Šta je novo?

Lepa vest: Virtual Box dobija podršku za 3D akceleraciju

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Gainward GeForce 1060 Ti 6GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Pristup internetu
  1. Optički internet
Isprobao sam ovo sa NFS Undercover, Wow, Google Earth i AutoCad 2007 3D mode, i jedino Google Earth i AutoCad rade. :)
Probao sam isto i Compiz fusion na Arch-u koji imam instaliran u vbox-u, ali ne radi, dobijem samo beo ekran.

Poslednja izmena:
to je još sve svjetlosnim godinama daleko od funkcionalnog, a vjerovatno će biti potrebno da se dosta toga napravi i s hardverske strane

Ovako,

VirtualBOX na visti kao host masini i sa ubuntom 9.04 kao guest masini omogucava 3D

Compiz radi, glxgears radi full... javicu ako ispitam jos stogod

Ovako,

VirtualBOX na visti kao host masini i sa ubuntom 9.04 kao guest masini omogucava 3D

Compiz radi, glxgears radi full... javicu ako ispitam jos stogod

Pokusao sam na XP da stavim VirualBox 3, sve lepo prodje ali kad sam pokusao instalaciju Fedore 11 zaglavi. CD je ok jer sam dizao Fedoru kao live.
Daleko je to jos od Vmware...;)

vrtual box 3??? ja sam koristio virtual box 2.2 nesto

Ubuduce VirtualBox zaobilazim u sirokom luku. Probao sam na vise masina, problem koji se vuce godinama nije resen, ne prepoznaje audio CD, neshvatljivo. Digao sam virtuelni Ubuntu 9.04 preko VirtualBox-a u XP , DVD prepoznaje a CD ne. Googlao sam do besvesti i nisam nasao resenje, posle se prisetih da sam taj problem imao i u verziji 2.x. Virtuelni OS sporo radi, full screen virtuelnog OS nisam uspeo da dobijem. Besplatan je ali ipak VMware je zakon za njega...

Ubuduce VirtualBox zaobilazim u sirokom luku. Probao sam na vise masina, problem koji se vuce godinama nije resen, ne prepoznaje audio CD, neshvatljivo. Digao sam virtuelni Ubuntu 9.04 preko VirtualBox-a u XP , DVD prepoznaje a CD ne. Googlao sam do besvesti i nisam nasao resenje, posle se prisetih da sam taj problem imao i u verziji 2.x. Virtuelni OS sporo radi, full screen virtuelnog OS nisam uspeo da dobijem. Besplatan je ali ipak VMware je zakon za njega...

1.Virtuelna mashina ne sluzi za rad sa multimedijalnim sadrzajem.

2. Ako ne prepoznaje medijum mozes da ga share-ujes preko host-a tako da je sve jedno

3. sporo radi ako nisi instalirao virtualbox tools za njega

1.Virtuelna mashina ne sluzi za rad sa multimedijalnim sadrzajem.

2. Ako ne prepoznaje medijum mozes da ga share-ujes preko host-a tako da je sve jedno

3. sporo radi ako nisi instalirao virtualbox tools za njega

A cemu onda sluzi, zatvoren sistem, imas za ukras i malo surfa, ne preteruj...
Necu share ocu da mi svira u tom OS...
Jesam...

Vmware u njemu to sve radi, kako to objasnjavas, daj neki genijalni odgovor

:D:crash:

pa sta da ti kazem... vmware te kosta 150$, virtualbox je free.. ako ti muzika znaci toliko da ne mozes da je pustis iz host mashine vec moras iz virtuelne ti plati 150$ za to.. ja bi pre kupio muzicku liniju za te pare..

meni virtuelna mashina sluzi za razvoj cross platform aplikacija, pa umesto da imam dva kompa sa linuxom i vistom imam jedan gde mogu odmah da proverim dal nesto radi ili ne... neki je stavljaju na specijalne virtuelizacione servere pa na njima vrte gomilu mashina kojima pristupas preko terminala ili koje su same po sebi neki specificni serveri ili sta vec..

za sta ti koristis virtuelnu mashinu?

Virtuelne masine sigurno ne sluze za slusanje audio CD-ova.

Zamisli da radis u banci i imas neku atoru masinu na kojo se vrti NT i na njemu neki servis ili aplikacija. I onda ta masina crkne. Sta ces da radis?

Zamisli da imas 30 saltera i na njima imas masine sa win98 i aplikaciju pisanu u fox-pro-u. I jedna od njih crkne.. Sta ces da radis?

Zamisli u firmi treba da predjete na novu verziju nekog programa (npr SQL server ili nekakav project server ili sta god vec). Kako bi to resio?

Prosto je neverovatno kako za sve imate odgovore :S:,)
Sve je ok kad se napise da VitualBox podrzava Compiz koji je jedna velika lizalica za naivne onda nema zamjerki.
Sad kad se napise da ne radi audo CD onda koji ce ti moj, kad to napisem da radi u VMware onda je to bezveze.
Cemu onda maunt tih uredjaja, moze .ISO file, po vasoj logici izbacimo sav taj hardwer, kakva muzika, film nedaj boze smrtni greh.
Kako da testiram neki OS ako ne mogu da probam barem neke osnovne stavri kroz viruelizaciju.
Ja nisam pisao o testiranju virtuelnih servera koji obavljaju samo odredjene zadatke i nista vise ili manje.
Kako bi ja nesto uradio nemam pojma, ako ovo pa ako ono. Nisam se u svojem poslu bakcao sa time, imali smo miror masine a bilo koji prelazak sa jedne na drugu novu radilo se sve uporedo dok se sve ne proveri.
Uglavnom koliko vidim skrenuli ste temu na $ i na servere iako sam napisao da je jedno besplatno a drugo se placa. Filosofija crnogorske prodavacice kod starog Merkatora sta bi teo za te pare da ti i radi ta igrica. Kad je besplatno onda sve nije vazno, VMvare skoro 600MB VirtualBox oko 100MB a ovaj prvi radi neuporedivo bolje.
Pozdravljam, ocekivao sam neke konkretne odgovore a ne filosofiranje.:wave::crash:

Poslednja izmena od urednika:
VirtualBox je virtuelizer opšte namene za x86 hardver koji je namenjen za servere i desktop računare.
izvor:
Kod:
http://www.itsvet.com/arhiva/2009-06-19#23425
Sad uzmi i pronadji definiciju sta se radi na desktop racunaru pa razmisli da li moje primedbe imaju smisla. Ovo sa Compizom je pravi primer dvostrukih arsina, softwer koji sluzi kao ukras i pravi probleme na svim distribucijama, citam po raznim diskusijama.

Poslednja izmena od urednika:
Audio CD nema u sebi ISO potpis tako da ga je malo teze emulirati. Za ovaj problem VB developeri znaju dosta dugo, ali nije na listi prioriteta. Uglavnom, rekli su da ako neko zeli da podrzi AudioCD, ima da skine source VBoxa pa neka sam promeni.

Dalje.. nisu se trudili da omoguce Compizu da radi, vec su samo uspeli da mapiraju funkcionalnost grafickog drivera na hostu. Samim tim je omoguceno da rade pojedine aplikacije koje zahtevaju hw 3d akceleraciju.

Audio CD nema u sebi ISO potpis tako da ga je malo teze emulirati. Za ovaj problem VB developeri znaju dosta dugo, ali nije na listi prioriteta. Uglavnom, rekli su da ako neko zeli da podrzi AudioCD, ima da skine source VBoxa pa neka sam promeni.

Sad si me bas slatko nasmejao, dobar im fazon. Teze je emulirati ali ovi u VMware to uspevaju, pre ce biti da im bas ne polazi za rukom da to odrade. Onolika pitanja na google, narod ludi. Sto lepo ne napisu i to najvecim slovima da to ne radi, ovako narod gubi vreme trazeci resenje.:laugh::laugh::laugh::laugh:
:wave::D

Eto, dobio si svoj odgovor, kupi si VMware ako ti treba ta funkcionalnost :). A sumnjam da je i tamo sve bajno.

Ono što je zaista bilo bitno za virtualizaciju je praktički odmah riješeno i na čistim open source rješenjima, a to je IO (kroz paravirtualizaciju ili pravu HW virtualizaciju s paravirtualiziranim network i storage driverima). Naravno, podrazumijeva se da je bolje da se VM vrti na file systemu nego u nekom image fajlu.

Poslednja izmena:
Daj lega99 ne smaraj više, šta si navalio više neće pušta audio CD, neće pušta audio CD... Ovde pričamo o 3D grafičkoj akceleraciji u virtuelnoj mašini.

Daj lega99 ne smaraj više, šta si navalio više neće pušta audio CD, neće pušta audio CD... Ovde pričamo o 3D grafičkoj akceleraciji u virtuelnoj mašini.
Hvala :mad: Necu vise da smaram :smackbum:
O tome upravo i pisem, jedan od diskutanata tvrdi da mu radi compiz drugi tvrdi da to ne radi da je u povoju, ja zelim da mi CD radi ali to nije tema :mad: Vise sfere interesovanja a to sto u niziom nivoima nesto ne radi to nije bitno. Neko spomenu VMware sto ga ne kupim, pa "kupio" sam ga.

Istini za volju ni 3d accel ne radi bas kako treba ;)
Ja imam probleme slicne ovome i nijedno resenje niti workaround ne pomaze,za sada :wall:

http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?t=6369

http://www.virtualbox.de/ticket/2245

I opet isti problemi iako su navodno od verzije 2.nesto popravljeni

http://www.virtualbox.org/ticket/4216

Sto je najsmesnije,problem se mogao izbeci u predzadnjoj verziji(2.2.4 ako se ne varam)tako sto se iskljuci 3d accel,ali za verziju 3 ni to ne pali,kao ni startovanje iz konzole bar kod mene-tako da mi je Vbox za sada neupotrebljiv jer kako god pustio virtuelnu masinu docekuje me crni ekran :p

Juce sam se zagrejao da probam MAC preko Virtual Box-a, ali sipak.
Ima li neki virtual da mogu da instaliram MAC?

Evo probao sam 3.0.2, rezolucija samo 800x600,stavio VBoxGuestAdditions i vise nemam nista, nema grafike, prodje login i zaglavi, probao da podesavam xorg.conf, nema pomoci. Uzas...

Da ne otvaram novu temu, recite mi da li VirtualBox podržava umrežavanje dve virtuelne radne stanice i ako podržava kako to izvesti?

Pa cim radne stanice pokrenes, dobijes ih u virtuelnom mrezi, koja se formira preko internog dhcp-a., ako si u podesavanju virt.masine izabrao NAT kao mrezno okruzenje.
Obicno ti je "fizicki" sistem na 10.0.2.2, a radne stanice dobijau sljedece IP-ove, "po redu".
Subnet je po defaultu 255.255.255.0, te bi se virtualne masine trebale medjusobno vidjeti i "pingati".

Izabrao sam NAT za obe radne stanice (obe su Win 2003) i kada podesim da automatski preuzmu ip adresu obe dobiju istu 10.0.2.15 i ako su oba virtualna sistema upaljena u tom trenutku! Cak i ako staticki adresu jednog podesim na 10.0.2.16 oni se medjusobno ne vide.
A kada odem u podesavanja za mrezu VirtualBox-a postaje jos konfuznije!!!
http://img374.imageshack.us/img374/46/virtualbox.jpg

Ako se dobro sećam ja sam koristio bridge mode i onda virtuelne mašine dobijaju IP adresu od lokalnog fizičkog rutera i postoje ravnopravno sa svim ostalim računarima u mreži.

Poslednja izmena:
Stavio sam bridge mod i sada se virtuelne stanice medjusobno vide. Ali sta treba da uradim da bi se host racunar zajedno sa virtuelnim masinama video medjusobno u mrezi?
Za virtulne masine sam odabrao opseg 192.168.50.x 255.255.255.0 i one su bridzovane sa fizickom mreznom konekcijom koja nije povezana ni sa kim. Pored ove fizicke mrezne konekcije tu je sada i virtuelna VirtualBox konekcija, ali ja nemam blage veze sta bi sa ovim konekcijama sada trebao da uradim. Dakle sta jos treba da podesim kako bi se host i virtuelne masine nasle u zajednickoj mrezi?

Imstaliraj sambu na svim masinama i podesi.

Podledaj ovo uputsvo :)
Kod:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202605

Vrh Dno