Šta je novo?

LCD TV u 4:3 formatu??

carloss

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2006
Poena
309
Imam jedno pitanje. Da li ima da se kupi lcd televizor, ali da nije wide ekran, vec u 4:3 formatu, s obzirom da nasi tv programi se isporucuju u tom formatu. Treba mi prevashodno za gledanje televizije, a posto kod nas nece skoro biti promena na tom planu, odnosno HD televizije, mislim da je to dobra investicija za narednih 10-tak godina. Samo sto ja nigde nisam nasao tako nesto, svi su u 16:9 formatu...
Meni licno slika ipak deluje previse izoblicena na tim televizorima, prakticno svi su debeli i prosireni na ekranu...

ima u tehnomarketu i tehnomaniji. ali su svi od 20 inča max. bolje uzmi crt biće ti čistija slika jer ovi lcd 4:3 su krševi sa sporim odzivom (do 25ms) i rezolucijom 640x480 ili u najboljem slučaju 800x600.
takav jedan košta od 25000 do 3x000. a crt od 20 inča je 5-6000. što se mene tiče, naša televizija uopšte kakva je (svi kanali) neisplati se uopšte uzeti bilo kakav tv, ni lcd ni crt. hbo je zakon.

btw. ja čak i na starijoj plazmi imam opciju da pokaže 4:3 sliku kao wide i to ima na svim lcd televizorima (wide). taman uzme deo slike do logoa tv stanice gore i isto toliko od dole i sve super izgleda. kao zoom.

Poslednja izmena:
pa da, ali to ipak presece sliku, gubis jedan deo slike.
Meni bi trebao TV od 28 inca. Iskreno crt mi se ne kupuje, to polako postaje proslost.

Pogresna logika, evo zasto:
Sve vise kanala na catv (rvkds) koje ja gledam je u 16:9 a taj trend ce se nastaviti.

Kupi ti lcd ili plazmu u 16:9 i uzivaj

@jaksa

Šta je rvkds? Jel to neki provajder?

radijus vektor...krsh provajder na koji sam na zalost osudjen.
Kod vas je ikom, koji ima vise kanala.

e pa vidis, ja imam SBB kablovsku, i koliko znam oni nemaju ni u najavi skoro emitovanje programa u 16:9, a u mom gradu ni ne postoji druga opcija, osim njih.

Svejedno, lcd/plazma je velika investicija i mislim da se ne isplati ici na 4:3 (koji i ne postoji jel :)

Poslusaj scheilinkin-a. Ili pljuni vishe kesha pa kupi 32` lcd, i 4.3 kanale gledaj u 4.3 modu :) Nema 4.3 lcd tv-a vecih od 20` (mozda ima woonastic modela na nekom drugom trzistu), sto je, jelte, nesto kao smesno malo i previse skupo za ono sto pruza.

Poslednja izmena:
ma sve je samo stvar navike.
prvo vreme sam samo gledao zoom/crop-ovanu verziju slike i meni je bilo sve ok

posto slabo gledam TV, kada su mi dolazili prijatelji - trazili su da vide "normalnu" sliku i stavio sam im 4:3... od tada mi stoji tako, vise zbog njih nego zbog sebe...

Ok. To sam hteo da znam, znaci takvi televizori ni ne postoje preko 20". Mislim da cu onda sacekati jos malo, kad dodju bolji dani na tom polju.
Treba dati 500 evrica za TV od 28", i onda ako gledas u izvornom 4:3 formatu, dobijas zapravo manji ekran, sto je bacanje para...

Pa i nije manji jer tebi je bitna i visina slike ne samo sirina tako da kada na 32" 16:9 tv gledas 4:3 program to uopste nije tako strasno kao kada gledas na 4:3 tv 16:9 koji tada gubi visinu pa slika deluje isuvise sitna.

