Šta je novo?

LAV Filters

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
515
http://files.1f0.de/lavf/LAVFilters-0.53.zip

0.53 - 2012/11/05

Changelog:

LAV Splitter
- Added support for reading image files (tiff, png, jpeg, tga, bmp)
- Support for MPEG-4 ASP in MPEG-TS
- Support for reading metadata using the IAMMediaContent interface
- Fixed Aspect Ratio on some wmv/asf files

LAV Video
- Fixed a crash in the WMV9 DMO decoder on Windows 8
- DVD improvements
- Subtitles are properly cleared from the screen, and won't be shown forever on some discs
- Improved subtitle/menu positioning on some PAL discs
- Improved handling of still frame DVD menus
- Fixed a deadlock that caused the player to freeze in some DVD menus
- Improved quality of blending subtitles/menus
- QuickSync improvements
- Support using QuickSync in Fullscreen Exclusive mode (ie. in WMC)
- Improved fallback to software decoding if QuickSync is not available
- Support for DVD decoding
- Added support for Avid DV
- Properly indicate progressive video when YADIF deinterlacing is activated

LAV Audio
- Added proper DirectShow types and config options for AMR-NB, Nellymoser and various (AD)PCM variants

Hvala za info.

Koje si playere "povezao" sa njim

Da, i madvr.
Setovano je tako što su mi isključeni svi interni MPC-BE dekoderi/filteri (i audio i video), a za sve fajlove su čekirani LAV filters.

0.54.1 - 2012/11/27 - Release Notes

LAV Splitter
- Improved seeking in MP4 files created by Windows Live Movie Maker

LAV Video
- Improved H.264 DXVA on recent Intel GPUs (Sandy/Ivy Bridge and newer Atoms)
- Fixed corruption with high number of reference frames ( > 11 )
- Fixed corruption in MBAFF interlaced content
- Fixed an issue that caused DVD menus/subtitles to stop working in DXVA2 Native mode in some situations
http://files.1f0.de/lavf/LAVFilters-0.54.1.zip

Izgleda da je konačno rešen problem sa Intelovim integrisanim, probao sam više fajlova preko DXVA i nema više onog blockinga koji se ranije javljao.

Da dodam i da sada sve radi fino preko Intel QuickSync, što ranije nije bio slučaj.:)

LAV Filters 0.56

General
- Major ffmpeg update, the DLLs have had their version number increased

LAV Splitter
- Support for Matroska Ordered Chaptes / Segment Linking
- Improved support for parsing language tags from OGM files
- Small performance improvements by avoiding copying the stream data in memory needlessly
- Improved duration calculation for MP3 files

LAV Video
- Performance improvements for single-threaded decoders and YADIF (up to 20% in some situations)

0.56.1- 2013/04/13

General
LAV Splitter
- Fixed various crashes with ordered chapter MKVs
- Fixed a crash when playing an MKV with a disabled subtitle track
- Fixed switching between video streams with different codecs (ie. H264 -> MPEG2)

LAV Video
- Fixed a crash on close with DXVA2 Native
- Re-tuned YADIF for smooth playback instead of benchmarking
http://files.1f0.de/lavf/LAVFilters-0.56.1.zip

Nabavio sam 4k/UHD video. U LAV pise da je dekodovanje UHD, na AMD karticama, fragilno. Tacnije na mojoj ne radi (HD5770). Da ne bih otvarao novu temu, da li neko zna, da li ce i kada, da na mojoj radi dekodovanje UHD?

Posto sam isprobao na 630m, i na njoj ladno radi, 11% opterecena, procesor skoro u leru.

Radiće kad AMD bude izbacio drajvere koji će to omogućiti, isto kao što je bilo i sa L4.1 dxva dekodingom.

1. Više nije tačno, sređeno je to u zadnjim buildovima LAV-a.
2. Nisam probao.

1. Ono što reče peja.
2. Nema potrebe. madFLAC je bio koristan pre par godina kada je FFMPEG (na kome se bazira LAV Filters) imao problema da ispravno dekodira pojedine FLAC fajlove. Međutim, to je odavno ispravljeno i sada FFMPEG, a samim tim i LAV Filters sasvim ispravno dekodiraju FLAC format.

Razlog za to što se madFLAC preporučuje i u novijim tutorijalima je taj što se oni baziraju na starim tutorijalima a pišu ih ljudi koji nisu baš upućeni u novija dešavanja.

OK.

I najzad da pitam postoji li video tutorijal koji svaki korak detaljno objašnjava počevši od dela sa kog sajta se skidaju programi MPC-BE, LAV Filters koje je naveo peja u gornjim postovima i pod tri madvr, zatim šta treba štiklirati/odštiklirati u postupcima instalacija programa, nakon instalacija programa u svakom programu redom koja treba podešavanja odraditi?

