Šta je novo?

LG 40x CDRW & errors

gojkos

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2002
Poena
609
Uzeo sam LG 8400B 40x12x40x pa posto nemam bas iskustva sa rezanjem, imam par pitanja.

Cudna stvar se dogadja. Rezao sam iz Nera (5.5.7.6 bundled) na Benq CD-R medije (Acer, 700MB, 32x) na 32x i rezac je odradio posao vrlo lepo i brzo. Medutim, Nero CD speed prijavljuje prilican broj gresaka negde od 30-og to 50-og minuta na narezanom disku. Tj kada brzina citanja dostigne 32x pocinje da gresi i naglo obara brzinu dok ne prodje te greske, pa se onda vrati na uobicajenu krivu i dalje brzina raste do 40x.

Probao sam i da rezem na 16x i opet se javljaju ovakvi problemi, mada u mnogo manjoj meri (testirao sam vise puta i nekad je kriva citanja savrsena, a nekad se javljaju manji padovi brzine na tom istom mestu).

Kakvi su ovi Benq 32x mediji? Kostali su 60 din komad.

ATIP: 97m 22s 67f
Disc Manufacturer: Acer Media Technology, Inc.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)

Da li je moguce da su toliko losi da se ne rezu dobro ni na 16x ?

edit: zaboravih da napisem najcudniju svar: kada testiram disk odmah posle rezanja ima puno vise gresaka nego kad malo odstoji i ohladi se (?).

Koristis prastaru verziju Nera.... Instaliraj 5.5.9.9 i radice ko sat!

byMaX je napisao(la):
Koristis prastaru verziju Nera.... Instaliraj 5.5.9.9 i radice ko sat!
Ma probao sam i iz nera 5.5.9.9 Evo ovo je rezano na Verbatim, slim, 700, MB brzinom 16x
Malo je bolje, nema padova brzine pri citanju, ali opet ima gresaka :(
(Nero Quality Test, slika u attachmentu...)

Ovo vec ne bi smelo da se dogadja? Nemam vise praznih diskova, pa probacu sutra jos i neke druge. Ali, koliko sam ja upucen, rezac bi trebalo da u trku prilagodjava brzinu rezanja tako da UVEK kvalitetno nareze disk? Ovde nesto definitivno nije u redu.

Uh, izgleda da sam nasao gde je problem. Ovaj CDRW ne podrzava UDMA vec samo "Multiword DMA mode 2" i "PIO mode 4" FX
Moja ploca ga detektuje kao PIO4 i nece da aktivira nikakav DMA. Ploca je Chaintech 7AJA, KT133 chipset. U speceifikacijama za nju pise da podrzava, pored UDMA modova, PIO do 4 i "Multiword mode 4 up to 66MBps with bus mastering".

Mada, winXP korektno prijavljuje da je u upotrebi "MW DMA mode 2" (?). I transfer i opterecenje procesora su u redu, pa mi to sve bas i nije jasno. Kad u Win-u prebacim na PIO to je katastrofa, cita max 20x, CPU ide do 100%...

Dakle, ako neko ima isti ovaj CDRW, interesuje me sta BIOS ispisuje pri butovanju, tj. koji transfer protokol bira (UDMA, PIO4 ili mw DMA m2)?

Bojim se da nije u tome problem... Ne može to da ti pravi greške.
Probaj neke druge medije (Princo, Verbatim 40x).

OK, problem resen, sta je bilo - ne zna se :)

Ipak je nesto oko IDE kontrolera i protokola jer:

1. Rezac je sec/master, CD citac Teak CD532e 32x, sec/slave - i to NE RADI kako treba,
WinXP kaze: rezac koristi "multi-word DMA mode 2", citac "PIO 4".

2. Otkacim Teak-a, LG sam na kablu, "multi-word DMA mode 2" - radi odlicno.

3. Ponovo prikacim Teak-a, i gle cuda, sad je WinXP i za njega oderedio "multi-word DMA mode 2", i SVE RADI! Probao raaazne medije TDK, Verbatim, Sony i radi bez greske.

Daklem, ne znam dal je problem LG, Teak ili ploca, al izgleda da jedino radi kako treba kad je slucaj pod 3. BIOS bri boot-ovanju i dalje ispisuje da oba uredjaja (i rezac i citac) koriste PIO (?).

Jel imao neko slicna iskustva?

He he...

Problem se zove XP:D

Moguce ali...

BokiPK je napisao(la):
Problem se zove XP:D
Mislis ili znas? Ja bih najpre okrivio VIA 686A da se ne snalazi bas najbolje sa ovim "multiword DMA" ako ima na istoj grani jos nesto sto koristi neki drugi protokol. A moze da bude jos svasta, firmware za plocu, VIA Bus Master drajveri... pa sve do SB Live!-a.

Nije da nesto branim XP, koristim ga tek mesec dana, ali XP bar pokazuje KOJI TACNO transfer protokol IDE uredjaji koriste, a za razliku od win2000...

Re: Moguce ali...

gojkos je napisao(la):
Mislis ili znas?

Znam. U stvari: siguran sam. Nisi prvi sa takvim ili slicnim problemom, a kod svih je zajednicki XP.

Nazad
Vrh Dno