Šta je novo?

Letnje gume

Eco contact su verovatno najgore Conti gume u proteklih 10 godina...
Nema overkill-a ako je glava u pitanju, ne treba da se kajes, u bilo kom obliku...

Sve eco gume su loše.
Ja trenutno vozim Conti PC6 i nastaviću i dalje da uzimam njih.

Veruj mi, ne mogu biti lošije od Riken UHP gume :)

Lošije nisu ali stoji i ono što sam napisao. Te eco gume su dobre godinu-dve i posle dosta gube na karakteristikama a napravljene su da traju baš dugo.

Kakve su Linglong gume,ne bih tigar s obzirom da se zale kupci a ni bivsi radnici ih ne hvale od kako je michelin preuzeo kormilo?

Prilozi

• Screenshot 2024-07-09 at 23-20-04 Džunić Čedica @cdzunic - Twitter Profile.png
    Screenshot 2024-07-09 at 23-20-04 Džunić Čedica @cdzunic - Twitter Profile.png
    25.9 KB · Pregleda: 49
Ti stvarno veruješ ovakvim člancima?

Inače, neće gume propasti od stajanja. To je danas opšta zabluda i forsiranje potrošačkog društva.
Pisao sam više puta o tome.

Неће пропасти, већ се 'упластиче' и не служе ничему, посебно зимске. Можда се неће лако приметити (на летњим) на буби и реноу 4, али хоће на било којем новијем ауту уз оштрија маневрисања, кочења и поласке.

Ako normalno vozi ili mu ta buba sluzila da ode do prodavnice, pijace pa onda pravac u garazu nece izgubiti glavu kako neko napisa.
Secam se na predjasnoj Ladi RIvi godiste proizvodnje 1985. godiste upokojenjna 2012, bila kod nas od 1991. cale joj stavio jedan set guma i to neke polovne Brigstone ako nisu bile, ako se dobro secam krajem 90ih i nije ih menjao moguce i do 2012.
Normalno taj auto do Nisa da se ide njime bilo je rizicno, pa zimi nije ni mrdao iz dvorista, ali su se klizale gume samo tako zimi, secam se jednom prilikom skrecem sa puta da udjem u dvoriste ali je dvoriste pod nagibom meni ode zadnji deo.

Неће пропасти, већ се 'упластиче' и не служе ничему, посебно зимске. Можда се неће лако приметити (на летњим) на буби и реноу 4, али хоће на било којем новијем ауту уз оштрија маневрисања, кочења и поласке.
Ako stoje adekvatno uskladištene ništa im ne fali. Mogu decenijama tako.
Uplastiče se od habanja i promena temperature u uslovima korišćenja.

Rekoh da sam više puta pisao u temi - ponoviću skraćenu varijantu samo kraj.
U svetu se za određene modele odltajmera koriste npr originalni specifični pneumatici koji su takođe stari. Te gume su testirano bezbedne i zakonski ispravne iako su stare neke i preko 50 god. I koštaju poprilč;no.
Ne mogu po performansama da se porede sa modernim modelima, ali za takva vozila su sasvim OK. Važi i za hyper-automobile iz tadašnjeg vremena.

Gume za taj pomenuti R4 nećeš sigurno moći ni na Punto da montiraš a kamo li npr na modernu Fijestu :D

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako omasio temu, ne znam gde da svrstam ovu gumu u letnju ili zimsku, pise da je za sva godisnja doba
Interesuje me misljenje o kvalitetu ove gume?
Laufenn G FIT 4S LH71,175/65 R14 82T

Ako stoje adekvatno uskladištene ništa im ne fali. Mogu decenijama tako.
Uplastiče se od habanja i promena temperature u uslovima korišćenja.

Rekoh da sam više puta pisao u temi - ponoviću skraćenu varijantu samo kraj.
U svetu se za određene modele odltajmera koriste npr originalni specifični pneumatici koji su takođe stari.
Verujem da je tako za oldtajmere, ranije je sve pravljeno za večnost pa i pneumatici. Sa druge strane danas se sve pravi sa planiranim zastarevanjem i u cilju da se što brže potroši/zastari/obezvredi.

