Šta je novo?

led tv vertikalne linije - vertical banding

shomi1417

Slavan
Učlanjen(a)
14.09.2006
Poena
320
Pozdrav!
Na led tv-u sam primetio dve vertikalne linije (malo tamnije) na sredini ekrana.... linije se primecuju samo kada je jednobojna pozadina na ekranu a posebno kada je neka utakmica (zelena povrsina)....
Guglah i dodjoh do pojma "vertical banding"... javlja se kod svih televizora (kod nekih manje, kod nekih vise)....
Interesuje me da li je jos neko imao slican problem (naravno da li je pronasao resenje) i da li reklamacija vazi u tom slucaju...
TV je relativno nov (par meseci - 42LS570S model).
Hvala unapred

ps. mogu da postavim slike ako je potrebno ali rekoh prvo da pitam "ovako" :)

Pozovi ovlascen servis, sa garantnog lista, dogovori se sa serviserom da odneses televizor, moguce je da se moze otkloniti ta "greska". Ako je pod garancijom a ne moze da se popravi, dobices nalog za zamenu televizora.

Ja sam imao nesto takvo, ali nisu bile 2 linije nego kao " resetke" zatvorske preko celog ekrana, sa leve strane jace pa se polako gube ka desnoj strani...
Negde sami i temu sa tim otvorio, slike okacio, bas se na zelenoj odlicno videlo.
Kako sam resio, pa ako se secam ugasio tv na minut, al ne znam dal' sam i kabal naponski vadio ili nisam...
Uglavnom javilo se nekoliko puta u pocetku, dok je tv bio bas nov i posle nisam to primecivao...
Nisam nosio u servis niti ista drugo radio.

evo i linka : http://forum.benchmark.rs/showthread.php?273958-Vertikalne-linije-KVAR-ili-nesto-drugo

Poslednja izmena:
hvala na odgovorima....
posto tv imam vec par meseci mislim da nece pomoci off-on tv-a... kod mene su dve crne linije (zakacicu slike malo kasnije)
sto se tice servisa mislim da prvo odem do radnje i da vidim kako se ponasa isti model... u servisu moze da bude i neko duze vreme a nemam zamenu tj drugi tv :)

ps. evo slika, morao sam ovako sa km plejera jer se vidi samo na cistoj pozadini (a pogotovo na fudbalskim utakmicama, *** pratim :))

Prilozi

• IMG_20130114_005300.jpg
    IMG_20130114_005300.jpg
    331.2 KB · Pregleda: 3,014
  • IMG_20130114_005501.jpg
    IMG_20130114_005501.jpg
    584.4 KB · Pregleda: 2,590
Poslednja izmena:
Pa ovo ti nisu nikave linije.
Meni ovo lici na lose osvetljenje...

ove dve linije sa leve i desne strane od "kmp".... veruj mi uzivo se mnogo bolje vide i veruj mi smetaju....
osvetljenje je ok (ima i pozadinsko)....
objasni mi (posto sam laik) kakve veze ima osvetljenje sa te dve crne linije (ako ih vidis)?

Evo gledam ove male slike, bez uvelicavanja, i ekran isijava i sa leve i sa desne strane...

Linije su ovo sto je P307 postovao.

Evo gledam ove male slike, bez uvelicavanja, i ekran isijava i sa leve i sa desne strane...

Linije su ovo sto je P307 postovao.
procitaj sve od pocetka, nemam nameru da se ubedjujem sa tobom oko terminologije, nazovi ih kako hoces (linije, cevi, babe, zabe....)....
posto ne znam sta su (ponavljam da sam laik), zato sam i pitao ovde za savet koji od tebe verovatno necu dobiti....

Ovo je odvratno. Teraj to kod prodavca

Ovo je odvratno. Teraj to kod prodavca
ma vise me sramota da menjam tv :) ovo je treci po redu (dva samsunga pre toga)...
probijanje uopste nije toliko (kao sto izgleda na slikama i kao sto je bilo kod samsunga d serije) ali mi ove linije "bodu oci" svaki put kada gledam neku utakmicu....

procitaj sve od pocetka, nemam nameru da se ubedjujem sa tobom oko terminologije, nazovi ih kako hoces (linije, cevi, babe, zabe....)....
posto ne znam sta su (ponavljam da sam laik), zato sam i pitao ovde za savet koji od tebe verovatno necu dobiti....

A mozda bas dobijes odgovor od mene....:)

Procitao sam prvi post i pomislio da se radi bas o liniji, ali kada si okacio slike to mi ne izgleda na klasicne linije.

Sta bi eventualno mogao da pokusas? Probaj da okacis TV na komp i pusti Screen Saver "Ribbons" (one linije koje idu raznih boja). To je kod mene upalilo na Led monitoru, a imao sam bas bas izrazenu zutu horizontalnu liniju, koja je nestala posle "bombardovanja" ovim Screen Saver-om.

evo mene opet :)
posto problem nisam resio kontaktirao sam prodavca i pao je dogovor oko zamene tv-a....
sada su u kombinaciji sledeca dva tv-a pa bih molio zajednicu za malo pomoci oko odabira:
samsung ue40es6100
ili
sony kdl40ex653

samsung je 3d (nije bas presudan faktor) dok je sony "valjda" bolji tj manje se kvari od samsunga (tako sam barem cuo).... cena je identicna...

