Nešto više od dva meseca koristim Legion Slim 5 (14"). Laptop je odličan i prezadovoljan sam ali imam jedan problem sa njim i nisam uspeo da pronađem rešenje. Ako ostane uključen neko duže vreme kao da se isključi aktivno hlađenje i laptop počne nenormalno da se greje pa ne smem da ga ostavim da radi preko noći kao što sam radio sa ThinkPad T450s. Problem se dešava kad je uključen punjač i kad je na bateriji. Potrebno mi je ponekad da laptop aktivno radi duže vreme (kad je na punjaču u Vantage je podešeno da ne puni bateriju preko 75-80%), posle nekog vremena onaj krug gde se uključuje
pozeleni (umesto da bude beli za
Balance Mode ili ljubičasti za
Custom Mode i tada kao da prestanu da rade ventilatori i nema aktivnog hlađenja. Neki prosek opterećenja procesora je 6-15% i grafičke oko 10% jer tada ne radim ništa zahtevno već je samo uključeno par aplikacija i web browser.
Još jedna mana koja se povremeno dešava je da kad ga uključim ne radi ekran (tastatura i ring svetle) pa moram da zadržim taster za paljenje da ga ugasim u tako držim 10-ak sekundi i kad opet uključim ekran proradi. Čitao sam da ponekad ubaguje Nvidia jer je sistem sa dve grafičke pa ne "baci sliku na displej". Nisam probao da isključim diskretnu grafičku pa da radi samo integrisana Radeon 780M i da testiram da li će se opet to dešavati.
Danas sam testirao sa
Custom Mode i podesio ventilatore da rade malo agresivnije ali su se posle par sati isključili i prsten je svetleo u
beloj boji ali pulsiruajuće (a ranije
zeleno). U prilogu je HWiNFO64 status senzora gde se vidi da je CPU (Tctl/Tdie) dostizao
96°C, SSD do 72°C i GPU do 84.2°C. Svi drajveri, BIOS i Windows su ažurirani, koristim Emsisoft Anti-Malware i svi programi i igrice su originalni tako da nema krekova i raznih gluposti.
AMD Ryzen 7 7840HS
32GB LPDDR5 SDRAM 6400MHz
NVIDIA RTX 4060 8GB / AMD Radeon 780M
SKHynix HFS001TEJ9X115N 1TB
Samsung 980 Pro 1TB
Windows 11 Pro 23H2 22631.4037
Po preporuci
@Proday od koga sam kupio laptop, izmenio sam i Registry u Windowsu da isključim Turbo Boost po uputstvu sa
Ne znam da li je nešto do samog Windowsa ili do AMD platforme za Ryzen 7000.
Ako imate neki predlog šta bih mogao da uradim pišite.