Uporedi masu i performanse Opel Kadeta E i Opel Astre J pa će ti sve biti jasno. Na to dodaj uslove saobraćaja.
Nema tog kvaliteta gume koji može biti večan.
Meni gume traju 5+ godina.

Imam ljetnje gume, nexen blue hd plus 205/55/16, bile dvije nove na vozilu kad sam ga uzeo i onda upario još dvije iste. Skoro naletim na armaturu šesticu koja se zabije u gumu. Vulkanizer je to sredio ali mi je preporučio da uzmem continental, bez trunke premišljanja, s obzirom na brzine, težinu i ostale karakteristike novijih vozila. Svakako na jednoj osovini su 4 godine, na drugoj 5 godina stare, plus ova jedna je sad pod znakom pitanja koliko će izdržati. Vidim da ima više modela i zanima me šta preporučujete od continentala?
Ranije sam imao dobro iskustvo sa good year, zanima me da li imate neku preporuku i za njih? I šta je bolje od njih kao proizvođača tj ima li sada neke velike razlike?

Uzmi PremiumContact 6 ili 7, šta nađeš.
One EcoContact i UltraContact ne bih uzimao u razmatranje a SportContact moguće i da nema u tvojoj dimenziji.

@11-55 - Continental Premium Contact 7, bolje nema! Vozim vec neko vreme i samo reci hvale.

Zna li neko, koji vulkanizer u NS ima spomenutu Hunter mašinu/metodu za testiranje i balansiranje točka?

Mislim da u NS'u hunter ima Coning d.o.o., Temerinska 106.

Primetna je razlika između Premium Contact 7 i Eco 6. U svemu su bolje sem sto su bucnije… ali ipak ne bih se složio da su Eco loše gume, pogotovo za neku normalnu vožnju…

Da li je neko presao sa letnje gume 185/65/15 na 195/55/16? Koliko se gubi udobnost, performanse, uopste da li bi ste prelazili na vecu dimenziju gume. Ne mogu da nadjem felne odgovarajuce (OEM) R15 i bukvalno sam prinudjen da predjem na R16.

Letnja mi je 225/45 R17, a zimska 205/55 R16. Mala je razlika u udobnosti. Što se tiče performansi, nisam primetio nikakvu razliku.

Letnja mi je 225/45 R17, a zimska 205/55 R16. Mala je razlika u udobnosti. Što se tiče performansi, nisam primetio nikakvu razliku.

Te dve dimenzije sam godinama vozio na Civic-u, jer sam za zimske 17ice u toj dimenziji kupio isti model gume u 16" i dodatni set alu felni 🤯
Mislim da je 50eur bila razlika.

16ice su mi uvek nekako bile udobnije. Ali 17ice su mnogo lepše stajale 😁

Da li je neko presao sa letnje gume 185/65/15 na 195/55/16? Koliko se gubi udobnost, performanse, uopste da li bi ste prelazili na vecu dimenziju gume. Ne mogu da nadjem felne odgovarajuce (OEM) R15 i bukvalno sam prinudjen da predjem na R16.
Vozio 5 godina 195/55/16 na nissan almeri. Auto je bio tvrđe setovan ali ne i neudoban.

Laufenn S FIT EQ+ LK01 iskustva? Treba mi nova guma, 245/40/18, za ove sam video dobre recenzije po netu

Ja sam imao Laufen ali AS kada sam kupio auto, dot bese 2019, verujem da su presle preko 50k do decembra 2023. Vozene svakodnevno Zajecar - Knjazevac i okolina na Scoutu.
Da jedna nije imala zakrpu na boku menjao bi ih tek tamo oktobra-novembra.
Zamenio ih AS Kleberom na njih sam imao lepu cenu
Vidjam Laufen letnje na jacim automobilima(skupljim) kod komsije koji je autolimar.

Za tu dimenziju samo premium segment, kakav crni laufen..

Trenutno budzet dozvoljava takve gume, za slicne pare imam i Kleber Dynaxer UHP i Barum Bravuris 5HM

Nazad
Vrh Dno