Šta je novo?

LG 16/10/40 problem...

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
Pokusao sam da narezem jedan film na disku i 4 cd-a zaredom su pukla... Jedan se nije narezao do kraja [ error write ili tako nesto mi je prijavio nero] a ostala 3 je narezao ali su nechitljivi... tj vidi se sadrzaj cd-a ali kadap okusam da ga iskopiram na hard zaglavi se a Cd Check mi prijavi Incorrect Function za fajlove dok Nerov Cd Speed prijavi da ne moze da testira ... u chemu je problem jel zna neko ?? Koristim Win2k i nero 5582 od kada sam uzeo rezach, pre godinu i po i narezao jedno 350 diskova do sada.... da li je soft ili hardverski problem???
Inache koristio sam od ova 4 diska 2 No Name i 2 Princo 56x kupljen od dilera od koga uzimam vec duze vreme... rezem diskove na 16x malochas sam probao i na 12x i isto opet... Na CDRW je uspesno narezao i lepo je chitljiv .....
Pomagajte

............. ??
nemoguce da nik ne zna u chemu moze da bude problem... evo sada sam instalirao Nero u Win98 [imam dual boot] u kome nisam rezao diskove posle formata i isto se desava... disk je narezan, chitljiv ali veoma lose... u Cd speedu je max chitljivost bila 15x .....
Da napomenem da diskove ranije rezane rezach chita uspesno kao i ranije...
Da li je laser za chitanje i laser za rezanje jedan isti ili su posebni???

Moguca solucija je da je laser zaprljan. Druga solucija je da je se kako kazu "istroshio" ali mi po broju narezanih diskova i nije logichno!

Zlatiborac je napisao(la):
Moguca solucija je da je laser zaprljan. Druga solucija je da je se kako kazu "istroshio" ali mi po broju narezanih diskova i nije logichno!

otvarao sam i chistio laser [bar ja mislim da je to laser:)] isti je kao i kod cdrom zar ne ?? tj jedno jedino sochivo je ?? ocistio sam alkoholom i isto sve...
a ako se istrosio laser da li ce da bude bolje ako smanjim brzinu narezivanja ???

A da ti probas taj pisac negde drugde? Ili da uzmes neki drugi pisac i ubacis kod sebe?

kUdtiHaEX je napisao(la):
A da ti probas taj pisac negde drugde? Ili da uzmes neki drugi pisac i ubacis kod sebe?

a zasto mislis tako?? sta moze da bude?? to je i meni padalo na pamet tj da nije nesto do cabla ili sta ja znam jer mi izbacuje poruku stalno "No conducter 80 cable installed"

Swiper je napisao(la):
...

a zasto mislis tako?? sta moze da bude?? to je i meni padalo na pamet tj da nije nesto do cabla ili sta ja znam jer mi izbacuje poruku stalno "No conducter 80 cable installed"

A gde ti izbacuje tu poruku stalno jel u Nero-u ili dok palis komp ili negde u Win, a? U ostalom rezac ne podrzava taj standard da bi radio sa tim kablom, mislim moze ali nije neophodno jer ti je to UDMA 66/100/133 kabli a on moze da radi i sa obicnim kablom tj UDMA 33, sto si cistio laser alkoholom kad alkohol ostavlja beo trag kad se osusi, nadji destilovanu vodu ili ga ocisti pljuvackom najozbiljnije ti kazem mora da proradi, a moze biti i da ti se pala losa serija diskova pa da stalno pucaju.

studiovpc je napisao(la):
...

A gde ti izbacuje tu poruku stalno jel u Nero-u ili dok palis komp ili negde u Win, a? U ostalom rezac ne podrzava taj standard da bi radio sa tim kablom, mislim moze ali nije neophodno jer ti je to UDMA 66/100/133 kabli a on moze da radi i sa obicnim kablom tj UDMA 33, sto si cistio laser alkoholom kad alkohol ostavlja beo trag kad se osusi, nadji destilovanu vodu ili ga ocisti pljuvackom najozbiljnije ti kazem mora da proradi, a moze biti i da ti se pala losa serija diskova pa da stalno pucaju.

Tu poruku mi izbacuje kad se pali komp mada ne verujem da je do toga jer mi to vec duze vreme izbacuje....
sto se tiche lose serije.... uzeo sam na tri razlichita mesta po 2 diska i ne verujem da je zapala losa serija bas 3 puta zaredom... to mi se ranije nikada nije desavalo... a fora je sto rw diskove lepo reze... zbunjen sam !!

RW-e reze i rezac kome je riknula elektronika pa nece da reze klasicne cd-e(vrlo cest slucaj).
To sa kablom: znaci da ti je hard na 40-zilnom ATA33 kablu, umesto na 80-zilnom.
I za nov(ij)e medijume potreban je novi FW, takodje noviji program(Nero), a ako je laser oslabio-onda novi rezac.

BokiPK je napisao(la):
RW-e reze i rezac kome je riknula elektronika pa nece da reze klasicne cd-e(vrlo cest slucaj).
To sa kablom: znaci da ti je hard na 40-zilnom ATA33 kablu, umesto na 80-zilnom.
I za nov(ij)e medijume potreban je novi FW, takodje noviji program(Nero), a ako je laser oslabio-onda novi rezac.

da li je moguce da odjednom oslabi toliko laser?? znaci jedan disk reze normalno i onda sledeca 5-6 nareze slabo chitljiva?

BokiPK je napisao(la):

Ljudi provalio sam sta mu fali. Posto mu je HDD zakacen na ATA 33, a RW na ATA 133 hdd nije u mogucnosti da omoguci dovoljan protok podatka (MB/s) zbog kabla pa tako da rezac pravi zabunu i ne moze da reze, znaci neka zameni kablove i resio je problem osim ako mu nije stvarno riknuo rezac mada cisto sumnjam.
Svega ovoga ne bi bilo da si lepo zakacio kablove.

studiovpc je napisao(la):
...

Ljudi provalio sam sta mu fali. Posto mu je HDD zakacen na ATA 33, a RW na ATA 133 hdd nije u mogucnosti da omoguci dovoljan protok podatka (MB/s) zbog kabla pa tako da rezac pravi zabunu i ne moze da reze, znaci neka zameni kablove i resio je problem osim ako mu nije stvarno riknuo rezac mada cisto sumnjam.
Svega ovoga ne bi bilo da si lepo zakacio kablove.

a rezach smem da stavim na ata33 dok ne nabavim kabl novi ?? mislis da ce da radi onda ok ?

Swiper je napisao(la):
...

a rezach smem da stavim na ata33 dok ne nabavim kabl novi ?? mislis da ce da radi onda ok ?

Ako imas 80-pinski kabli stavi HDD na njega na PRIMARY granu, a na ATA 33 tj 40-pinski kabli stavi rezac na SECONDARY granu to ti je najbolja kombinacija

e resio sam problem... samo sam zamenio cabl... sada lepo radi...
nego, jel vredi da updateujem firmware sa 1.02 na 2.01 ??
da li cu primecivati neke razlike nakon toga ili ... ?

Swiper je napisao(la):
e resio sam problem... samo sam zamenio cabl... sada lepo radi...
nego, jel vredi da updateujem firmware sa 1.02 na 2.01 ??
da li cu primecivati neke razlike nakon toga ili ... ?

Zavisi od toga sta je poboljsano u tom novom firmware-u. Ali posto je razlika za celu verziju update-uj ga, valjda su poboljsali nesto.

Vrh Dno