Šta je novo?

LG 1730B razliciti modeli ??? (BSFH i BSNH)

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Sad sam citao X-Bit -ov review TFT monitora i slucajno zapazio (prvi put nisam obracao paznju) na deo koji se odnosi na punu oznaku modela i on se razlikuje od onih koje "valjaju" kod nas.

http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/response-8_3.html

Svi L1730B modeli kod nas su BSNH i imaju klasican LightView, tako da se od L1730S razlikuju samo po DVI interfejsu, dok BSFH ima neki napredniji f-Engine procesor ???

Trazio sam malo po netu i samo na par mesta se pominje ovaj BSFH.
Cak je i na LG sajtu ovaj "obican".

http://www.lge.com/catalog/prodmode...lobalSuffix=000000&unit=NOTHING&model=NOTHING

U cemu je fora???

p.s. Po zvanicnim specifikacijama, f-Engine se koristi tek na 1730P seriji.

Drugar nema tu fore vec mucke i velike igranke pogotovo kada su TFT monitori u pitanju. Na forumu imas nekolicinu onih koji znaju nesto o TFT monitorima i gomilu papagaja koji misle ako podilaze uticajnim tipovima bice veci :(

Nisam ni tip koji pisa uz vetar. Jednostavno imam svoje misljenje sto vidim vec nekome smeta ali ga sada necu imenovati. Elem pre 3 godine kupio sam LG CDRWx16 i svi su mi se smejali u fazonu koja je to firma pored mocnog Pioneer-a. A on i danas reze bez greske. Dobili ljudi u medjuvremenu na rejtingu pa poceli da fuserisu. Novi LG CDRW trokira vec posle 6 meseci a upola je laksi od onog starog. Cista konfekcija. Zato me ne cudi da muckaju sa TFT monitorima a za to imaju debeo razlog.

Njihova prava konkurencija je Samsung ( oboje su iz Juzne Koreje ). Kako? Pa Samsung je pre tri godine bio glavni u CRT monitorima srednje klase posebno onaj odlicni NF. Posle sjebali radnju sa dynaflat-om i ovim krsevima koje danas nude. LG je u medjuvremenu izbacio nove CRT monitore koji su objektivno bolji od Samsunga i poceo je da mu uzima trziste.

Poucen ovim iskustvom Samsung izbacuje seriju 710N i 710T TFT monitora ( odlican odnos cena/kvalitet ) dok LG sada na lovorikama zeli da zivi od stare slave i poverenja kupaca i rezultat je ovaj koji navodis.

Izgleda da je SASA bio u pravu kad je vodio zucnu raspravu sa krupnim moderatorom.

I jos jedno mi je kao obicnom coveku neshvatljivo. Svi koji imaju 1730S/B zale se da donji deo panela ima jace svetlo ali im to navodno ne smeta. A kome bi pa to smetalo kad puknu 300 i kusur evra. Cuti i hvali tako je lakse, nek se i drugi zeznu. Stara srpska fora. A sto se oglasa tice imas ih na prodaju novih koliko hoces cak i polovni od 3 (tri) dana naravno za punu cenu novog monitora.

Ovo sam morao da napisem jer sam bio pod tromesecnom presijom ovog monitora kao najbolje resenje u klasi do 400e. A da sam pisnuo otisao bih sigurno u ( HAG ) u odeljenje za banovan-e.

Pozdrav :)

Nemoj tako, i ja ga imam od nedavno... :d

Sto se tice osvetljenja koje pominjes, kod mene je ono isto i na gornjoj i na donjoj polovini ekrana, a "falinka" je sto nije 100% ujednaceno na celom ekranu, vec su ivice uz plastiku malo jace osvetljene. To je tako, koliko sam video, na svim TFT-ovima. Na nekima vise, na onim skupljim manje.

BTW, za 325 evrica, koliko sam dao za njega, trenutno bolje ne moze... To je, cini mi se, poprilicno daleko od cifre od 400 evrica koju pominjes. ;)

Sto se tice konkurencije iz Samsunga, u tom cenovnom rangu je samo 710N, o on je objektivno losiji od ovog LG-a. T nisam video i ne mogu da komentarisem, al' cenim da mora da bude nesto bolji od LG-a, cisto da bi opravdao cenu. :)

Inace, LG ima istu cenu ovde kod nas i napolju, dok je Samsung kod nas osetno skuplji. Potraznja diktira cenu u odredjenoj meri (nama su ovde "nametnuli" Samsung:)), tako da...

