Šta je novo?

LCD polako "umire"? Potrebna dijagnoza

HiMan

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
609
U pitanju je samsung 203b star nesto vise od 1.5 godinu.
Problem je sledeci:
Ukljucim komp (monitor je naravno vec ukljucen) ali monitor ne reaguje tj ne prikazuje sliku. Zatim posle nekoliko ukljucivanja i iskljucivanja monitora konacno se prikaze slika.
Nekad kad ge iskljucim pa uljucim slika se prikaze samo na nekoliko sekundi a nekad pocne da treperi.
Kad konacno proradi kako treba radi bez problema sve dok ne iskljucim komp.
Da li crkava lampa ili inverter? Mozda nesto drugo?
Da napomenem da je monitor prikljucen na DVI i da se po nekad desi da se monitor ukljuci normalno ali u poslednje vreme sve redje.
Molim pomozite.

Ukoliko ti je monitor i dalje u garanciji (a trebalo bi da bude), nema svrhe ni potrebe da lupas glavu sa time sta nije u redu, vec ga odnesi u servis.

Znam ali ako je nesto ozbiljno da ne ostanem bez monitora 45 dana.

Gde si ga kupio? Ako je neka lokalna firma pitaj prodavca da ti da neki na korišćenje dok ne stigne tvoj sa servisa...

Videcu da ga odnesem kad zavrsim sa ispitima.
Valjda ce mi dati neki privremeno.

Ja bih sumnjao i na vezu izmedju kompa i monitora, i na graficku. Medjutim za dijagnostiku ti treba drugi komp/graficka ili drugi moitor/kabl. Ja bih ga prvo probao na drugom kompu pre odlaska u servis (naravno, pod uslovom da je cimanje manje)

moze da bude lampa ili inverter ako treperi ... kad kazes da ne reaguje jel to znaci da je i dalje u stand-by-u ili da se upali zelena lampica a nema slike

Isti problem sam imao sa svojim monitorom,971p.Na kraju uopste neces moci da ga upalis.Ozbiljan je kvar.Poslao na garanciju i dobio nov.Cekao 30+ dana.

Probacu da ga prikljucim na laptop kad ga devojka donese.
Samo da izdrzi jos 7 dana.
Nekad se odmah ukljuci ali slika bude skroz bela a nekad skroz crna ali kad se zagledam vidim da je windows tu samo nema "svetla" da tako kazem.
Ipak najcesce se ne upali u startu.
Video sam u servisnom meniju. Odradio je oko 6700h sto i nije mnogo.
Hvala svima na odgovorima, verovatno ce uskoro ici na servis.
Ako ga odnesem na servis i daju mi novi da li mogu da proverim ima li losih pixela posto ovaj moj sam birao?

A kako gledas koliko je radio?
tj taj servisni meni?

Brightness i contrast stavis na nulu i onda pritisnes ono dugme za prebacivanje na vga. Kad prebaci na vga pritisnes ponovo i drzis 5 sekundi.
Inace tu se moze videti i koja je serija monitora pa tako zakljuciti da li je panel samsung ili neki drugi.

Ako ga odnesem na servis i daju mi novi da li mogu da proverim ima li losih pixela posto ovaj moj sam birao?
Ja nisam mogao da biram ali je u pitanju 971p pa se nisam puno nervirao.

Hvala.
Al posto nemam DVI, samo VGA malo je drugacije,
contrast i brightnes nula, i posle toga enter 5 sekundi
A sto se tice monitora, naravno da moraju da ti daju da probas,
nemoj da te niko zavlaci tipa budi srecan sto smo ti zamenili (iako smo u Srbiji)

Poslednja izmena:
Imao sam slican problem sam Philips monitorom. Najverovatnije ti riknjava pozadinsko osvetljenje. Ono se moze zameniti. Mene je za moj monitor kostalo 50 evra i nabavljeno je iz Madjarske.

I ja sam naleteo na slican problem, znaci monitor se upali tek posle x paljenja i gasenja i tad radi sasvim normalno i po 15 dana dok recimo ne restartujem komp ili aktiviram neku fullscreen igricu (u prevodu dok ne mora da menja rezoluciju). I kad monitor nece da se upali lampica trepce zeleno i kao da pozadinsko osvetljenje trepce ali jedva primetno. U poslednje vreme je poceo da se cuje neki zvuk iz njega koji odgovara zvuku neke zavojnice po mom misljenju.
Ako ima neko ideju sta bi moglo da bude, posto ne mogu da iskoristim garanciju. Mogu da iznesem jos detalja recimo na pm i sl. da ne smaram ovde na temi. Inace monitor je ViewSonic VX922 19" (ne-wide) tn panel.

Nazad
Vrh Dno