Šta je novo?

LCD i TV slika

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Pozdrav

Ovih dana trazim po gradu LCD televizor. Iz neki bizarnih razloga MORAM da uzmem LCD televizor (kacio sam temu na forumu). Inace imam Philips TV kojim sa zadovoljan ali moram da ga menjam.

Gde god da sam video izlozene LCD televizore, na njima pustaju DVD ili HD DVD signal. Kad trazim da mi puste da vidim TV sliku na njima oni kazu "nemamo ovde kabl da ga prikacimo..." a 2m odatle pici TV slika na obicnom TV-u.

Meni u principu treba obican LCD televizor. DVD ne gledam, HDTV znam sta je ali mi apsolutno ne treba posto ne verujem da ce to biti "pusteno medju narod" jos najmanje 5 godina. Znaci zanima me obicna Tv slika.

Obican DVD na LCD-ovima koje sam gledao deluje bez-veze. Pojavljuje se izrazit "unsharp mask" efekat, pixelizacija...boje su ok, kontrast takodje. Posto ja jurim neki 23-26" ekran, on se gleda sa 1.5m-2m udaljenosti i to se vidi.
Najbolje se vidi na ivicama titlova.

Mene zanima da li je to generalna pojava sa kojom se treba pomiriti u startu ili ono sto sam ja video ne moze da se uzme kao reper?.
Generalno me zanima odnos kvaliteta obicne TV slike izmedju LCD i CRT televizora.
(trenutno tv signal hvatam iz etra ali treba da mi uvedu kablovsku (SBB) ako to nesto znaci)

Meni u principu treba obican LCD televizor. DVD ne gledam, HDTV znam sta je ali mi apsolutno ne treba posto ne verujem da ce to biti "pusteno medju narod" jos najmanje 5 godina. Znaci zanima me obicna Tv slika.

Znas li koliko smesno deluje tvoja izjava meni koji na hardu vec ima oko 30.tak HD filmova + tonu HD koncerata + tonu HD dokumentaraca i svaki dan skida po jedan? Pogotovo sto vec na lokalnim sbb serverima, gde imas max speed downloada imas tonu hd filmova. O stranim news/torrent sajtovima da ne govorim. Sobzirom da lcd tv neces koristiti ni za uzivanje u HD materijalu, ni kolko vidim igrama, vec iskljucivo za gledanje tv-a - a sto bacas pare na to? Niti jedan plazma ili LCD-tv ne moze da pris*mrdi kvalitetu TV slike kakvu imaju obicni SD televizori. Otprilike, kvalitet slike domacih kanala (recimo bash sbb) na LCDTV-u ti je na nivou gledanja dvd-a + na to dodaj shum klosharskih operatera + socijalnu opremu domacih kanala, i eto ti zabave. Jedino strani kanali lice na nesto. Ako nisi bio zadovoljan kako izgleda dvd na LCDTV-u - tek neces biti zadovoljan kako izgleda TV program..

TV signal je losijeg kvaliteta (SD) i bolje izgleda na CRT zato sto su oni i pravljeni sa namenom prikazivanja SD signala.

LCD/Plazma su Full HD ili HD Ready i bolje prikazuju HD signal - preko satelita, HD DVD ili BlueRay playera, racunara itd.

Zavisno od kvaliteta odredjenog TVa i od raznih filtera za noise reduction i "peglanje" slike zavisi prikaz SD signala.

Jos jedan detalj je to sto se obican TV signal emituje u 4:3 a svi LCD su 16:9 pa ces imati deformaciju slike, odsecenu sliku ili sliku sa crnim shtraftama sa obe strane.
Ako se odlucis za poslednju opciju u prikazu od dijagonale 40" LCDa dobijes sliku dijagonale od 33"... dok je za LCD 37" dobijes ekran ko na CRT od 30"... a dao si 5x vishe para.

namece se zakljucak - ili CRT i obican TV signal koji normalno/naviknuto izgleda ili LCD i svi nedostaci SD signala za 5 x vishe para.

zakljuchak: probaj nekako da eliminishesh te bizarne razloge i uzmesh klasichan crt tv...nishta se ne mora osim umreti (za sada :D )

Poslednja izmena:
Ako ćeš većinu vremena gledati samo kablovsku, onda nema šta da razmišljaš - uzmi klasičan crt.

ma tako sam i mislio.

Drage volje bih ja drzao CRT koji imam. Imam komsiju koji spava sa druge strane zida (iza TV-a), imao je rake pre 10-tak godina i sad tupi da mu tv zraci kroz sid i da ce opet da dobije rak...(otvorio sam temu o tome..."kaka da napravim faradejev kavez?")...ne bih sad o tome ovde...ako neko hoce nek pise tamo.
Sustina: ili da odnesem TV u kuhinju pa iz dnevne sobe gledam na Tv u kuhinji ili da kupim LCD TV.

Haludza:
Covece ti imas 30-tak HD filmova na hardu. Pa sta radis kad odgledas tih 30?, gledas iz pocetka ?. Ja ne gledam filmove, ne lozim se na rezoluciju, ako mene pitas meni je slika na 53" televizoru sasvim ok, ne treba mi nista bolje, imam monitor ako treba da se secem na grafiku....
Uglavnom ne mozes da kazes da je bilo sta HD bilo kakav standard ili sastavni deo prosecne potrebe ili pak kao standard sire dostupan.

ma tako sam i mislio.

Drage volje bih ja drzao CRT koji imam. Imam komsiju koji spava sa druge strane zida (iza TV-a), imao je rake pre 10-tak godina i sad tupi da mu tv zraci kroz sid i da ce opet da dobije rak...(otvorio sam temu o tome..."kaka da napravim faradejev kavez?")...ne bih sad o tome ovde...ako neko hoce nek pise tamo.
Sustina: ili da odnesem TV u kuhinju pa iz dnevne sobe gledam na Tv u kuhinji ili da kupim LCD TV.

Haludza:
Covece ti imas 30-tak HD filmova na hardu. Pa sta radis kad odgledas tih 30?, gledas iz pocetka ?. Ja ne gledam filmove, ne lozim se na rezoluciju, ako mene pitas meni je slika na 53" televizoru sasvim ok, ne treba mi nista bolje, imam monitor ako treba da se secem na grafiku....
Uglavnom ne mozes da kazes da je bilo sta HD bilo kakav standard ili sastavni deo prosecne potrebe ili pak kao standard sire dostupan.

Ono malo x-zraka što izađe sa zadnje strane tv-a ćeš uspešno zaustaviti nekom malo debljom čeličnom pločom. Inače ta količina zračenja izađe mnogo manje na godišnjem nivou nego da jednom odeš da se slikaš na rentgenu.
Ako si (komšija) baš toliko paranoičan, uzmi plazmu. Neće ti biti slika sa kablovske kao na crt-u, ali će biti bolja nego na lcd-u. Jedino što je najmanja plazma 37"...
Ili još bolja fora: uzmi neki sllimfit, pa ubedi komšiju da je to lcd. :-devil-:
A što se tiče HD televizije, tu silno grešiš. Ima dosta satelitskih kanala u hd kvalitetu, i broj se stalno povećava. Ko jednom vidi HD, obična tv mu izgleda bljak. Otprilike poređenje bi bilo kao da ti imaš radio aparat, i kažeš da ti ne treba tv. Takva je razlika. :p

jel ima b92 u HD-u?
Ako ima pa da predjem ali ako nema dzaba mi da gledam SKY news u HD ili RAI UNO ili sta ja znam sta...uz to nema satelitsku, nemam risiver...nikad nisam ni imao, necu ni imati posto me ne privlaci...imam SBB kablovsku, 80 kanala i to mi je previse.

kad uvedu RTS na HD-u onda cu i da razmislim :)

Tek posle 2010 ce uveliko biti pushtena hd televizija kod nas. Do tad iskuliraj komshiju i uzivaj u tome shto imash. LCD tv ti stvarno ne treba ako ga koristish za gore navedene razloge.

HD preko satelita izgleda fantastichno. Kod drugara smo gledali neke utakmice premier lige i ono je bolesno koliko je dobar snimak, a o filmovima da ne pricham

Ja ne gledam filmove, ne lozim se na rezoluciju, ako mene pitas meni je slika na 53" televizoru sasvim ok, ne treba mi nista bolje, imam monitor ako treba da se secem na grafiku....

Drago mi zbog tebe :wave:..

A što se tiče HD televizije, tu silno grešiš. Ima dosta satelitskih kanala u hd kvalitetu, i broj se stalno povećava. Ko jednom vidi HD, obična tv mu izgleda bljak. Otprilike poređenje bi bilo kao da ti imaš radio aparat, i kažeš da ti ne treba tv. Takva je razlika. :p

Jes' vala ;). To mu dodje nesto na foru klime. Kad je jednom instalirash, prosto se zacudish kako si mogao da zivish bez nje :d.. Vishe nema natrag..

Poslednja izmena:
Jedini program koji se emituje 16x9 u SBB ponudi je RaiSportSat. I to je najveci problem sa tvojom kupovinom LCD. Jer slika ce biti sasvim pristojna (kada se dobro podesi) i na ostalim kanalima, pogotovo sto neces ni pokusavati da gledas HD, tako da neces imati sa cim da uporedis...

Sve u svemu, kupi sto bolji i sto veci LCD, vrlo lako ces zaboraviti da si ikada rekao da neces gledati HD. Pogotovo sto ce SBB poceti da ih uvodi vec naredne godine, a digitalizaciju kablovske su vec poceli...

Sve u svemu, kupi sto bolji i sto veci LCD, vrlo lako ces zaboraviti da si ikada rekao da neces gledati HD. Pogotovo sto ce SBB poceti da ih uvodi vec naredne godine, a digitalizaciju kablovske su vec poceli...

Ovo je trebalo da se desi ove godine, ali dobro, normalno je da u Srbiji sve kasni... :S:
Cekam da krene kod nas da se emituje Discovery HD i ostali "naucni" kanali, pa da se otvorim za neki LCD, za sada, za filmove mi je dosta ovaj monitor.

Gde su počeli digitalizaciju?
da ne bude zabune, digitalna kablovska = dvb-c

SBB, najavili su za sve koji placaju PAY-TV da ce se zameniti resiveri, tj. dobice nove digitalne. a u najavi im je da ce zameniti sve resivere..

vise o tome ovde

pala mi opaka ideja na pamet....

A sto ne kupish 19` tft za 150-200e i eksterni standalone tv tuner? Znam za tvoj problem, zaista je jedino reshenje tft...

19` dodje na dijagonalu od nekih 48` cm...

Imas Acer i LG 22" wide tft monitore za 17000din sa 1680x1050, jedini problem je sto imaju samo D-Sub prikljucak.

ajd da prosirm malo temu:

ono sto sam vidjao od tih LCD-ova (neki samsung 23-26") kosta ~40.000-50.000 din
U principu nisam vidjao nesto mnogo jevtinije modele (nista ispod 40000) pa me zanima sta mogu da ocekujem nekog jevtinog LCD-a?

Koliko sam video slika je bolja malo na vecim LC-ovima ali ne znam koliko toga otpada na verovatno laksu interpolaciju. Svi podaci vezani za neki TV su skoro potpuno isti za sve modele, kostali oni 40 ili 70k din.

Vrh Dno