni je ideja da uzmem jedan LG-jev Combo u skorije vreme, ali... necu njime da rezem DVD-ove :D :beat:
Uzmi, mislim da neces zazaliti. Naravno da neces njime da rezes DVD-ove kada to ne mozes njime. :)

Re: mp3 DVD

momsab je napisao(la):
... i odnesem HD kod nekoga ko ima DVD rezac...

Aha, aha, sad kapiram :D

Zamalo da pomislim da ces na LG-ju da seckas DVD :D Btw, jedan moj poznanik drzi klub i secka DVD-ove. Klub mu se nalazi u Ustanickoj, u trznom centru preko puta (pa malo povise) one pekare gde su pre par godina prodavali fantastican gulas u lepinji cheers

Pozdrav! ;)

Ne znam kako ostali imaju iskustva sa ovim uredjajem, ali (za mene) se desavaju cudne stvari. Ovako: CD medium je "Princo 48x" (sa zastitom); ako rezem brzinom manjom od 32x (odnosno max), kao sto je 16x, onda veci fajlovi (citaj 500-600-700 MB) obicno nemogu biti iscitani ni sa TEAC-om, a sad najnovije ni sa fenomenalnim LiteON-om. Medjutim, ako rezem 32x, onda nema, do sada, nikakvih problema. Svi drugi uredjaji ga mogu iscitati. ??? Logicno bi bilo da pri manjim brzinama bude sigurniji zapis, ali ovde je to sve pobrkano (mada moram priznati i nije tako lose :)) ).
Smart Buy 48x COLOR mi nije pravio nikakve probleme, bilo kojom brzinom da sam pisao na njih. Sto se tice Smart Buy MINI CD 3.5" RW 4x, sa njim sam imao prilicno problema, tako da nisam znao da li da lomim disk ili da zapalim COMBO uredjaj. Isti taj MINI CD sam odneo da ga isprobam na LiteON-u 48x24x48x (COMBO i LiteON su na istoj, potpuno istoj masini-MB,CPU,MEM,Video i.t.d.) i tamo nije bilo problema.
LG COMBO (kao rezac) nije najbolji, ali je tu odmah iza LiteON-a 48x24x48x. Sve u svemu po meni LG COMBO (ovaj model) je vrlo korisna spravica koja ima par sitnih mana, odnosno kad se upozna sta "voli", a sta "ne voli" od CD medija, radi gotovo savrseno.

bokiboss je napisao(la):
Ne znam kako ostali imaju iskustva sa ovim uredjajem, ali (za mene) se desavaju cudne stvari. Ovako: CD medium je "Princo 48x" (sa zastitom); ako rezem brzinom manjom od 32x (odnosno max), kao sto je 16x, onda veci fajlovi (citaj 500-600-700 MB) obicno nemogu biti iscitani ni sa TEAC-om, a sad najnovije ni sa fenomenalnim LiteON-om. Medjutim, ako rezem 32x, onda nema, do sada, nikakvih problema. Svi drugi uredjaji ga mogu iscitati. ??? Logicno bi bilo da pri manjim brzinama bude sigurniji zapis, ali ovde je to sve pobrkano (mada moram priznati i nije tako lose :)) ).
Smart Buy 48x COLOR mi nije pravio nikakve probleme, bilo kojom brzinom da sam pisao na njih. Sto se tice Smart Buy MINI CD 3.5" RW 4x, sa njim sam imao prilicno problema, tako da nisam znao da li da lomim disk ili da zapalim COMBO uredjaj. Isti taj MINI CD sam odneo da ga isprobam na LiteON-u 48x24x48x (COMBO i LiteON su na istoj, potpuno istoj masini-MB,CPU,MEM,Video i.t.d.) i tamo nije bilo problema.
LG COMBO (kao rezac) nije najbolji, ali je tu odmah iza LiteON-a 48x24x48x. Sve u svemu po meni LG COMBO (ovaj model) je vrlo korisna spravica koja ima par sitnih mana, odnosno kad se upozna sta "voli", a sta "ne voli" od CD medija, radi gotovo savrseno.

Bolje bi ti bilo da uredjaj zamenis,jer su zbog slicnih problema napljuvali teac-ove rezace(40x pa navise).Ajde da se uredjaj ne slaze sa tamo nekim nepoznatim medijama,ali sa tako poznatim imenima se to ne sme dogadjati.Znaci zameni jer je sigurno neki kvar(jeste da je za mene LG los ,ali ne toliko koliko se kod tebe pokazuje),i ne verujem da ce neki novi firmware sve ovo resiti:( Jedino ako LG cini cuda:)

Vrh Dno