Šta je novo?

Le diode?

• Začetnik teme Začetnik teme RisBo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

RisBo

Slavan
Učlanjen(a)
24.09.2007
Poena
320
Smislio sam da u kuciste Chieftec Ba-01 black dodam plave led diode da sijaju kroz proreze na vratima kucista i onog donjeg dela.Planirao sam da stavim po 5 dioda na 1 prorez i da ih kontrolise mikrokontroler da sijaju gore dole.Dali ima neka zamena led diodama duzine 10 cm kao lampica neka posto su plave led diode dosta skupe ?

Poslednja izmena:
Upaljaci sa tim plavim diodicama kostaju 10tak din, eto najjeftiniji nacin da dodjes do istih ;-)
E sa cime ces da ih kontrolises, PIC, Atmel, nesto trece?

Kaze se LED, LightEmittingDiode.

Upaljaci sa tim plavim diodicama kostaju 10tak din, eto najjeftiniji nacin da dodjes do istih ;-)
Ja sam kupio neki za 30 din, ima belu diodu kao lampu, nisam ni znao da ima još nešto. Posle vidim da kad se škljocne ima crvenu i plavu diodu koje naizmenično trepću, super za doček nove godine. :banana:

Kad uzmete da tu ima tri LED (crvena, plava i bela) i 3-4 dugmaste baterije, upaljači ispadoše stvarno najjeftiniji način da se dođe do ovih stvari.

Da podsetim, nedavno sam pregoreli zeleni LED sa bočnog fana zamenio diodom sa starog upaljača.

PICovi su veoma korisne spravice, svasta moze sa njima da se uradi ;-)
Nego jesi li vec krenuo da kupujes upaljace? 🙂
Sto se tice te zamene koju spominjes, potrazi tzv. led bar-ove (mislim da se tako zove). To su ti vise dioda spojenih u jedno dugacko kuciste. Ali mislim da je to cak i skuplje...
Pogledaju u Comet-u na NBG.

To sa upaljacima mi je plan B 😀
Ptrazicu jos led diode i te led barove pa ako nenadjem keke jeftinije uzecu najobicnije plave po 6-7 din mislim.

Ja sam kupio neki za 30 din, ima belu diodu kao lampu, nisam ni znao da ima još nešto. Posle vidim da kad se škljocne ima crvenu i plavu diodu koje naizmenično trepću, super za doček nove godine. :banana:

Kad uzmete da tu ima tri LED (crvena, plava i bela) i 3-4 dugmaste baterije, upaljači ispadoše stvarno najjeftiniji način da se dođe do ovih stvari.

Da podsetim, nedavno sam pregoreli zeleni LED sa bočnog fana zamenio diodom sa starog upaljača.

Sumnjam da će ti bela raditi. Izgleda da traži nešto viši napon od plavih - plava mi radi kao HDD dioda, a kad sam umesto nje stavio belu - ni da bekne. A dioda ispravna, probao sam baterijom...

Ostoja, neradi ti ta bela dioda! :d
Ja sam stavio belu, onu ultra bright (5V, 20mA - ne znam da ima "jače") i kada radi HDD a svetlo mi je ugašeno u sobi, izgleda ko da seva napolju. 😀

Gde si kupio upaljač? :d
(ajde da pišemo admin-ima da nam otvore novu sobu " šta da kupim od upaljača"... :d 😀 :d)

Poslednja izmena:
Kad je zalemim na kablove koje idu na ploču, neće da radi. Prvo sam mislio da sam zeznuo polaritet, ali nije, neće ni "naopako". Kad sam je POSLE sveg tog lemljenja probao na bateriji od 4.5V ona - radi. Moraću da uradim volt-mod izlaza za diodu. :d

Radio klub Timocka 18 mislim da je pravo mesto za tebe a i jeftini su i imaju razne druge spravice.Ja tamo kad udjem ne umem da izadjem:rupa::rupa:

Radio klub Timocka 18 mislim da je pravo mesto za tebe a i jeftini su i imaju razne druge spravice.Ja tamo kad udjem ne umem da izadjem:rupa::rupa:
Da imaju svasta, imaju.
Ali da su jeftini, pa bas i nisu :trust:
uPrinc i Silken bih pre posetio (eventualno i ITC), pa tek onda RK.

Gde si kupio upaljač? :d
(ajde da pišemo admin-ima da nam otvore novu sobu " šta da kupim od upaljača"... :d 😀 :d)
:d Na kiosku prekoputa moje zgrade, nema ih više.

Plavi LED na fanu mi se jedva vidi, baš slabo svetli, moraću i njega uskoro da zamenim nekim sa upaljača. 🙂

Poslednja izmena:
Smislio sam da u kuciste Chieftec Ba-01 black dodam plave led diode da sijaju kroz proreze na vratima kucista i onog donjeg dela.Planirao sam da stavim po 5 dioda na 1 prorez i da ih kontrolise mikrokontroler da sijaju gore dole.Dali ima neka zamena led diodama duzine 10 cm kao lampica neka posto su plave led diode dosta skupe ?

postoji zamena npr da kupis neonke 10cm.

Znam za neonke ali gde ima u srbiji da se kupe ?

E ovako bi to trebalo da izgleda.A posto ide preko pica mogu da menjam redosled paljenja i gasenja veoma lako.

Prilozi

• kuciste.gif
    kuciste.gif
    123.4 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Onaj efekar sa okacene slike se zove, cini mi se, knight rider, i lakse ti je da odradis sa 555 i 4017.

Ma lako cu ja to zbudziti samo da nadjem neonke ili neke dobre diodice.

imas na ledwork.net, u cemu je problem?

Nazad
Vrh Dno