Ja sam čitao danas nekoliko sajtova i u svakom je nešto drugačije odrađeno, mene baš zanima video postupak kako ipak nešto ne bih pogrešio.

Unapred hvala!

Tako nesto je ne moguce odraditi.
Samo ime kaze > OPCIJA. Znaci ostalvjeno je tebi da biras u odnosu na tvoje preferencije/opremu/racunar/vrstu fajla koji pustas/zeljeni ishod.
Da postoji univerzalno najbolje resenje, tako bi podesili i ne bi uopste dozovljavali vise opcija.

Kao što weasel reče, ne postoji univerzalno rešenje. Što se sajtova tiče, evo par:

1. MPC-HC Lite - ne sadrži interne dekodere pa nema šta da isključuješ.
2. LAV Filters - iz ovog posta. To je ujedno i glavna tema za LAV Filters gde je svakodnevno prisutan i developer istog (nevcairiel).
3. madVR - opet glavna tema gde je često prisutan i developer (madshi).

1. Instaliraj sva tri programa, nebitan redosled.
2. Pokreni MPC-HC Lite i u Options - External filters stavi LAV Splitter, LAV Video i LAV Audio na preffered a u Output odaberi madVR.
3. Pusti neki video fajl i podesi madVR onako kako tebi odgovara i kako najstabilnije radi na tvom računaru. Ovde imaš par saveta koje sam napisao, da ne pišem opet.

I opet ističem da podesiš onako kako najstabilnije radi kod tebe jer ne postoji univerzalno rešenje. Naročito kada se ima u vidu da mnoge opcije (recimo CPU/GPU queue, "use separate device...", Flush podešavanja i slično) u madVR-u nemaju nikakav uticaj na samu sliku ali ako se uključe/isključe/pogrešno podese mogu da stvore problem pri reprodukciju (seckanje filma, izgubljeni frejmovi i slično). Na žalost, pojedini tutorijali čak i za ovakve opcije instistiraju da budu podešene baš onako kako oni savetuju jer, ako njima radi, mora svima da radi (koja glupost).

Poslednja izmena:
Složio bih se 100% sa ilidanom - ovo je, po mom skromnom mišljenju, najednostavniji i najbolji setup. Ja koristim MPC-BE (isključim sve interne dekodere) zbog nekoliko dodatnih opcija - floating toolbar, preview pri premotavanju - ali setup sa MPC-HC Lite najbolje završava posao. Podešavanja madVR su stvar grafičke karte - ako imaš dobru grafiku, možeš probati Jinc sa anti ringing filterom. 0.86.1 ima smooth motion čiji je efekat nešto slično reclocku - nema stuttera i juddera kod playbacka zbog različite frekvencije kod monitora - 60Hz i filma - 25 Hz i to radi dosta dobro.

CTRL+J:
snap-2013-05-20-at-12191.png

Kako proveriti da li je uključen madvr, da li LAV radi kako treba?

Dok se video reprodukuje idi na Play - Filters (ili desni klik na video - Filters) i videćes listu splitera, dekodera i rendera koji se trenutno koriste.
ScreenShot00183.jpg
Inače, na slici se vidi da je u pitanju madVR zato što on koristi taj način za prikaz statistike. Drugi renderi imaju potpuno drugačiji prikaz. Probaj recimo EVR-CP pa ćeš videti.

0.57 - 2013/05/20

LAV Splitter
- Added a Popup Menu to the Tray Icon which allows Stream, Edition and Chapter switching
- Improved stream selection in files with multiple video streams
- Improved performance when opening MKVs with linked segments
- Fixed playback of MKVs with Segment Linking and Vorbis Audio

LAV Video
- Enabled Hardware/GPU Deinterlacing when using the QuickSync decoder
- Support for JPEG2000 DCinema streams
- Support for RGB48 output, and high-quality dithering of RGB48 to RGB32
- Fixed a crash with DXVA2 Native on AMD GPUs in certain situations
- Improved detection of H.264 RGB streams, improves support with EVR
- Adjusted performance tuning for consistent performance in both playback and transcoding (in 0.56, transcoding could be slow)

LAV Audio
- Use the FLAC channel mask from metadata, fixes playback of FLAC files with non-standard channel layouts

Kao što weasel reče, ne postoji univerzalno rešenje. Što se sajtova tiče, evo par:

1. MPC-HC Lite - ne sadrži interne dekodere pa nema šta da isključuješ.
2. LAV Filters - iz ovog posta. To je ujedno i glavna tema za LAV Filters gde je svakodnevno prisutan i developer istog (nevcairiel).
3. madVR - opet glavna tema gde je često prisutan i developer (madshi).

