Šta je novo?

LCD monitor (vek trajanja i DVI)

scud.master

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2005
Poena
304
Imam pitanje u vezi LCD monitora, tj. u poredjenju sa standardnim CRT monitorima, koliko je vek trajanja otprilike LCD monitora?

Da li je kontrast jednako jak kao kada je LCD monitor star par godina ili vremenom slika bledi? Koliko je ovo izrazeno opet u poredjenju sa CRT-ovima?

Pitam ovo zato sto bi kupio uskoro LCD monitor koji ne planiram da menjam par godina nakon sto bi ga kupio jer bih izdvojio vecu sumu novca za nekog 19 incnog lepotana pa ko zna kada bih opet skupio pare za novi :)

edit: nema potrebe postaviti thread za svako pitanje zasebno, stvara se samo nepotrebna nepreglednost na forumu

Poslednja izmena od urednika:
PA ja sam cuo samo da se lampa mijenja u LCD-u nakon 5-6 godina,ona se valjda istrosi...ili tako nesto...Ali pazi samo sam tako cuo...;)

(LCD monitori) pitanje u vezi DVI-a

Imam nekoliko nedoumica u vezi DVI-a, pa bih vas molio za pomoc.

Koliko je slika na LCD monitoru bolja preko DVI-a u odnosu na analogni ulaz? Citao sam neke teme u kojima se kaze da je DVI nebitan za igre i ostalu multimediju. Pa gde je onda bitan i gde se primecuje razlika u slici?

Druga nedoumica je vezana za DVI i moj TV tuner, tj. TV tuner mi je prikljucen preko DVI-a, sa graficke naravno ide samo jedan DVI i ne znam da li postoji neko resenja da se prikljuci i monitor i TV tuner preko DVI-a?

Da li vredi uzimati LCD monitor bez DVI-a i koliko se to zaista koristi?

scud.master je napisao(la):
Imam pitanje u vezi LCD monitora, tj. u poredjenju sa standardnim CRT monitorima, koliko je vek trajanja otprilike LCD monitora?

kod jeftinijih modela tesko da ces primetiti razliku. uzmi monitor sa dvi ulazom posto je cena minimalno veca od onih bez dvi ulaza. bar neces morati da namestas poziciju slike kada budes menjao rezoluciju.

ne znam koji je to tjuner i kako se povezuje. hajde ostavi link ka modelu ili bar objasni sta ima od prikljucaka na sebi.

ne brini za vek trajanja. pre ces ti zameniti tft za drugi nego sto ces primetiti da je slika losija. vidjao sam tft monitore stare par godina i osim odziva im nista ne fali. :)

Poslednja izmena od urednika:
velkod je napisao(la):
bar neces morati da namestas poziciju slike kada budes menjao rezoluciju.

Odakle ti ovo? Kod mene nema tih problema koje navodis.

Ji 4Tze je napisao(la):

Ako pogledas moj post vezan za dvi, videces da je drugi pasus vezan za TV tuner i dvi, a tu temu nisam nasao.

Drugo, ostavi mi link i za temu vezanu za vek trajanja LCD monitora. Ni to nisam mogao naci sa opcijom search.

Znam da su neka pitanja gore vec vidjena, ali tu ima i pitanja koja su mi bitna i sam si rekao da je lose praviti thread-ove za svako pitanje posebno pa sam stavio vise pitanja vezano za jednu temu. I jos nesto, bolje da ispravljas debilne naslove iz kojih se ne moze naslutiti o cemu se radi kao sto su: "pomoc...", "zna li neko", "sta je bolje".

Prednost DVI (odnosno digital video interface) je u tome shto se signal daje digitalno na lcd monitor i samim tim je veca preciznost - svaki pixel slike je tachno centriran sa pixelom na ekranu. Analogni signal nema takvu preciznost i chesto se deshava da pixeli nisu idealno poravnati, mada vecina modernih lcd monitora ima autosetup koji centrira sliku koja ide preko analognog ulaza. U praksi neces primetiti neku veliku razliku izmedju analognog (D-Sub) i DVI ulaza, mada je po meni DVI signal bolji zato shto sa njim ne morash da brinesh o refresh rate-u (koji neki put ume da zeza u igrama na visokim rezolucijama u analognom modu) i zato shto je generalno kvalitetniji/precizniji.

Mozda je jako glupo pitanje :( , ali:

Da li su monitori kod notebook racunara uvek po defaultu sa DVI-jem? :)

npetar je napisao(la):
Odakle ti ovo? Kod mene nema tih problema koje navodis.

evo objasnjenja na sta sam mislio:
zerbah je napisao(la):
Prednost DVI (odnosno digital video interface) je u tome shto se signal daje digitalno na lcd monitor i samim tim je veca preciznost - svaki pixel slike je tachno centriran sa pixelom na ekranu. Analogni signal nema takvu preciznost i chesto se deshava da pixeli nisu idealno poravnati, mada vecina modernih lcd monitora ima autosetup koji centrira sliku koja ide preko analognog ulaza.

OK, imam moderan monitor :)

Ji 4Tze je napisao(la):
ok, evo promenjen titl

Hvala, sad neko i procita ovu temu :) E dobroooo. Zerbah hvala i tebi na odgovoru, ti si konacno dao jedan konstruktivan odgovor kao rezime za pricu o DVI-u, jer su u drugim temama gde se pominje DVI samo govorili da je slika malo bolja preko DVI-a, a nije bilo objasnjenja zasto.

Boyce je napisao(la):

Bilo bi glupo da monitor na notebook rachunaru nije povezan DVI-jem sa grafichkim procesorom, mada nikad se ne zna...

elem rachunaj da si kupovinom novog miran tri godine slika pochinje da "bledi" posle tri-chetiri godine.

Boyce je napisao(la):

Ma ti monitori imaju neki svoj ulaz, isto digitalni, ali nije po DVI standardu. Meni kad je crko laptop bas sam trazio nacin da ga iskoristim za desktop i nema sanse bez nekih spec. adaptera koji kostaju dosta... :S:

to3a je napisao(la):
elem rachunaj da si kupovinom novog miran tri godine slika pochinje da "bledi" posle tri-chetiri godine.

Pretpostavljam da je iz tog razloga bolje uzeti monitor sa sto jacim kontrastom pa kad pocne da "bledi" slika samo ga malo doradis kontrastom :)

Nazad
Vrh Dno