Šta je novo?

Lepljivi tasteri

ljuban

Cenjen
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poena
159
Neki ***** je u mom odsustvu prolio koju kap cocacole po Asusu F7Kr, sve je ok samo su numerička tastatura, return, backspace, desni shift lepljivi... Skinuo sam tastere, brisao alkoholom sve ali ne vredi, ima li neko bolju ideju? Da ga zalijem alkoholom obilnije?

Leziste tastera je lepljivo verovatno... to moras prebrisati, uzmi najbolje ako imas medicinski benzin na stapic za usi i prebrisi udubljenje gde ulazi dugme kao i sa strane. A dugmice mozes i u masinu za ves, kad budes prao stvari na 30-40, uzmi potrpaj dugmice u neku malu tekstilnu torbicu ili ako nemas, u dzepove koje mozes da zatvoris... posle toga protreses da skines koliko vode mozes, i stavis na sunce jedno 2 sata ali naopako, brze ce ispariti voda iznutra...

Ja sam ovako radio kada sam prolio pola litre svepsa pa me mrzelo sve dugmice da perem jedan po jedan. Ne znam kakva je ta plastika ali mojima nista nije bilo, ne verujem da moze ista biti dugmicima od vode na 30-40°C i praska... samo ih prvo skini sa laptopa :p...

Fora=) do sad nisam cuo da je neko prao dugmice u masini:D
on topic:
Pa ako su ti samo par dugmica problem...probaj kao sto rece Supreme.50...ili ako se cola pretvorila u smolu...probaj da ischachkash to...cackalicom ili tako necim.

ja sad moram pitam neshto, al sam mrtav ozbiljan -

moze li se tastatura, ili chak laptop - oprati vodom ?

ako pretpostavimo da cesh da izvadish one najlone, jer iz njih voda ne moze da ispari, vec morash da ih osushish, zashto ne bi moglo vodom ?

pitam, jer je problem kod elektrichnih sprava sa vodom - to shto i baterija pravi napon, kratak spoj je kratak spoj.

e - ako izvadish bateriju - operesh vodom - sachekash da se osushi, i budesh siguran u to - oce li sprava biti oprana i funkcionalna ?

Ako mislis pod mlaz znas kada ce se osusi kada ga natopis i voda udje unutra... :p

Ako rastavis na slojeve onda hoce, ali pretpostavljam da lik nece to da radi zbog par kapi. Ja sam oborio i prosuo celu casu, pa koliko sam spretan, kada sam posegnuo da je uhvatim, pala mi je i flasa preko podloge, i tastature a malo je pljusnulo i na monitor (par kapi preko na ekranu).

Sto se tice tastature prvo sam morao da istocim sveps iz nje, pa sam prebrisao sa svih strana da mogu da je drzim normalno da mi se ne lepe ruke dok je otvaram. E kada sam skinuo stotinak srafova sa G11, onda sam povadio sve dugmice i u masinu, gornji crni i gornji srebrni deo pod tus, donji deo na koji je pricvrscen pcb nisam brisao posto nije bilo potrebe. G11 ima 3 folije jedna preko druge, spojene na 3 mesta (kao da je udarena nitna samo toplotom spojene). To sam morao da razdvojim i onda i to pod tus i prebrisao krpom. E da i onaj silikonski sloj dugmica sam isto pod tus i posle toga krpom skinuo vodu (ne znam da li moze folija i ovo na sunce posto sam plasticne delove zavrsio dok je bilo sunca pa morao da idem negde, a kada sam se vratio i zavrsavao ovo drugo, sunca nije ni bilo :)).

Leziste tastera je lepljivo verovatno... to moras prebrisati, uzmi najbolje ako imas medicinski benzin na stapic za usi i prebrisi udubljenje gde ulazi dugme kao i sa strane. A dugmice mozes i u masinu za ves, kad budes prao stvari na 30-40, uzmi potrpaj dugmice u neku malu tekstilnu torbicu ili ako nemas, u dzepove koje mozes da zatvoris... posle toga protreses da skines koliko vode mozes, i stavis na sunce jedno 2 sata ali naopako, brze ce ispariti voda iznutra...