p.s. Bas sa LG CRT monitorima je na nasem trzistu bilo dosta problema.

p.s.s. Taj "sitan" moderator koga pominjes nije bas toliko "sitan" koliko mislis... :d

Delija je napisao(la):
Sad sam citao X-Bit -ov review TFT monitora i slucajno zapazio (prvi put nisam obracao paznju) na deo koji se odnosi na punu oznaku modela i on se razlikuje od onih koje "valjaju" kod nas.

http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/response-8_3.html

Svi L1730B modeli kod nas su BSNH i imaju klasican LightView, tako da se od L1730S razlikuju samo po DVI interfejsu, dok BSFH ima neki napredniji f-Engine procesor ???

Trazio sam malo po netu i samo na par mesta se pominje ovaj BSFH.
Cak je i na LG sajtu ovaj "obican".

http://www.lge.com/catalog/prodmode...lobalSuffix=000000&unit=NOTHING&model=NOTHING

U cemu je fora???

p.s. Po zvanicnim specifikacijama, f-Engine se koristi tek na 1730P seriji.

Fora je u tome sto je f-Engine na L1730B-BSNH samo opcija. Barem tako pise u katalogu koji imam. Inace on poboljsava kontrast i crne povrsine i daje malo zivota slici koja se prikazuje.

Delija je napisao(la):
Nemoj tako, i ja ga imam od nedavno... :d

Sto se tice osvetljenja koje pominjes, kod mene je ono isto i na gornjoj i na donjoj polovini ekrana, a "falinka" je sto nije 100% ujednaceno na celom ekranu, vec su ivice uz plastiku malo jace osvetljene. To je tako, koliko sam video, na svim TFT-ovima. Na nekima vise, na onim skupljim manje.

BTW, za 325 evrica, koliko sam dao za njega, trenutno bolje ne moze... To je, cini mi se, poprilicno daleko od cifre od 400 evrica koju pominjes. ;)

Sto se tice konkurencije iz Samsunga, u tom cenovnom rangu je samo 710N, o on je objektivno losiji od ovog LG-a. T nisam video i ne mogu da komentarisem, al' cenim da mora da bude nesto bolji od LG-a, cisto da bi opravdao cenu. :)

Inace, LG ima istu cenu ovde kod nas i napolju, dok je Samsung kod nas osetno skuplji. Potraznja diktira cenu u odredjenoj meri (nama su ovde "nametnuli" Samsung:)), tako da...

p.s. Bas sa LG CRT monitorima je na nasem trzistu bilo dosta problema.

p.s.s. Taj "sitan" moderator koga pominjes nije bas toliko "sitan" koliko mislis... :d

Prvo pozdrav mom zemljaku koga veoma postujem i smatram da spada u one clanove foruma koji imaju sta da kazu s obzirom na iskustvo a i na znanje koje stice na elektrotehnickom fakultetu. :)

Ono sto sam ja procitao u bar desetak postova (mozes proveriti ) radi se dakle o osvetljenosti u donjem delu panela pa pri pomeranju po vertikali vidi se zuti ekran. Probao sam ga u "Komtrade" u "Dvorskoj" i nisam video kao ni ti ovu pojavu mada je bio dan a i nesto trgovci nisu bili raspolozeni da ga malkice maltretiram. :)

Znas, kada navodim cenu od 400e odnosi se na podatak od pre tri meseca jer u medjuvremenu su cene pale kao sto sam vec imao zucnu raspravu oko PDV-a pa ljudi poludeli u decembru da kupuju. Samsing 710N je 315e trenutno dok je 710T 370e. Ako zelis da ga vidis navrati do mene.

E sad za cene kod nas i napolju vazi pravilo da su svi proizvodi jeftiniji srazmerno nasim cenama. Ponuda i traznja u nasim uslovima vec odavno ne funkcionise ( to mi je inace struka ) vec te ocepe kad vide da si ovca.
Recimo Sennheiser HD515 u Becu 90e kod nas 115e. Dobro i ove sluske sam dobio na poklon a poklonu se zubi ne gledaju. :d

Nisam znao da je sa LG CRT monitorima bilo problema jer ovde seriju P hvale na sva usta i tvrde da je LG daleko bolji od Samsung serije. Dakle napisao sam onako kako sam ovde na forumu procitao. Ipak ne treba bas sve uzimati zdravo za gotovo. :smoke:

Pozdrav tebi i hvala na nekim informacijama koje nisam znao.
POZ :wave:

Delija, sedi tako da ti oci budu u visini i sirini preseka dijagonala, razapni npr sivu preko celog ekrana pa vidi kakvo je osvetljenje. Kada su ti oci u visini vrha ekrana, to je skoro neprimetno.

dodat jos 29e i kupit samsung 172X za 429e koji je tata-mata i za 710T i 1730B

U pravu si, Vojkane! ;)

Do sada nisam primetio, posto mi nije u tom polozaju u odnosu na oci, mnogo mi je prirodnije da su mi oci u visini, recimo, gornje trecine ekrana.

