Šta je novo?

Legalni software+BSA

Jeco

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
604
Interesuje me da li je iko ovde imao iskustvo sa BSA (direktno ili indirektno).
Kako se ponašaju ljudi po firmama (konkretno, tehnička lica/administratori)...Da li prate šta je stvarno freeware a šta je samo dozvoljeno za kućnu upotrebu...itd. Da li se uklanjaju mp3 fajlovi, filmovi (divx)...Poenta je da me interesuje koliko ovde ljudi po firmama uopšte misle i rade kada je u pitanju legalizacija.

u mojoj firmi od decembra je sve 100% legalno. ja sam potpisao neki doc gde ako neka kontrola nađe nešto, mogu da tuže samo mene ali ne i firmu, i baš zbog toga, niko živi ne kontroliše ništa, možeš stavljati šta god hoćeš, ali, potpisao si, sam ćeš plaćati :)

@zver: pa shto se hvalish time, kad si se zaie8'0?? :d
jel' ta firma tvoje vlasnishtvo ili radish u njoj samo?

pozdrav

Kod mene u okolini su do sada proveravali samo legalnost microsoftovih proizvoda, a koriste između ostalog ovaj alat: http://www.microsoft.com/resources/sam/msia.mspx. Drugo ih nije zanimalo - Photoshop, Corel... No, ne znači da je svuda tako, pa i ovo što sam napisao prihvatite sa rezervom.
Prvo su proveravali igraonice i sl. mesta (uglavnom sva legla piraterije ;)), a sada po zvaničnom obaveštenju BSA kreću i na ostale poštene firme...

Nisam siguran da proveravaju sa Microsoft. Skoro sam bio na seminaru u Privrednoj komori Beograda oko legalizacije,a koji je u saradnji sa Microsoftom organizovala firma Extreme, Beograd. Iz njihove brošure ispade da su zastupnici za preko 18 različitih vrsta softvera, uglavnom rasprostranjeni po računarima. Ne bi me ovde ništa iznenadilo.

Za zver: odgovoran je gen. direktor i lice za informacione tehnologije, a ne administrator.
Lepo ti piše u Microsoft Osl v 6.1 agreement-u.
Slučajno, u firmi kojoj radim sam ja zadužen za legalizaciju M$.

H.U.D. je napisao(la):
@zver: pa shto se hvalish time, kad si se zaie8'0??
a što sam se za....? sav softver koji mi treba za rad je legalizovan. počev od TC pa do Oracle-a. jedino acdsee nisu hteli kupiti, sve ostalo sam dobio.

borab je napisao(la):
Za zver: odgovoran je gen. direktor i lice za informacione tehnologije, a ne administrator.
nisam baš razumeo...

zver je napisao(la):
....... ja sam potpisao neki doc gde ako neka kontrola nađe nešto, mogu da tuže samo mene ali ne i firmu, i baš zbog toga, niko živi ne kontroliše ništa, možeš stavljati šta god hoćeš, ali, potpisao si, sam ćeš plaćati :)

jel tvoja firma ili radish samo u njoj?

ako radish samo, shto da ti budesh odgovoran a ne vlasnik ili gen.dir.???
ako si ti vlasnik, onda je tako ok - moja greshka

pozdrav

borab je napisao(la):

A sta ako je lice za informacione tehnologije ujedno i administrator, kao u mom slucaju?
Gde mogu procitati taj Ms OSL 6.1 agreement?

Vrh Dno