Ja sam ovako radio kada sam prolio pola litre svepsa pa me mrzelo sve dugmice da perem jedan po jedan. Ne znam kakva je ta plastika ali mojima nista nije bilo, ne verujem da moze ista biti dugmicima od vode na 30-40°C i praska... samo ih prvo skini sa laptopa :p...

Ovo deluje skroz razumno, samo ne znam da li bi za taj šećer bio dovoljan i neki jači alkohol (preko 70%) ili baš mora benzin? Bojim se da ne istopim plastiku time.. Inače, tastatura se ponaša ok prvih sat vremena dok se ne zagreje, a onda numerički deo postaje lepljiv :sceptic:

Ako nemas medicinski benzin uzmi stavi dugmice u vodu da odstoje i onda alkohol na vatu u trljaj, verovatno se ono ulepilo pa ostalo, ne mozes samo jednom da predjes kao da je prasina. Cisto da znas, medicinskim benzinom neces izgoreti nista a skida SVE (pastu sa procesora razlozi i skine odma dok sa alkoholom moras da mackas kao *****), a taj jaci alkohol (Etanol 96%) ce pobeleti malo mat (neravnu) plastiku, tok glatkoj nije nista. Ja ga nabavljam u vecim kolicinama i razblazujem. Takodje moram da napomenem da aceton ni ne pomisljaj da upotrebis, topi nekvalitetnu plastiku kao kiselina (cak ima i dima).

Ja ipak mislim da je leziste tastera u pitanju, ja kada sam vratio dugmad prvi put, lezista nisam obrisao lepo, pa je ponovo zaglavljivalo. Pa sam skidao sve ponovo i onda lepo uradio generalku sa masinom i tusem.

Ok, dakle onaj rastvor benzina koji dobijem u apoteci je ok, ne moram da razblažujem ništa?

Upravo tako. Samo ne znam kako se to kupuje i koliko kosta posto ja "nabavljam" na hrabrost :p. Ja imam flasu od 1l, pise "Benzinum medicinale" ako te pita kako i sta. Inace koristim za sve gde treba se skida neki lepak, smola, itd :p.

Upravo sam okupao tastere i one hrskavice kojima su prikačeni za komp u benzinu, vratio nazad i zasad je ok. Čekam dok se mašina ne zagreje...

Izgleda da je to to. Hvala na savetu za korišćenje benzina. Još da nije i miš stradao, bilo bi kao u stara dobra vremena. :)

Opusteno :wave:, nego ja sam mislio na "socket" za dugmice (ovo je najbolje sto sam mogao da nadjem, kod mene ima rupa ovde nije izbocina, od prilike kao ovaj cetvrtasti deo, e to sam brisao sa strane i iznutra), pa ako ti ne daj boze ponovo bude zaglavljivalo uzmi ovo prebrisi. Inace kod mene dok nisam uradio generaklu, zaglavljivali su kada ukljucim klimu i temperatura se spusti, ne znam kako kod tebe drugacije.. izgleda da sveps i koka-kola reaguju na razlicitim temperaturama :p.

Pa da, kod mene je ovako, i prao sam tastere i ovo što na slici zovu retainer clip. Te clipove sam u prvoj turi sa alkoholom preskočio, tj. samo sam ih prebrisao bez skidanja s kućišta, pa je možda i u tome bio problem a ne u slaboj koncentraciji alkohola.

Medicinski benzin se moze naci u svakoj apoteci.
Bochica od msm 300ml kosta oko 300din.

I sasvim regularno se prodaje, ne pita te apotekarka, a sta cete sa tim.
Sa'cu stavim preko krpe pa da te ugusim :d.

Nisam ni mislio da je ilegalan ali sto da dajem 1000 dinara za litar kad mogu za dzabe :p. Takodje nisam ni znao kako se prodaje posto ga nikad nisam kupio, zato sam mu rekao da ne mogu da mu pomognem oko toga kako se i gde nabavlja, kao i sta pise, ko proizvodi, koja je cena...

Ja sam kupio kad sam menjao kuler na procesoru.
Skida pastu sa procesora i kulera ko od shale :).

Lepljivi tasteri?
Jesi li probao da pet puta stisneš Shift?

Morao sam :d

Vrh Dno