A problem, cini mi se, nema direktno veze sa backlight-om vec sa uglom gledanja, koji nije idealan na jeftinijim monitorima, a podesen je da radi OK u polozaju u kome i treba da se koristi.

Pravo da ti kazem, vise mi "smeta" pojacano osvetljenje uz ivicu plastike...
To se naravno vidi samo kad je slika crna.

U pocetku mi je smetalo i to sto, usled nedovoljnog kontrasta (boljka TFT tehnologije) mora da se menja preset svaki put kad se ulazi u neku igru, posto je mnogo tamno (za normalan rad koristim -0.5 za gamma-u, 100 brightness, 60 contrast, posto je tako najprirodnija slika - podesavanje sam vrsio uporedjujuci "na zivo" sa Samsung-om 957MB).

Medjutim, skoro svaka igra ima podesavanje za gamma-u, pa je tu podesim na +0.5 u odnosu na default (da anuliram podesavanje monitora) ili posao rade ATI driveri i podesavanje u color tab-u za 3D Fullscreen (na one igre u kojima postoji podesavanje gamma-e, podesavanja u ATI driverima ne uticu).

Ono sto mi se jos ne svidja, a vezano je za prethodnu pricu, je to da su pri vecoj gamma-i, normalno, malo slabije i boje. Zato mi i odgovara -0.5 za sve osim igara i bas tamnih filmova.

BTW, super sam zadovoljan i stvarno razumem ljude koji kazu da su "progledali" kad su presli na TFT. To se mnogo fino primeti posle vise sati provedenih uz komp.

@astrolog:
Tog "zutog ekrana" nema pri pomeranju po vertikali, vec samo pri malo vecem uglu po horizontali. Tako je, siguran sam, i kod tebe, posto je tako na svim TFT-ovim koje sam video. Jedino, na onim skupljim je taj ugao veci, tj. "tuplji".

Sto se tice P serije LG-ovih CRT-a, sa njim je najvise problema i bilo.

Ako budem imao vremena, sledeci put kad budem otisao za VS cu te pozvati na pivce za zivce. ;) cheers

Pozdrav, drugar! :wave:

F-engine(procesor)automatski podesava jacinu osvjetljenja i kolicinu kontrasta...i puno bolje odradjuje posao od LightView.
L1730B imam vec 4 mjeseca i taj svjetliji dio panela i ne primjecujem,uostalom pomjerim ga prema dole i problem rijesen.
Kao sto rece Delija za tu lovu tesko da se moze naci bolji,a mene je jos tada kostao 300€.

Interesuje me da li je neko od Vas probao AOC LM725?
Ako nije probajte obavezno!Zashto?Zato shto shije i LG i Samsung po svim kriterijumima.Verujte,nije zlato sve shto sija.Prodao sam do sada bar 120 monitora nove generacije :) i .....AOC is the best,za dati novac najmanja prevara! 100%

abacus je napisao(la):
Interesuje me da li je neko od Vas probao AOC LM725?
Ako nije probajte obavezno!Zashto?Zato shto shije i LG i Samsung po svim kriterijumima.Verujte,nije zlato sve shto sija.Prodao sam do sada bar 120 monitora nove generacije :) i .....AOC is the best,za dati novac najmanja prevara! 100%

Ja se uopce ne osjecam prevarenim.

starac je napisao(la):
F-engine(procesor)automatski podesava jacinu osvjetljenja i kolicinu kontrasta...i puno bolje odradjuje posao od LightView.
L1730B imam vec 4 mjeseca i taj svjetliji dio panela i ne primjecujem,uostalom pomjerim ga prema dole i problem rijesen.
Kao sto rece Delija za tu lovu tesko da se moze naci bolji,a mene je jos tada kostao 300€.

Znam, ako stvarno fercera kako treba onda je to fina opcija.

Nemoj mi reci da ga ti imas na tvom?

poz.

Primetio sam jos jednu "falinku".

