Šta je novo?

Lenovo Ideapad 3 Gaming CPU temperatura

Rinsvind

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2006
Poena
319
Laptop je kupljen pre 15 dana (Ryzen 5800h, rtx3060, 16gb ram), radi ok ali sam primetio da se poprilično greje dok, recimo, skidam/instaliram neku igru sa, na primer Steam-a . Temperatura po HWMonitoru ode i do 94 stepena a kuleri se ni onda ne upale. Temperatura u idle je od 50 do 60 stepeni. U igrama se kuleri uredno čuju i temperatura CPU-a je od 70 do 75, GPU-a je od 60 - 75c. Ono što mi je čudno je što se kuleri pokrenu čim upalim igru a pri samoj instalaciji igara ili softvera ne pale ma koliko visoka temperatura da bude. Da li je to uobičajeno i da li mi u mom slučaju treba softver za CPU fan kontrolu? Laptop je na radnom stolu, ne koristim ga nikad u krilu, krevetu i sl..

Po tvom tekstu rekao bih da ti ventilatori brzo reaguju na povećanje GPU temperature,
ali slabije ili nikako na povećanje CPU temperature.

Prvo proveri da li imaš najnoviji bios firmware, ako nemaš onda update-uj, pa onda gledaj dalje.

Takođe imao sam iskustva da određeni software-i ne prikazuju neku od temperatura kako treba,
probaj još neki software, i obavezno prati da li se menja brzina okretanja ventilatora.

Čačkaj malo BIOS vidi ima li nekih opcija oko FAN kontrole, trebao bi da imaš Thermal mode i da možeš da promeniš nivo rada ventova.

Pogledaj i video i adaptiraj CPU turbo mode po svojim realnim potrebama, svakako bih preporučio da se isključi kada Laptop radi na bateriji:
www.youtube.com/watch?v=hXPq3TJ6oBU

Poslednja izmena:
Greje se procesor ili SSD?

Po tvom tekstu rekao bih da ti ventilatori brzo reaguju na povećanje GPU temperature,
ali slabije ili nikako na povećanje CPU temperature.

Prvo proveri da li imaš najnoviji bios firmware, ako nemaš onda update-uj, pa onda gledaj dalje.

Takođe imao sam iskustva da određeni software-i ne prikazuju neku od temperatura kako treba,
probaj još neki software, i obavezno prati da li se menja brzina okretanja ventilatora.

Čačkaj malo BIOS vidi ima li nekih opcija oko FAN kontrole, trebao bi da imaš Thermal mode i da možeš da promeniš nivo rada ventova.

Pogledaj i video i adaptiraj CPU turbo mode po svojim realnim potrebama, svakako bih preporučio da se isključi kada Laptop radi na bateriji:
www.youtube.com/watch?v=hXPq3TJ6oBU
Imam najnoviji firmer preinstaliran, probao sam i ostale programe, svi prikazuju isto. Bios mi je vrlo siromašan sa opcijama, nema manuelnu kontrolu kulera. Hvala na linku, definitivno je rešenje da se isključi turbo mod. Na default kloku (3.2 megarehrca) temeratura je spala na 75 stepeni u full loadu što je sasvim ok. Malo je bezveze što moram da isključujem tu opciju na novom laptopu ali za sad se razlika u brzini u aplikacijama i igrama ne primećuje zato što je procesor odličan. Na sve to, uzeo sam i postolje sa kulerom koji je oborio temperaturu za još oko 5 stepeni tako da su sada temeprature vrlo pristojne. Kuler na procesoru se definitivno pali ali je izgleda nedovojlan da ohladi procesor kada pređe u Turbo boost (4.4 ghz).
Greje se procesor ili SSD?
Greje se i procesor i SSD (SSD 66 stepeni u jednom momentu pri zapisu). Porcesor sam rešio sa isključivanjem turbo boosta a SSD se ohladio za oko 7-8 stepeni od kad sam stavio postolje sa kulerom. Sad su temeprature oko 30 pri idle i oko 56-57 pri najvećem opterećenju.

I Lenovo vantage pusti scan, možda nađe još nešto od drivera.

Nazad
Vrh Dno