hvala unapred

Pa i Soni se kvari, imam iskustva, veruj mi. Pre bih uzeo Samsung zbog multimedije tj Sonijevi televizori ne prepoznaju NTFS diskove i nemaju opciju da procitaju titl. Ispravite me ako gresim, ali ja bih pre isao na Samsung!

hvala druze na preporuci, imam dobro iskustvo sa samsung monitorima (931bw-jos uvek ga koristim) ali kontam da je dosta vremena proslo pa su se mozda iskvarili :) jer sam sa d serijom tv-a imao jako probijanje svetlosti u uglovima.... valjda su to sredili sa ovom serijom....
sony nikada nisam imao pa rekoh "ko pita ne skita" :)

Probijanja svetlosti ces uvek imati, manje ili vise. Ima ih i u, sada vec, proslogodisnjoj seriji, ne brini.

Izmedju ova dva modela ja bih birao Samsung jer je 100 hz, a Soni je 50 Hz, koliko vidim.

100 MHz MINIMUM da se uzme LCD inace nece valjati slika...

stigoh malopre sa samsungom, javljam kasnije utiske
hvala svima jos jednom

ovako,
tv je ok, slika je ok, probijanje svetlosti postoji (donji desni ugao) tako da nisam bas 100% zadovoljan ali stvarno ne mogu vise da se "macujem" sa tim.... jednostavno sam digo ruke od toga i trudim se da ignorisem taj ugao :)
3d je odlican, slika je mnooogo bolja nego kod lg-a....
posto svi edge led televizori imaju problem sa probijanjem svetlosti jednostavno sam to uzeo kao nesto od cega se trenutno ne moze pobeci.... one vertikalne "linije" kod ovog samsunga ne postoje tako da je barem prvobitan problem resen :)
e da zapao mi samsungov panel :)
hvala svima jos jednom
ps. nadam se da necu po PETI put vracati tv :)
pozdrav

Ja bi ti vratio pare i rekao da vise NIKAD u radnju mi ne krocis kad bi mi se pojavio 4. put, a ti sad "baksuze" pricas o 5. putu, pu pu pu i pomakni se s mesta :D

I ja imam problem sa tim proboijanjem u uglu ekrana samo sto je LG u pitanju. Zvao sam servis i poceli su nesto da mi baronisu kao podesi ovo pa podesi ono ko da sam ja malouman pa da ne znam da podesim pozadinko osvetljenje ili podesavnje jacine led osvetljenja koje imam kod mog modela (640S). Tako da cu traziti da mi zamene tv. Kad sam zvao prvo su mi rekli da je to cesta pojava ali da ako ne moze da se resi(a predpostavljam da nece) videce sa predstavnistvom u Srbiji da mi daju drugi tv. Inace sam tv kupio u Srbiji.

Poslednja izmena:
evo mene opet :)
posto problem nisam resio kontaktirao sam prodavca i pao je dogovor oko zamene tv-a....
sada su u kombinaciji sledeca dva tv-a pa bih molio zajednicu za malo pomoci oko odabira:
samsung ue40es6100
ili
sony kdl40ex653

samsung je 3d (nije bas presudan faktor) dok je sony "valjda" bolji tj manje se kvari od samsunga (tako sam barem cuo).... cena je identicna...

hvala unapred

Od ta dva samsung je daleko kvalitetniji (procitaj recenzije) ali kod njega se zna zalomiti dosta jao probijanje pozadinskog svijetla, a nema localno zatamnjenje, meni je bio u opticaju,a li je radi toga ispao,a philips 5507 kupljen, i ima zanemarivo malo probijanja pozadinskog svijetla + se moze dodatno smanjiti sa lokalnim zatamnjenjem.
Ovdje imas recenzije i samsunga, i sonya to je isti model kao i ex650.
http://hdportal.eu/recenzije/

Ja bi ti vratio pare i rekao da vise NIKAD u radnju mi ne krocis kad bi mi se pojavio 4. put, a ti sad "baksuze" pricas o 5. putu, pu pu pu i pomakni se s mesta :D
sta cu kada hocu da za svoje pare (cekove :)) proizvod radi... da je neki mali kesh u pitanju ok ali za 90k dinara hocu bre da sve funkcionise kako treba :)
inace opet probija svetlost :)

@terminator, ispao iz kombinacije jer je sive boje i ne slaze se uz namestaj (kaze zena:d) , inace mi je on bio izbor broj1 ali zbog mira u kuci uzeo sam samsung

Poslednja izmena:
Debela vertikalna linija na TV QLED QE55QFAMTXX
Šta je u pitanju i da li može da se popravi?16587776611681676069023672686829.jpg

Slobodan Milosavljevic
0695675011
[email protected]

Prilozi

• 20220725_205844.jpg
    20220725_205844.jpg
    247.2 KB · Pregleda: 56
Fizičko oštećenje se sređuje promenom panela (nema popravke). A koliko bi to koštalo? Kontaktiraj Samsung i vidi šta kažu (ima broj sa desne strane). Verovatno će te proslediti na ProMobi, ali bolje pitaj.

Pojavila mi se tanka vertikalna crna linija na sredini ekrana, Sony Tv.
Jel se isplati to popravljati, ako uopšte može ili da stoji tako?

Prilozi

• 20240229_124348.jpg
    20240229_124348.jpg
    47.6 KB · Pregleda: 27
Vrh Dno