Šta je novo?

Led sijalice za kucno osvetljenje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nesic1

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2008
Poena
570
Daklem ovako, hteo bih da zamenim sve sijalice u kuci SMD LED-ovima, pa posto ima raznih boja svetla koje je najbolje za koju prostoriju, ima li neko iz licnog iskustva da kaze koju rec, koliko sam zakljucio guglanjem,

obicna sijalica - lumena
40W - ~450
60W - ~800
100W - ~1380-1600

smd led - lumena (varira od specifikacija)
5.5W -580
7W - 870
9W - 1160
12W - 1350

6.500 K - dnevno svetlo

CRI (Color Rendering Index) - za sunce 100, treba gledati veci od 80 da se boje ne bi izoblicile

Za dnevnu sobu 2.700-3.500 K, ili daylight 6.500 K, kako kome odgovara

Spavaca soba - dimmable led, low wattage, 2.700-3.000 K, neki koriste i 6.500K

Kuhinja - 5.000-6.500 K

Kupatilo - 2.700K, ili zbog sminke 6.500K

Pa pre nego sto spucam novac da se dobro raspitam

Nikako slabije i jeftinije sijalice, izgleda lepo, ali ti je isplativije mnogo i prakticnije da uzmes obicne stedljive sijalice.
Ja sam uzeo 20-ak led sijalica raznih sa ebay, i neke mi rade vec 3 godine a neke su crkle posle 2 meseca.

Mnogo lepse mi rade obicne stedljive od 200 din philips 11w i 14w a da ne pisem koliko su jeftinije i da se razlida od par W sto bi ustedeo sa led sijalicama nece osetiti na racunu.

Njih bi i zbog razloga sto ove stedljive imaju zivu, pa da to izbegnem, jeste da nikom nije pukla ali za svaki slucaj

stedljive obicne zaboravi...ima ljudi koje boli glava od njh; ultraljubicasto zracenje i treperenje; otrovne gasove...

Imas sve potrebne informacije, samo jos da posetis firmu u Jagodini. Moras da probas par komada pre vece kupovine.

U ikei su te sijalice sad oko 4-5e, u zavisnostni od snage... ima nesto skupljih koje su kao ekvivalent 100w. Najskuplje su neke specijalnih formata itd.
Uzeo sam par komada, uzecu jos.
Obzirom koliko ne volim ove sa zivom, mislim da su super resenje... naravno po ovim cenama

Ja koristim kombinaciju led i stedljivih i to mi je najbolje resenje. Led mi daju neko neprirodno svetlo, sve su zute tj 2700 - 3500k.

Imas na ebay jeftine led sijalice, one sa 108 smd dioda su oko 5$, ne znam kakva je situacija tj cene ovde, jer sam sve nabavljao pre par godina.

Ja sam skoro sve u stanu zamenio Ledovkama, u kupatilo mi je recimo cold white, a ostale su warm white. Mnogo vise prijaju. KOristim ih skoro 2 godine, i za sada nijedna nije crkla.
Sad su se pojavili novi LEDovi, 5730,3014 i 2835
Njih jos nisam stigao da isprobam, a uglavnom sam koristio 5050 LEd. Naravno ,treba malo navikavanja, ali nista strasno. Ako kupujes kod kineza racunaj da su uvek malo slabije nego sto pisu. Stavio sam cak jednu 30w koja kida koliko svetli.

Narucivao bih sa ebay,
Ovu temu nisam nasao u pretrazivacu sad cu da je pogledam, za pocetak narucicu 2-3 komada pa da vidim kakve su,

E to ne je isto zanimalo za koju sobu koje da uzimam

Imam jednu od 4-5 W svetli mi po celu noc ispred kuce i zadovoljan sam, bila je najjeftinija koju sam nasao

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno