Šta je novo?

Lenovo Legion Laptopovi (5, 7, 9, PRO, SLIM)

Nešto više od dva meseca koristim Legion Slim 5 (14"). Laptop je odličan i prezadovoljan sam ali imam jedan problem sa njim i nisam uspeo da pronađem rešenje. Ako ostane uključen neko duže vreme kao da se isključi aktivno hlađenje i laptop počne nenormalno da se greje pa ne smem da ga ostavim da radi preko noći kao što sam radio sa ThinkPad T450s. Problem se dešava kad je uključen punjač i kad je na bateriji. Potrebno mi je ponekad da laptop aktivno radi duže vreme (kad je na punjaču u Vantage je podešeno da ne puni bateriju preko 75-80%), posle nekog vremena onaj krug gde se uključuje pozeleni (umesto da bude beli za Balance Mode ili ljubičasti za Custom Mode i tada kao da prestanu da rade ventilatori i nema aktivnog hlađenja. Neki prosek opterećenja procesora je 6-15% i grafičke oko 10% jer tada ne radim ništa zahtevno već je samo uključeno par aplikacija i web browser.

Još jedna mana koja se povremeno dešava je da kad ga uključim ne radi ekran (tastatura i ring svetle) pa moram da zadržim taster za paljenje da ga ugasim u tako držim 10-ak sekundi i kad opet uključim ekran proradi. Čitao sam da ponekad ubaguje Nvidia jer je sistem sa dve grafičke pa ne "baci sliku na displej". Nisam probao da isključim diskretnu grafičku pa da radi samo integrisana Radeon 780M i da testiram da li će se opet to dešavati.

Danas sam testirao sa Custom Mode i podesio ventilatore da rade malo agresivnije ali su se posle par sati isključili i prsten je svetleo u beloj boji ali pulsiruajuće (a ranije zeleno). U prilogu je HWiNFO64 status senzora gde se vidi da je CPU (Tctl/Tdie) dostizao 96°C, SSD do 72°C i GPU do 84.2°C. Svi drajveri, BIOS i Windows su ažurirani, koristim Emsisoft Anti-Malware i svi programi i igrice su originalni tako da nema krekova i raznih gluposti.

AMD Ryzen 7 7840HS
32GB LPDDR5 SDRAM 6400MHz
NVIDIA RTX 4060 8GB / AMD Radeon 780M
SKHynix HFS001TEJ9X115N 1TB
Samsung 980 Pro 1TB
Windows 11 Pro 23H2 22631.4037

Po preporuci @Proday od koga sam kupio laptop, izmenio sam i Registry u Windowsu da isključim Turbo Boost po uputstvu sa

Ne znam da li je nešto do samog Windowsa ili do AMD platforme za Ryzen 7000.

Ako imate neki predlog šta bih mogao da uradim pišite.

Prilozi

• HWiNFO64_2024-09-07_185616.png
    HWiNFO64_2024-09-07_185616.png
    812.6 KB · Pregleda: 8
  • Vantage_Custom_Fan_Speed_2024-09-07_185944.png
    Vantage_Custom_Fan_Speed_2024-09-07_185944.png
    278.4 KB · Pregleda: 8
@AleXa89 moram probati da nađem...zadnjih par laptopa koje sam imao posle 3 (ili 5h nisam 100% siguran) se generqlno baci u sleep mod samo od sebe; to sam skontao tako što sam skidao sa steama neke igre gde je trebao da skine preko noći ali ujutro redovno nađem laptop na sleep a igra nije skinuta do kraja (evo i sad na zephyrusu g14, moraću i zbog sebe tražiti tutorijal opet). Ali to da laptop sam promeni mod na silent mi se nikad nije desilo. Eventualno probaj da zameniš lenovo vantage za onaj aftermarket softver za upravljanje koji je lik pravio (zaboravio sam ime ali se lako izgugla).

Inače evo i sada na Asusu zephyrus G14, sa r9 7940H, kada stavim laptop u silent i ugasim kada je na bateriji, nema šanse da se upali dok se ne ubode punjač. Očigledno ta serija 7 rizena ima nekih tripova...mada vidim da i ovaj najnoviji amd na zephyrusu g16 od pre par dana koji je izdat ima isti problem.

Za ovaj legion diskord sam čuo baš pre par dana negde da su odlični

@Proday Pa da, problem je što ode u neku vrstu "sleep moda" gde sve ostane aktivno od aplikacija ali prestanu da rade ventilatori pa se samo pasivno hladi ili možda ventilatori ostanu u tom trenutku na nekim malim obrtajima pa se ne čuje da rade i onda ne može da se ohladi laptop. Inače u power options je isključen automatski sleep mod kad je uključen punjač i podešeno da se ekran automatski isključi posle nekog vremena jer nema potrebe da radi celo vreme posebno što je OLED u pitanju (inače kad ga aktivno koristim uveče i preko noći osvetljenje je na 20-30%, preko dana 50-70%, a samo kad gledam neki film ili seriju na 100%).

Sad sam stavio na Performance Mode pa da vidim da li će isto da se dešava jer možda Lenovo ima neki svoj "sleep mod" koji se automatski aktivira na Balanced i Custom...

@whatgives Postavio sam i na Legion discordu pa čekam da se neko javi ako ima rešenje.

Posle malo dopisivanja po diskordu ustanovili smo da laptop ode u sleep mod kad se isključi ekran i jedino rešenje je podesiti ekran da se ne gasi a za OLED može se staviti crna slika preko celog ekrana kad se ne koristi a potrebno je da laptop radi neko duže vreme.

Takođe preporučuju PowerToys Awake utility.

Sad mi je palo na pamet da kupim onaj mali HDMI adapter što simulira da je povezan monitor pa da prebacim na Second screen only i tako isključim ekran umesto da stalno otvaram crnu pozadinu preko celog ekrana.

Posle malo dopisivanja po diskordu ustanovili smo da laptop ode u sleep mod kad se isključi ekran i jedino rešenje je podesiti ekran da se ne gasi a za OLED može se staviti crna slika preko celog ekrana kad se ne koristi a potrebno je da laptop radi neko duže vreme.

Takođe preporučuju PowerToys Awake utility.

Sad mi je palo na pamet da kupim onaj mali HDMI adapter što simulira da je povezan monitor pa da prebacim na Second screen only i tako isključim ekran umesto da stalno otvaram crnu pozadinu preko celog ekrana.
A zašto jednostavno ne bi stavio Mouse Move i resio si problem? Takođe se ekran ne gasi ako pustis 10h black screen na YT, recimo

A zašto bih radio tako nešto kad može jednostavnije?

Samo je potrebno da se podesi u power options da se ne isključuje ekran jer se aktivira sleep mod čim se ugasi i rešen problem.

Update BIOS-a, update drajvera za grafičke, power manager onaj od Lenovo-a?

Sve je ažurirano na poslednju verziju i nema novih ažuriranja već par meseci. Samo za grafičku se redovno ažurira.

Trebalo je samo da se isključi gašenje ekrana jer to takođe aktivira sleep mod i gasi ventilatore. Od kad sam to podesio nema više problema i radi po celu noć bez zagrevanja.

Nazad
Vrh Dno