1. Instaliraj sva tri programa, nebitan redosled.
2. Pokreni MPC-HC Lite i u Options - External filters stavi LAV Splitter, LAV Video i LAV Audio na preffered a u Output odaberi madVR.
3. Pusti neki video fajl i podesi madVR onako kako tebi odgovara i kako najstabilnije radi na tvom računaru. Ovde imaš par saveta koje sam napisao, da ne pišem opet.

I opet ističem da podesiš onako kako najstabilnije radi kod tebe jer ne postoji univerzalno rešenje. Naročito kada se ima u vidu da mnoge opcije (recimo CPU/GPU queue, "use separate device...", Flush podešavanja i slično) u madVR-u nemaju nikakav uticaj na samu sliku ali ako se uključe/isključe/pogrešno podese mogu da stvore problem pri reprodukciju (seckanje filma, izgubljeni frejmovi i slično). Na žalost, pojedini tutorijali čak i za ovakve opcije instistiraju da budu podešene baš onako kako oni savetuju jer, ako njima radi, mora svima da radi (koja glupost).

Sledio sam tvoja uputstva i pravo da ti kazem , ne vidim neke razlike u kvalitetu u odnsu na moj mpc-be ( ffdshowvideo, audio i output/ecr) ?
A bas sam se trudio.

Zavisi na čemu gledaš ali generalno i nema velike razlike. FFDShow bi trebalo da daje isti output kao i LAV Video dekoder (kao i svi dekoderi bez bagova). Isto važi i za audio.

Jedino gde može da se javi razlika je render, i to samo ako se razlikuju rezolucija monitora i videa. Mada se uvek skalira boja ali tu retko ko primećuje razliku. Tada dolazi do izražaja odabrani resize filter. A tu opet bitnu ulogu igra dijagonala monitora/TV-a, tvoj vid i osetljivost na artifakte koje određeni resize filter proizvodi (alajzing ili zvonca).

madVR ima novu opciju - Smooth motion koja otklanja ona mikroseckanja zbog nepoklapanja FPS videa i refresh rate monitora a to nema nijedan drugi render. Ali, ako tvoj monitor/TV može da menja refresh rate to ti ne treba.

Koji je dobitak korišćenja ove kombinacije?

Pa, ako imaš veliki i kvalitetan TV i dobar vid primetićeš razliku jer su pikseli veći pa samim tim i artifakti koje drugi renderi priozvode.

Sa smooth motion ćeš primetiti razliku jer će biti manje seckanja pri zumiranju kadrova ili horizontalnom/vertikalnom kretanju kamere.

Boje će biti tačnije jer EVR za sve koristi BT.601 kada radi YUV>RGB konverziju, čak i za HD video. Ili "zaboravi" da razvuče opseg svetla sa 16-235 na 0-255 pa slika ispadne bleda (obično kod Nvidia kartica).

LAV Video dekoder ima par načina za hardversko dekodiranje pa može da ti rastereti procesor i time smanji buku ventilatora a CUDA/Copy-back ti omogućavaju da umetneš dodatni filter između dekodera i rendera (xy-VSfilter, FFDShow RAW filter itd.). Takođe, bolje radi i konverziju 10-bitnog videa (obično se Anime tako kompresuje) u 8-bitni jer ima bolji dithering metod.

Nekad gledam na Pc monitoru, a u velikoj vecini slucajeva na Tv-u,
koji je preko lana i allshare sw-a povezan na Pc.

Onda ovaj setup nema uticaj na tvoj TV, jer puštaš sve preko njegovog plejera... Probaj da izbaciš sliku preko HDMI.

Onda ovaj setup nema uticaj na tvoj TV, jer puštaš sve preko njegovog plejera... Probaj da izbaciš sliku preko HDMI.

Nema sanse da razvlacim kablove po stanu.
Ovako su mi svi media fajlovi , preko media servera dostupni na svim laptopovima, televizorima...

Razumem te u potpunosti... Ja imam mrežu kablova iza računara i televizora. Ali onda nema nekog velikog smisla da se preterano upuštaš u podešavanja.

Nova verzija posle dužeg vremena:

0.59.1 - 2013/11/04
LAV Splitter
- Fixed a regression when demuxing AAC audio from MP4/MOV files

0.59.0 - 2013/11/03
LAV Splitter
- Support for demuxing H.265/HEVC and VP9
- Improvements for H.264 in AVI or as raw video streams
- Improved stream detection in files which start with a few seconds audio before the video
- Improved timestamp handling when demuxing seamless branching Blu-rays, fixes a few hicups/freezes mid-stream

LAV Video
- Support for decoding H.265/HEVC and VP9
- Accept H.264 from the MainConcept demuxer
- Added support for DV Video from Canopus cameras

LAV Audio
- Fixed playback issues on a few DTS and DTS-HD tracks

Nazad
Vrh Dno