Kada je ukljucena opcija smooth edges of screen fonts na ClearType, sitna slova se ponasaju kao da na njima gubi konvergenciju (to je na TFTu, koliko kontam, teoretski nemoguce). Znaci nisu crna/bela vec vuku na neku boju (crvenu ili zelenu).

Napominjem da se tako ponasa samo sa ukljucenom tom opcijom i sa gamma-om podesenom na -0.5 (isto se desava i ako je na monitoru podeseno na 0, a u driverima se smanji za 0.4 - 0.5).

Kakva su vasa iskustva sa time?

EDIT: Najbolje se primeti kod 2 mala slova L kada stoje jedno pored drugog.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Znam, ako stvarno fercera kako treba onda je to fina opcija.

Nemoj mi reci da ga ti imas na tvom?

poz.

Ma kakvi,trazio sam ja to ali na ovim prostorima ih nema,trazio sam i 1730p ali isto.
Naletio sam na link gdje je testiran(BSFH),ali ga nisam stavio u bookmark i sad mi je muka ponovo traziti,i tih monitora ima jako malo.

Pa to je link koji sa i ja stavio, X-Bit.

Probaj ovo sto sam napisao u prethodnom postu. Bas me zanima da li je to samo kod mene.

p.s. A i ja trazim dlaku u jajetu. :d

astrolog je napisao(la):
Izgleda da je SASA bio u pravu kad je vodio zucnu raspravu sa krupnim moderatorom.

Osvezi mi pamcenje, o cemu pricas ?
Izvinjavam se, ali ne volim da ne znam razlog kada me neko pominje, nebitno da li je razlog pozitivan ili ne.

Nije X-Bit,link je bio pun slika gdje su se vidjele prednosti f-engina.
Smooth edges of screen fonts-to bi trebalo biti u drajverima,kod mene je Nvidija.

@starac
Display Properties -> Appereance -> Effects

@Sasa:
'Ebi ga, sa time je lakse citanje. Bez toga su slova vrlo "mrsava"...
Jedino, zasto se to ne desava sa povecanom (normalnom, posto sam ja smanjio) gamma-om?

v][bes je napisao(la):
dodat jos 29e i kupit samsung 172X za 429e koji je tata-mata i za 710T i 1730B

Pogresio si, 172X je losiji monitor od 710T, podvlacim monitor, u smislu prikaza slike.

Ako ti je lepsi, funkcionalniji ili nesto trece, OK, ali objektivno je panel u 172X losiji od onog u 710T.

Delija je napisao(la):
'Ebi ga, sa time je lakse citanje. Bez toga su slova vrlo "mrsava"...
Jedino, zasto se to ne desava sa povecanom (normalnom, posto sam ja smanjio) gamma-om?

Ocigledno taj tvoj (ili svi) 1730B ima nekih bubica, jer kad na ovo dodas potrebu da za menjas brightness/contrast/gammu u zavisnosti od toga koji program koristis nema drugog zakljucka.

No, kolko para toliko muzike, 1730B jeste odlican monitor za cenu kostanja, ali kao monitor, ako se ne gleda cena zasluzuje tek 3+, mozda 4-.

Gamma-u (kontrast i osvetljenost) sam podesio tako da slika bude identicna onoj na 957MB sa ukljucenim MagicBright-om, medjutim to na TFT-u ne pije vodu, posto je kontrast manji, pa ne moze u isto vreme da se dobije da crna bude "crna" i da se prepoznaju sve nijanse sive - tj i one kriticne, vrlo bliske crnoj.

BTW, sve je OK u 2D okruzenju, medjutim "frka" pocinje u Doom 3-jci npr. Isto i jos radikalnije vazi za 710N (sa T se jos uvek nisam igrao duze od 5 minuta). Takodje, optimalna podesavanja za dan i noc ne mogu da budu ista (ovo vazi i za CRT monitore)

p.s. Cini mi se da bi mi taj f-Engine bas fino legao :). Naravno, ako radi to za sta je predvidjen.

Sasa je napisao(la):
Ocigledno taj tvoj (ili svi) 1730B ima nekih bubica, jer kad na ovo dodas potrebu da za menjas brightness/contrast/gammu u zavisnosti od toga koji program koristis nema drugog zakljucka.