Ljudi uopste nisu debeli i slika nije prosirena kad gledas 16:9 (kanali) . Verovatno sam se ja navikao ali i kad sam ga prvi put ukljucio nije bilo prosirene slike.
Nekako mi je normalno 16:9

probaj da podesis sliku na 4:3, pa ces videti razliku. Jednostavno razvuceni su likovi u sirinu, to se vidi iz aviona, ne znam kako ti ne primecujes. Nekom to i ne smeta, ali meni bas deluje onako trulo. Ne kazem ja da je to nesto strasno, ali pogledaj na primer fashion TV, sve manekenke su debele, sa jakim butinama, ko fudbaleri da su :)

Ti imas 16:9 tv i pratis kanal koji je 4:3. Jednostavno stavis 4:3 odnos sa dve crne linije sa strane. Ok, naravno da je manja povrsina slike ali nije toliko srtrasno kao kada na 4:3 tv pratis 16:9 program. Tebi ostaje visina slike, jeste uze ali podnosljivo. Druga opcija je neki zoom koji sece minimalni deo slike ili razvlaci leve i desne krajeve a sredina slike ostaje netaknuta. Kupovina 4:3 LCD je nabavljanje nekog rariteta zaostalog iz kasne krede jer se proizvode vise kao ni CRT tv. Pa ili 16:9 Plazma ili LCD ili cekaj milenijume da RTS pocne da se prikazuje u 16:9 formatu. Nikome ne savetujem kupovinu jeftinih CRT tv, ali svako ima pravo da radi sta hoce.

Slazem se, nemam ja ni nameru da kupujem crt, imam sony crt, mator 15 godina, i garantujem da je bolji od ovih danasnjih quadro, vivax, vox i ostalih za 6-7000 dinara.
Samo, na kraju se dodje do zakljucka, da je bar kod nas u Srbiji, jos uvek rano za kupovinu lcd TVa. Jer ako uzmes ekran od 32" na primer, da bi gledao sliku bez izoblicenja, dobijas manji ekran, cca 29", jer imas crne trake sa leve i desne strane. Ako gledas razvuceno na ceo ekran, dodjes do paradoksa da je bolja slika na starom crt TV-u, nego na novom lcd-u. Uglavnom nisu krive nove tehnologije, vec nasa zemlja koja ih ne prati, to je stara prica.

@jaksa
Koji kanal na primer gledas kod rvkds da je u 16:9? Nisam primetio da ima i jedan.

E pa nabavite D3 risiver pa ce te gledati kanale u 16:9 najnormalnije. Posto ja gledam i LCD i CRT varijante kanala sasvim je sve normalno. Ne zan za Ikom i taj Rk kako se vec zove ali SBB sa D3 risiverom je keva. Inace da bi dobili D3 risiver morate se pretplatiti na barem jedan Pay TV paket sto je 400 din a ostale kanale domace pratite isto preko D3 sa standardom pretplatom, tako da Vam to dođe 1009, 00 din mesecno, ali slika preko D3 na LCDTV i bez D3 su nebo i zemlja. Jer sa D3 mozes da gledas LCD i sa 1 metra razdaljine i bece ti slika OK, kao na CRT-u.

@jaksa
:)
Dobro kika ima trakice gore i dole, national geographic na primer manje, i discovery, samo nisam skapirao, ti hoces da kazes da radijus salje cist 16:9 signal, ili ti uzmes ovo sto oni salju 4:3 sa trakicama i onda zumiras?
Ja licno bih pazario lcd iskljucivo ako bi imao kao dscaler linear corection filter, ne znam imaju li lcd televizori tu opciju uopste, cisto razvlacenje slike je odvratno, dok crne trake sa strane mnogo smanjuju prostor.

U stvari, krsh provajder zumira. Na zalost, moram da revidiram izjavu, nema cistog 16:9 kanala.

Neki proizvodjaci LCD televizora daju opciju Smart (recimo Sony). Smart opcija ti sece sliku gore i dole (taman do logoa sa gornje i do prevoda sa donje strane), tako da je minimalno razvlacenje u korist horizontale. I ostali prozivodjaci imaju slicno resenje, ali Sony se pokazao da ima najbolje resenje, upravo za podesavanje 4:3 da se gleda na 16:9. Sony 32" mozes naci recimo od 50.000 pa navise u zavisnosti od serije. Osnovna serija je U i ta je najjeftinija.

Kazu na netu da su Samsung LCD nove serije 6 odlicni za sve pa i da najbolje na trzistu rade i sa SD formatom. Review je bio za 40", e sada ne mogu da nadjem gde sam to procitao ali nadam se da cu vec izgooglati. Iskreno trazio sam review za Panasonic PV80 a ovo je bilo sa strane pa gde sam procitao....

Nazad
Vrh Dno