Šta je novo?

Laserski stampaci do 200€

password

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
Krenuo sam sa namerom da danas kupim novi matricni stampac, sto je trebao da bude Epsonov LX300+ (za svakodnevno stampanje faktura, izvestaja i slicnog), sa kojim imam samo pozitivna iskustva. Ali sam video da u tom cenovnom rangu ima i nekih laserskih stampaca (sinoc sam s' tim upoznat na #benchmark).

Ne bih ovo pisao, da nisam zaboravio da mi danas banka ne radi -> nisam mogao da izvrsim uplatu, pa kad vec moram da cekam do ponedeljka, mogao bi bolje razmotriti ostale opcije.

Pocetni parametar: 1. To je cena stampe i odrzavanja stampaca.
Stampaju se samo slova i brojevi (uglavnom brojevi :)), obim stampe bi bio oko 1500str mesecno (nekada i vise). Sa LX300 cena stampe se prakticno svodi samo na cenu papira, jer se stampac apsolutno ne kvari (3komada 8 godina, nikad problem), a ribon je oko 2€.

Sada da razmotrimo laserske stamp.
Svelo se na:
LEXMARK E220, Laserski štampac, A4, 1200 IQ, 17ppm, 8MB, PCL5e, 10000p/m, USB+Parallel
oko 180€

HP LaserJet 1010 personal laser printer A4, 600x600dpi with HP REt, 12ppm, 8MB, HP PCL5e emulation, 5000 pages per month, 150-sheet input tray, USB2.0, GO and CANCEL buttons, toner C2612A
Oko 165€

HP LaserJet 1012 - ovo mi je cudno jer HP1010 ne bih ni uzeo u obzir jer 1012 ne bi smeo da bude preko 180€, ipak kod nas sam najjeftinije nasao za 215€ (na netu prosecna cena ~175€)

A sada Canon-i sa HP kertridzom (mozda i mehanikom, nisam siguran):

CANON LASERJET LBP 1120, A4, 600 dpi, 10ppm, 512 K B, USB (HP 1000)
Oko 160€

Canon LBP-1210, A4 2400x600dpi, 14 ppm, CAPT, USB+parallel (same as HP1200)
Oko 200€

I jos jedan na preporuku kUdtiHaEX-a polovan (verovatno repariran u Perihardu) HP 5mp oko 240€.

Najbitnije mi je da ne dodjem u situaciju da moram svakog meseca da dajem 100€ na toner jer onda nemam nikakve racunice i odmah mogu stampac u Savu. Presudna mi je mogucnost i cena recikliranja/dopune tonera, I pouzdanost stampaca. Da li jedan malo lepse stampa od drugog ili brze nista mi ne znaci ! Navedeni stampaci uglavnom izvlace oko 1500-2500 str po toneru (sa preugradjenim tonerom manje), toneri su im oko 100€ (2 zamene=stampac), podataka o ceni dopune/reciokliranja nemam. Zato mi mnogo proivlacno zvuci ovaj HP mp5 za koji mi je receno da sa JUMBO kasetom izvlaci 11 000 strana, a dopuna je oko 1000 dinara (15€), sto kada se proracuna ispada ~25x jeftiniji otisak po papiru u odnosu na ostale stampace (ako ne racunam da za njih svakog meseca kupujem novi toner) odnosno (3-4 centa prema 0.015 centa).
Testovi na netu generalno daju prednost Lexmarku u odnosu na HP1012 (racunam onda i 1010), nisam nasao testove Canona.

Tako da trazim vas savet, pomoc pri odluci, mozda novu preporuku (ni matricni LX nije iskljucen). Verujem da ima jos ljudi koje interesuje ista stvar.
Havla i pozdrav!

Evo ovako. Po meni je od navedenih najbolji izbor CANON LBP 1120. Par podataka: Cena reciklaže posle koje će kaseta davati od 2.000 do 2.500 stranica je 1.000,00. Koristi istu toner kasetu kao i HP 1100 /C4092A/. Neki će možda reći da je bolji izbor nešto iz serije HP (1010, 1012) međutim u praksi se pokazalo da toner za 1010 i 1012 daje manje kopija nego HP 1100 /canon 1120/. Isto tako bubanj /valjak/ u kaseti jedva da može da izdrži drugu reciklažu dok sa 1100 to nije problem a na sve to ima i novih LONG LIFE valjkova pa sve to dodatno olakšava stvar. Po meni preporuka je CANON LBP 1120 /iako sam uvek za HP varijantu/ u ivom slučaju stanje stvari je ovako. Od lexmarka treba bežati ne zbog kvaliteta već zbog kasnijih servisa, tonera i ostalog ...

Pozdrav

Lepo ti je receno na chatu da nema Canon HP mehaniku i tonere, vec je obrnuto.
HP kupuje sve od Canona.
Ako ti je tesko da poverujes imas problem, moraces :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Lepo ti je receno na chatu da nema Canon HP mehaniku i tonere, vec je obrnuto.
HP kupuje sve od Canona.
Ako ti je tesko da poverujes imas problem, moraces :)

Pozdrav!
:D :D
"Jao, 2dfx je zakon, tetovirao sam na ramenu AMD, imam ATI zastavu na zidu ... itd." - zar se jos neko pali na te stvari (dobro raspust je:)).
Evo, priznajem, sada je Canon porastao u mojim ocima.:beat:

Ja:
A sada Canon-i sa HP kertridzom (mozda i mehanikom, nisam siguran):
Salu na stranu (jos cu sam sebi hijackujem temu), to nikako nisam mogao da zakljucim, kao sto sam napisao nisam siguran (jer jedan lik je rekao HP mehanika, a drugi Canon). Nije ni bitno, lepo za Canon nisam znao da su tako ozbiljni igraci na trzisistu l. stampaca. Znam da rade Dell printere.

Znaci ako je vec HP Canon,a Canon ima izdrzljivije tonere - vec sam otpisao HP1010/1012.

Pozdrav!

Obrati paznju da ako ti treba stampa iz cistog DOS-a, mozes sa ovim 'laserima' da se slikas...

silverglider je napisao(la):
Obrati paznju da ako ti treba stampa iz cistog DOS-a, mozes sa ovim 'laserima' da se slikas...
:?: Aha, dobro si se toga setio.
Stampam naloge iz jednog DOS programa, ali ga ne ne teram na cistom DOS OS-u (ako si na to mislio), vec sve ide iz Windows<ovog command promta. Da li to menja stvar ili ne ?

Pa, to bitno menja stvar. Pomenuo si da ti je stampa faktura i sl iz DOSa, sto 99,99% znaci da koristis neku knjigovodstvenu bidzevinu domaceg autora, pisanu u turbo pascalu pre 10 godina.. (sorry, ali likovi koji rade takve programe mi idu na k*****).
Uglavnom, zbog takvog programskog resenja, uglavnom si ogranicen na ono sto je autor programa bio u stanju da podrzi... matricni stampac.
Frka je u tome, sto se stampa na matricnom stampacu svodi na kopiranje TXT datoteke na LPT port, dok je kod lasera to malo komplikovanije, jer on preko porta treba da primi i instrukcije o nacinu stampe..
Valjalo bi da probas sa nekim stampacem, pre kupovine.
Moja preporuka ide na HP LJ 5, od svih, on je najrobusniji, i trebalo bi da ako program ima podrsku za laser, on i proradi.

Lemilica je napisao(la):
Pa, to bitno menja stvar. Pomenuo si da ti je stampa faktura i sl iz DOSa, sto 99,99% znaci da koristis neku knjigovodstvenu bidzevinu domaceg autora, pisanu u turbo pascalu pre 10 godina.. (sorry, ali likovi koji rade takve programe mi idu na k*****).

Bravo, najgore je sto i dalje usavrsavaju program u pascalu, nikako ne bi da predju na nesto savremenije. Ogromne probleme zadaju, nama, koji sklapamo kompove.

Za 250e mozes da uzmes lep printer koji je "puni" laser, a ne samo GDI, tako da ne moras da uzimas polovni HP 5MP (koji jeste bio odlican kada je bilo njegovo vreme, ali njegovo vreme je bilo relativno _davno_). Mislim da je prvi (tj najjeftiniji) non-GDI HP-ov printer LaserJet 1150, a on bi vec trebao da moze da se dohvati tom cenom.

A sto lepo ne uzmes matricni, kad ti vec zavrsava posao... ako ces da stampas samo iz dosa iz tog jednog programa, onda uzmi matrikaner, i ustedi pare.

Pa vidis da kaze da u tom rangu matricnog koji je hteo da uzme moze da se uglavi i laser.

Znaci tako stoje stvari.

Sto se tice programa -> sve si pogodio cak je pisan u Pascal-u...
Ali nije da samo iz njega stampam, nekada idu stavari iz Excela, ili jos nekog win(istina pisan za 95) programa (opet neki domaci autor).
Znaci bez obzira sto sve ide iz command prompta, nece stampati ?

GDI -=- ne secam sam tacno ali, zar ta oznaka nije vazila za stampace bez cpu-a i memorije koji su koristili resurse kompjutera za stampanje, a bili samo mehanika (ili uz to ide jos neki sw standard). Sto se tice HP1150 nasao sam ga ali za 300€ sto mi je ipak vise nego sto sam nameravao da izdvojim. Problem je i sa tim sto ne znam kako da razlikujem koji je GDI, a koji ne, u cenovnicima nista ne pise...

Sad mi je je jos kolega napunio glavu hvalospevima o nekim Samsung modelima koje on koristi, ali za to vec nemam zivaca :D ...

HP LJ5 - to je isto stari model,zar ne, ne znam gde njega da najdem?

Nista hvala na pomoci, ako tako stoje stvari ne gine mi LX300 (koji je interesantno pre 8 godina bio jeftiniji:)).

password je napisao(la):
Znaci tako stoje stvari.
GDI -=- ne secam sam tacno ali, zar ta oznaka nije vazila za stampace bez cpu-a i memorije koji su koristili resurse kompjutera za stampanje, a bili samo mehanika (ili uz to ide jos neki sw standard).

Bez memorije i procesora ? :mrgreen:

Tesko da ce ikoji da radi bez toga.
Cak i "iglicni" imaju nekoliko kB memorije, dok laseri nemaju ispod megabajta, dok ovi novi dolaze najcesce sa 8MB.
Pa cak i ti "Windows only" modeli.

Ima i GDI lasera danas sa ispod megabajta memorije i te kako :)

Sasa je napisao(la):
...
Bez memorije i procesora ? :mrgreen:

Tesko da ce ikoji da radi bez toga.
Cak i "iglicni" imaju nekoliko kB memorije, dok laseri nemaju ispod megabajta, dok ovi novi dolaze najcesce sa 8MB.
Pa cak i ti "Windows only" modeli.
:d Da upravu si, lupio sam, uvek imaju neku elektroniku (cesto i bafer). Onda mi nije jasno sta cini tu granicu izmedju GDI i neGDI stampaca (sem razlike u MB i MHz), da li fali neki protokol, chip, drajveri, sta ?

Evo bi mogao biti GDI model: SAMSUNG ML-1750 (16ppm, 1200dpi, 8Mb, DOS/Win :S , kaseta 250 listova, toner 3000 str.)
230€

Ali kako nemam nekih podataka, o njemu odnosno o mogucnostima dopune tonera, pasce sutra Matrix.

p.s. silverglider->malo je ostalo nedoreceno, kada si rekao "cist" DOS podrazumevao si i command p. iz windowsa ?

Ne, cist DOS znaci cist DOS, masina bez windowsa; neretko ljudi zbog ustede ne uzimaju licencni win, nego samo DOS i takav program. Medjutim, neretko ni windows u podlozi ne pomaze, ukoliko recimo taj DOS program direktno sipa podatke na LPT port, a ti uzeo printer sa USB-om.

Moje skromno misljenje:

zaboravi matricni stampac. LX-300 jeste jeftin za "izdrzavanje", ali je spor i ima los kvalitet stampe...

Ako drzis do "ugleda firme", kupi laser. Najbolja kupovina do 200EUR-a je Canon LBP-1210 (ako gledemo i cenu stampe), a ako insistiras na "cistom" DOS-u, dodaj jos malo i kupi HP-1015...

Da li ti je na pamet pala cena papira. Sigurno si koristio traktor i tabulin papir. Ne znam da li ti laseri mogu da stampaju na takvom papiru, a verovatno je onaj koji oni koriste (pojedinacni kao za fotokopiranje) skuplji.
Nesto mi nije jasno sa tim recikliranjem, generalno za sve stampace i specificno vezano za taj Canon, da li posle recikliranja,koje mu poveca broj strana koje moze odstampati, ja samo kupujem prah i sam ga dopunjavam, kao fotokopir ili svaki put kad se isprazni ide na recikliranje. Koliki je onda radni vek takve kasete (u stranama).
Koliko ja vidim onaj Lexmark je najimpresivniji na papiru, da li ga neko ima, da nema neki bug cim ga niko ne pominje ?

Hektor je napisao(la):
Koliko ja vidim onaj Lexmark je najimpresivniji na papiru, da li ga neko ima, da nema neki bug cim ga niko ne pominje ?

Ozbiljne firme ne izbacuju modele sa bugovima, jer bi im to unistilo dalju prodaju bilo kojih modela...

Pa sta onda nije u redu sa njim, da li se slazes da je bar najbolji na papiru (br. str/min, rezolucija, 8MB, ima usb i parallel, cena...), da li su mozda toneri kratkog veka ?

Verovatno cu uzeti tog Lexmarka (i onako ne nameravam da stampam mnogo) ...

Hektor je napisao(la):
Pa sta onda nije u redu sa njim, da li se slazes da je bar najbolji na papiru (br. str/min, rezolucija, 8MB, ima usb i parallel, cena...), da li su mozda toneri kratkog veka ?

Verovatno cu uzeti tog Lexmarka (i onako ne nameravam da stampam mnogo) ...

1. Ima odvojen toner i valjak (ako se ne varam)...
Valjak, kada dodje vreme za zamenu, kosta k'o pola stampaca (mozda i vise)...

2. Umesto 15-20EUR-a za reciklazu tonera, platices mozda i dva-tri puta vise...

Zamalo da zaboravim - fabricki toner je pun samo 50%...

Mozes li da iskopas Kyoceru FS1010 i po kojoj ceni?

Paja je napisao(la):
...

1. Ima odvojen toner i valjak (ako se ne varam)...
Valjak, kada dodje vreme za zamenu, kosta k'o pola stampaca (mozda i vise)...

2. Umesto 15-20EUR-a za reciklazu tonera, platices mozda i dva-tri puta vise...

Zamalo da zaboravim - fabricki toner je pun samo 50%...

Upravo tako ... Verujte ... HP i CANON su najisplativiji kroz reciklažu i rezervne delove ...

Na kraju sam ipak kupio matricni stampac (muzika za moje usi:mrgreen: ), nisam imao vremena da isprobam kako stoji Canon sa DOS promptom, nisam hteo da rizikujem, jer mi je trebao mi je stampac vec u subotu.

Ali prica nije uzaludna, verovatno cu sledeceg meseca uzeti laser.

Silverglider: nisam nasao kod nas, ali uopste, u cenovnicima kyoceru, kakav je stampac u pitanju (neki stariji model?)...

Paja: ovo sto stampamo na matricnom je vise za internu upotrebu i ne ide u public...

Ne, nije stariji model, nego vrlo zanimljiva kombinacija specifikacija. Klasican laser, 14 strana u minuti, ima LPT i USB2.0 konekcije, 16MB RAM-a (prosirivo do 144MB), klasicnu gradju sa fiokom i, ono sto je najlepse - PostScript2. I to sve za ispod 300e (ovde kod mene je 280-290e). Ne moram da pominjem da je kompatiblian sa svime - od cistog DOSa, preko svih Windowsa do Linuxa i Maca - za sve ima drajver, svuda radi besprekorno. Za zahtevnije kucne korisnike ili za kancelariju, dusu dalo. Mrezna varijanta sa ugradjenim print serverom kosta svega cetrdesetak ojra vise i nosi DN sufix, ako se ne varam.

HP LaserJet 1012 - ovo mi je cudno jer HP1010 ne bih ni uzeo u obzir jer 1012 ne bi smeo da bude preko 180€, ipak kod nas sam najjeftinije nasao za 215€ (na netu prosecna cena ~175€)
Evo video sam juce kod prijatelja bas taj 1012 ... i plastika je ko u yugu (malo preterujem, ali sam se razocarao izradom), uopste ne odaje utisak trajnosti i ozbiljnosti. Prema njemu ovaj matricni izgleda kao neunistivi monolit :D.
Izgleda da je ipak neophodno izdvojiti malo vise para za takve stampace.

Nazad
Vrh Dno