Šta je novo?

lcd ghost!!!

DjapeMashina

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2007
Poena
309
Imam problem sa samsung lcd-om,koji koristim za igranje play station trojke.Naime ekran je zapamtio obrise skrin sejvera koji je bio aktivan nekih desetak dana.Problem je izraženiji kod svetlije slike kada se obrisi jače primećuju.Nije problem u konzoli jer se isto događa i kad ona nije uključena.Da li je problem u odzivu i ima li šanse da se ghost s vremenom izgubi!!!

To nije ghost nego verovatno vec burn-in..da i kod LCD-a je moguce...Nisu gasio TV deset dana? Bummer...

Poslednja izmena:
Probaj da ugasis TV (ili monitor) 24h, i to iz struje. Druga varijanta je da ostavis ukljucen sa potpuno crnom ili potpunom belom slikom na povisenoj temperaturi, neko vreme (koje sam zaboravio ali mislim da je zavisno od temperature prostorije, a u pitanju je 3-4h).
To sam procitao negde, pa iz-google-aj malo. Image retention je retka stvar na LCD ali se desava. Image burn-in je karakteristika plazma i CRT uredjaja (koji sadrze fosfor), i ne moze se ukloniti.

10 dana jeste dobar period, ali mozda nije sve izgubljeno. Mnogo dobra varijanta za otklanjanje burn-in je neki kanal bez programa sa tzv snegom (ili mesto gde nista nije memorisano, heh). Ostavi ga tako nekoliko sati i proverices da li si resio problem. Lik jedan sa bencha je tako resio problem logoa na plazmi u prvih 200h.

A toliko ste ovde hvalili Samsungove LCD TV...

A toliko ste ovde hvalili Samsungove LCD TV...

Pa dešava se to kod svih kad ostaviš toliki vremenski period. Mnogi su u zabludi da samo plazme imaju problema sa burn-inom, ali ni lcd-ovi nisu imuni (doduše, mnogo manje nego plazme)

btw kakav je to screen saver kada ostavi trag?

...btw kakav je to screen saver kada ostavi trag?

Najcrnje od svega je što uopšte nije mali broj screen saver-a koji imaju neki statican deo na slici... i to dosta cesto neki koji ''šljašti'' u nekoj boji. Ali ljudi na screen saver gledaju kao na nesto sto treba da izgleda lepo, a ne kao na nešto što ima neku svoju svrhu, a samim tim i određen kvalitet toga što radi.

Prijatelju, to vazi za sve ekrane ako nesto ima stalno na sebi i da je staticno, pa i za CRT. Ostavi nesto 10 dana i eto ti. Zato se monitori s' vremena na vreme iskljucuju, rade screen saveri (oni pravi a ne sareni hehe) itd.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da ne gasite LCD televizore 10 i vise dana..........

Ja stvarno ne znam sa cim to ima veze, ali meni se na laptopu jedno vreme pojavljivao obris MSI logo-a kada je ekran potpuno crn (ili veoma svetao). MSI logo se pojavljuje na 5 sekundi kada se pali racunar (bios). Interesantno je da kako se pojavio, tako je i nestao. BTW, ja umesto screensaver-a namestam da me monitor ugasi posle nekog vremena (2 min na laptopu, 10 min na desktopu). To je jedini put daa sam ja video tu pojavu.
Mene je drugar svojevremeno pitao za to, pa sam se ja zainteresovao i puno google-ao na tu temu. Koliko sam ja shvatio taj efekat je najizrazeniji na "hi-contrast" slikama, i trebalo bi da je potpuno reverzibilan na LCD panelima, dok na plazmama i CRT-ovima ume da ostane zauvek.

EDIT: Valjda OLED ekrani nece imati tih problema ;)

Poslednja izmena:
Prijatelju, to vazi za sve ekrane ako nesto ima stalno na sebi i da je staticno, pa i za CRT. Ostavi nesto 10 dana i eto ti. Zato se monitori s' vremena na vreme iskljucuju, rade screen saveri (oni pravi a ne sareni hehe) itd.

Ja imam 21" ViewSonic CRT od 1999. godine i Outlook mi uvek stoji u donjem levom cosku. Za ovih 9 godina jos mi se nije pojavio burn-in.

Od kad se pojavio Skype on mi stoji dole desno i nije mi se ni on primio.

Monitor mi radi po 15 sati dnevno, od toga je bar 10 sati na toj istoj slici.
Kako to objasnjavas?

Poslednja izmena:
Ja imam 21" ViewSonic CRT od 1999. godine i Outlook mi uvek stoji u donjem levom cosku. Za ovih 9 godina jos mi se nije pojavio burn-in.

Od kad se pojavio Skype on mi stoji dole desno i nije mi se ni on primio.

Monitor mi radi po 15 sati dnevno, od toga je bar 10 sati na toj istoj slici.
Kako to objasnjavas?

Kao promašaj teme :D

Radi 15 sati a ne (10 dana x 24h) 240h, hehe.

Previse puta sam video ostecenja usled staticne slike na CRT monitorima, takodje, uzasno vidljivo ostecenje od PAL (pise ispod broja kanala, konstanto tokom rada) na CRT TV-u. Al` offtopic.

Ne mogu da verujem da ne gasite LCD televizore 10 i vise dana..........

Pa nisam rekao da je tv bio uključen non-stop tih desetak dana.Po mojoj logoci ja ne bih ni odgovarao na pitanje,a da sam ga shavatio kao da je neki ****** ostavio tv upaljen deset dana a onda se još čudi što je spalio ekran jel te.
By the way,napravio sam skroz beli jpg. i postavio ga za sejver i ghost(da da ghost)je počeo da se gubi,sada treba dobro da se udubim u ekran da bih nešto video.Čini mi se još par kura ovog beljenja i biće ekran ko now!!!

Djape, mozda nisam u pravu, ali pazi da i sa tim belim sejverom ne preteras. Srecno ti beljenje! :)

pitanje: Kako sakriti ghost?
odgovor: Napraviti veci i upacatljiviji gost od njega :D

Nazad
Vrh Dno