No, kolko para toliko muzike, 1730B jeste odlican monitor za cenu kostanja, ali kao monitor, ako se ne gleda cena zasluzuje tek 3+, mozda 4-.

ja sam ga imao, i mogu da potvrdim da ima dosta "bubica"...
podesavanje gamme je kriminalno uradjeno, prvo sto je samo u 3 koraka - od kojih ni jedna vrednost nije "ok"......morao sam uvek software-ski da je doterujem...durgo - prikaz tamnih nijansi mu je uzasan za moj ukus...... ali za te pare, stvarno je ok monitor...........od njega i ne treba ocekivati ne znam ni ja sta....

da - i brightness je prilicno bedan......mada sam navik'o na sony-ja, pa mi se mozda cini.......

Poslednja izmena:
Da sam imao 500 evrica za bolji, znao bih vrlo dobro kako da ih potrosim. :)

Ovako, rasprodao sam i graficku i risiver ne bi li na vreme sacuvao oci.

Jedino je zeznuto to sto sam pi*ajzla :d, pa ne postoji uredjaj kome necu naci manu. :) Bukvalno, uopste se ne zezam.

p.s. Sa bad/dead pixelom ne bih mogao da zivim... Skocio bih s mosta. :d

Poslednja izmena:
Evo podesio sam na ClearType i podsjeca me na los CRT.
Delijo polako,poceo si mu dusu vaditi.

Ovakva testiranja nebi prosao ni jedan LCD, a i tehnologija jos uvijek u razvoju.

@Delija:
Problem sa bojom slova je posledica sub-pixel hinting-a (bazicno anti-aliasing slova prema pozadini i to koriscenjem vertikalnog ili horizontalnog RGB paterna) koji je deo ClearType "poboljsavanja" slova u Windows-u. Gamma ne bi smela da ga kvari, vrlo je moguce da je do drajvera za graficku problem, tj da on zezne ClearType kad menjas gamu.

Ja sam jako zadovoljan mojim VP171b monitorom i to starom serijom koja je imala 16 ms panel (placen 540 EUR prosle godine). Bas bih voleo da vidim ovaj novi koji je 80 EUR jeftiniji i kome je panel deklarisan na 8ms. Nesto sto je izuzetno dobro kod Viewsonic-a je crna boja i tamni tonovi. Boje su vrlo homogene po celoj povrsini i reprodukcija je izuzetno verna. Jedino sto mi smeta je prejak brightness i contrast koji ima jako uzan opseg regulacije. Video sam preporuke ljudi koji se bave DTP-om i digitalnom obradom fotografija na LCD monitorima -- kazu da je 120 cd/m2 i 5000-5500 K prava stvar. Nazalost vecina LCD monitora ima toliko presvirano osvetljenje i kontrast kao da cete ih koristiti u sred Sahare u podne sto posle izvesnog vremena pocinje da zamara, doduse manje nego treperenje CRT-a, ali opet je neprirodno.

Delija je napisao(la):
Da sam imao 500 evrica za bolji, znao bih vrlo dobro kako da ih potrosim. :)

Ovako, rasprodao sam i graficku i risiver ne bi li na vreme sacuvao oci.

Jedino je zeznuto to sto sam pi*ajzla :d, pa ne postoji uredjaj kome necu naci manu. :) Bukvalno, uopste se ne zezam.

p.s. Sa bad/dead pixelom ne bih mogao da zivim... Skocio bih s mosta. :d

pametna odluka sto se tice tft-a...koji god da je.... :) (plus sto uopste nije los) .....

i ne boj se...nisi jedina picajzla :) ....ali tesko je tako ziveti...leci se..... ja takodje ne znam sta cu od nesavrsenosti uredjaja :) ....probacu malo da se korigujem, posto se ovo granici sa bolescu............ali IPAK NIKAD mrtvi pixeli ;)

audiofreak je napisao(la):
@Delija:
Nazalost vecina LCD monitora ima toliko presvirano osvetljenje i kontrast kao da cete ih koristiti u sred Sahare u podne sto posle izvesnog vremena pocinje da zamara, doduse manje nego treperenje CRT-a, ali opet je neprirodno.

neki lcd-ovi (sony, npr) imaju podesavanje backlight-a nezavisno od svega ostalog...tako da mozes sliku da podesis BAS kako ti odgovara....i da lako otklonis to bljestanje.....

@audiofreak:
Verovatno se samo bolje vidi sa takvim podesavanjem, posto je svejedno da li podesavam gamma-u na monitoru ili u driverima za graficku.

Ma to se ni ne primeti u normalnom radu. U pravu si Ivane. ;) Moracu malo da se opustim, cim kupim novu stvar, ne smirim se dok joj ne nadjem gomilu mana. :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno