Šta je novo?

Laptop Laptop za videoedit

Koji laptop kupiti?

Gor4n

Zapažen
Učlanjen(a)
18.07.2024
Poena
5
Pozdrav. Već sam pisao na drugoj temi, ali da ne bi bilo off topic, jer ljudi imaju druge dileme, za razlicite budzete, otvoricu novu.

Potreban mi je laptop za videoediting I programe koji idu uz to. Najbolje da nam parametar bude adobe premier editor, jer je najzahtevniji od svih.

krenuo sam sa budzetom od 600-700e, ali kako to vec biva, sad sam vec na 800-900e i ne zurim pri kupovini. Nisam bas spreman davati znacajno vece iznose, pa bih Vas molio da ne licitiramo sa nekim preskupim modelima.

Uz pomoc nekih formusama ovde i samostalno surfujuci prelistao sam dosta modela.

Za pocetak, stavicu dva Asus Tuf gejmerska laptopa, gde jedan ima intelov procesor a drugi amd, a sem ssd memorije, ostale karakteristike su Im iste ili slicne. Razlika u ceni je u korist A15 sa intel prosecorom.
Po vama koji je adekvatniji za tu namenu?
I ako neko ima iskustvo sa odredjenim modelom, specifincih karakteristika za video edit, a da cena ne odskace puno, bio bih veoma zahvalan.

Čitate li vi šta čovek napisao kao ograničenje, tj. da ne licitirate preskupe modele? Sumnjam da Mac ili varijanta 3060 sa 32gb ima za navedene pare.

Ako bih ja birao, uzeo bih nešto sa 3060 ili 4050, za koju mrvu više od pominjanih 900 evra i to ovim redom
HP prvi zbog jače baterije i jačeg procesora. 3050 bih izbacio jer je dosta slabiji od 3060 i 4050 - ako ne laže internet :(

Hvala svima na odgovorima, tebi Slavoljubf pogotovo. I ja sam citajuci forum i pretrazujuci pomisljao na Mac, ali to mi je jos i investicija u vremenu i ucenju novog sistema, nikada pre nisam imao kontakt sa njima, pa sam dosta rezervisan.

Sto se tice poslednja dva, to bi bilo optimalno, mozda i najbolje trenutno. Zavrsavalo bi mi sigurno posao za koji ce mi u pocetku trebati, a posle ako bude potrebe moze ram i da se nadogradi.

Ti bi pre Victusa? Ja sam lutajuci bespucima interneta za neki model nasao da se dosta zale na sarke, da ih tako nazovem, pa se bojim da bi brzo stradali flet kablovi ako je tako. Mozda to nije za sve modele, mozda I nije istina, ali su mi ove pare za laptop vec ozbiljna cifra za mene, pa sam tada odustao od razmatranja istog

Hvala svima na odgovorima, tebi Slavoljubf pogotovo. I ja sam citajuci forum i pretrazujuci pomisljao na Mac, ali to mi je jos i investicija u vremenu i ucenju novog sistema, nikada pre nisam imao kontakt sa njima, pa sam dosta rezervisan.

Sto se tice poslednja dva, to bi bilo optimalno, mozda i najbolje trenutno. Zavrsavalo bi mi sigurno posao za koji ce mi u pocetku trebati, a posle ako bude potrebe moze ram i da se nadogradi.

Ti bi pre Victusa? Ja sam lutajuci bespucima interneta za neki model nasao da se dosta zale na sarke, da ih tako nazovem, pa se bojim da bi brzo stradali flet kablovi ako je tako. Mozda to nije za sve modele, mozda I nije istina, ali su mi ove pare za laptop vec ozbiljna cifra za mene, pa sam tada odustao od razmatranja istog
Zdravo druže. Čuj. Ako ćeš raditi video, nemoj razmišljati ni o čemu drugom osim o Mekbuku. Ali bukvalno. Ako nisi u fazonu da spucaš milijardu evra, uzmi M1 Air sa 16GB memorije. Ovo ti govorim kao neko ko je skoro četiri godine radio video upravo na toj mašini, i šta je sve uspela da izdrži bez aktivnog hlađenja i to u najslabijem obliku (naspram Pro, Max i ostalih čipseta) je ravno čudu. Tri-četiri lejera, H.264, H.265, BlackmagicRAW, ništa proksiji, sve teče kao po loju. Ekran fantastičan i dalje, kvalitet izrade vanserijski. Nećeš naći bolju mašinu za video do hiljadu evra. Jedino krene da secka ako rokneš neke GPU efekte jer je integruša u M1 veoma slaba, ali ako ti to nije zahtev, bićeš srećniji od presrećnog. Ako ti nije cimanje, uzmeš i eksterni SSD i imaš i prostora za montažu, da ne spucaš dodatno pare na storidž jer Tim Kuk dere sa cenama bilo kakvog apgrejda.

Ako ti je macOS stran, navikni se. U suprotnom suštinski bacaš pare u vetar i, kad tad, preći ćeš i sam na macOS jer će ti dati najbolji odnos performansi i kvaliteta za uloženo. Jednostavno, za video i photo, nema boljih opcija trenutno.

U tom cenovnom rangu, svaki laptop od HP-a treba izbegavati. MSI-ju se sprema tužba potencijalno jer su godinama koristili isti dizajn šarki pa su šarke pucale u roku od meseci (nekad i nedelja). Marku zaobići u širokom luku. Ekstremno prosečni IPS paneli, često backlight bleed, loša izrada, klimave šarke, katastrofa. Jedini koji trenutno pravi dobre laptopove do ±900 evra je ASUS, ali oni imaju drugih problema.

A u slučaju Intel vs. AMD uvek je bolje otići sa Intelom ako je video u pitanju zbog Quick Sync-a. Ogromnu razliku pravi.

Pozdrav,
i ja imam slicne dileme, treba mi takodje za video edit... Da li je pametno kupiti Mac preko KP? Dolaze u vakuum pakovanju sa nesto nizim cenama iz madjarske ili odakle vec, garancija je godinu dana.
Na sta treba da obratim paznju kada kupujem Mac (nikad ga nisam koristila)? Da li se isplati razlika novca za MacBook Air M2, ili je odnos cena kvalitet na strani M1?
Hvala :)
@pecavuk kad smo kod HP, ja sam moj uzela davne 2018 (HP 15s-fq1xxx sa 16GB RAMA, Processor+Intel(R)+Core(TM)+i5-1035G1+CPU+%40+1.00GHz+1.19+GHz), koristim ga svakodnevno, ne restartujem ga mesecima. Nikada nikakav problem nisam imala.
Da li su ti problemi sa "sarkama" kod novijih HP modela ili?

Poslednja izmena:
@pecavuk gde si bio dosad :) takav jedan sa iskustvom nam je trebao za ovakvo pitanje.
Možeš li da daš okvirnu cenu za to što si pisao, kako bi svi koji žele da se ozbiljno bave video editingom i sličnim aktivnostima znali koliko im ukupno treba parica za hardver i softver kako bi sve bilo legalno?

Takođe super i drugi sa iskustvom u kvalitetu proizvoda (šarke, kvalitet plastike itd itd, ja to ništa ne znam).

Misliš da može M1 sa 8GB te gura odlično video obradu?
Probao bih da nadjem sa 16gb, ali da, moze i 8gb. Pricam iz iskustava. Nisam imao nijedan crash i slicno kao na windows-u. Adobe preko turske 590 dinara mesecno, ful paket, svi programi.

Imam i7, 4080, 32 gb rama, nisam upalio za editing, ne pamtim. Jedino ako je bas neki dugacak video, pustim export na PC-u.

Ako bih ja birao, uzeo bih nešto sa 3060 ili 4050, za koju mrvu više od pominjanih 900 evra i to ovim redom
HP prvi zbog jače baterije i jačeg procesora. 3050 bih izbacio jer je dosta slabiji od 3060 i 4050 - ako ne laže internet :(
Ni slucajno ni jedan od tih, osim ako ces stalno koristiti monitor, a onda mozes da kupis i desktop. Ekran je jako bitna stavka, ovi od 45% NTSC ne dolaze u obzir.

Za taj budzet ili predlozeni M1 ili ovako nesto https://www.eponuda.com/poslovni-la...gb-ssd-win-11-home-nx-kleex-003-cena-23647306, 16GB RAM minimum (ili nesto sa grafickom ali i odlicnim ekranom, mada Premiere jako fino radi na AMD 780M i Intel Arc integrisanim).

Eto, možda bih nekog naveo na pogrešan put zbog grafičke, a ako je ipak ekran toliko bitan, tj. mnogo važniji od grafičke (a stvarno ne znam za video editing šta je potrebno), onda definitivno ovo što piše @indian

@Gor4n , @MarijanaV Vidim da vam se smeši M1 :), nisam ni znao da ima za te pare.

@indian a koliki je taj NTSC na ACER laptopu sa 2.8k, nisam našao taj podatak? I možeš li da objasniš ukratko zašto je to bitno?

Siguran sam da ce ova tema koristiti mnogima kasnije, ne samo meni, jer kompetentni ljudi dele svoja iskustva, a za nas manje upucene to je dragoceno.
Jako je tesko naci bas ono sto ti treba kada je ponuda svega i svacega velika i sve je giga mega, moze sve, pa ljudi kupuju vodjeni potrosackim nagonom.

Srecom imam vremena i ne kupujem sad za sad, pa sam vas pazljivo pratio i nadam se za jos dobrih postova.
Dileme koje je iznela @MarijanaV, sad imam i ja od kako sam ozbiljno uzeo u razmatrannje Mac. Koje su razlike kod m1,2,3 kada je u pitanju sam editing, jer uvek postoji I varijanta polovan. Da li je neki izrazito bolji ili za izbegavanje.

Nadam se da cete jos imati vremena i zivaca za nas neuke :D
Svaki dobronameran savet je dobro dosao. Neko misli drugacije ili ima drugacije iskustvo. A @slavoljubf ti si vise puta istakao da nisi u toj oblasti i da se sluzis logikom. Bitno je da imas najbolju nameru i kao sto sam ti vise puta rekao na tome sam ti zahvalan.
Usput od tebe sam naucio neke trikove, kako da i sam saznam sta je bolje u ponudi.
Svima koji su izneli misljenje i svoja iskustva jos jednom hvala.

Na polovan su i mislili, nov M2 16GB je 1200e kod nas, ako nadjes polovan uzimaj odmah, ako ne onda M1 ili M1 Pro.
@indian a koliki je taj NTSC na ACER laptopu sa 2.8k, nisam našao taj podatak? I možeš li da objasniš ukratko zašto je to bitno?
Acer je 100% DCI-P3, ako ti je bitno kako izgledaju fotografije i video onda je obavezno.

Na polovan su i mislili, nov M2 16GB je 1200e kod nas, ako nadjes polovan uzimaj odmah, ako ne onda M1 ili M1 Pro.

Ne isplati se za te pare polovan, kad ima M1 Pro za 1200/1300 na KP. Prodavao je i kolega na Benču pre koju nedelju za 1200. Plus je ekipa iz Kupertina prepolovila brzinu SSD-a na M2 256GB modelu, za razliku od M1 i M3. profit

@pecavuk gde si bio dosad :) takav jedan sa iskustvom nam je trebao za ovakvo pitanje.
Možeš li da daš okvirnu cenu za to što si pisao, kako bi svi koji žele da se ozbiljno bave video editingom i sličnim aktivnostima znali koliko im ukupno treba parica za hardver i softver kako bi sve bilo legalno?

Takođe super i drugi sa iskustvom u kvalitetu proizvoda (šarke, kvalitet plastike itd itd, ja to ništa ne znam).
Problem sa ovakvim temama je jedino taj što je video montaža dosta širok pojam. 😁 Neko samo želi da roka snimke za društvene mreže. Neko želi da montira snimke sa letovanja, lupam sad. Neko želi da radi 1080p, neko 4K, neko radi kolor korekciju kao nezdrav a neko ili ne zna šta je ili stavlja predefinisane LUT-ove i sa njima je presrećan. Za većinu tih stvari i Intel i AMD mašine rade posao. Ali čak i sada već matori M1 daje toliko više od toga da je to nepojmljivo. I pritom ima fantastičan ekran, nečujan je u radu, i drži vrednost u slučaju kasnije prodaje.

Ono što je poenta, po meni, je kupovina laptopa ili uređaja koji može više nego što treba, pa ko želi da se bavi time i kasnije u životu, može da izraste u nekog profesionalca i iskoristi potencijal te mašine, a ne da mora odmah u roku od godinu dana da preprodaje i kupuje nešto drugo. Isto tako su problem tech jutjuberi koji su davnih dana prodali dušu i koji na sva zvona hvale Windows mašine da bi se onda onog momenta kada izbace video momentalno vratili svojim Mekbucima, Mek Minijima, i Mek Studijima. Isto tako dižu svoj posao i "workflow" u nebesa, a svi do poslednjeg — osim onih malobrojnih koje svoje snimke prave sa RED kamerama — mogu raditi identičan posao i na pasivno hlađenom M1 MacBook-u. Ne koriste ni 50% snage i potencijala svojih mašina koje su platili koliko već hiljada evra.

Isto tako, žalim što ljudi nisu svesni koliko je DaVinci Resolve — čak i u osnovnoj besplatnoj verziji — bolji od svakog drugog programa tog tipa. Toliko je bolji da to nije u redu prema Adobe-ju. Što se pre čovek prebaci iz Adobe pakla u ovaj raj, to bolje. Magičan softver.

Dileme koje je iznela @MarijanaV, sad imam i ja od kako sam ozbiljno uzeo u razmatrannje Mac. Koje su razlike kod m1,2,3 kada je u pitanju sam editing, jer uvek postoji I varijanta polovan. Da li je neki izrazito bolji ili za izbegavanje.
Sva tri čipseta imaju maltene identičan media engine, što će reći da će u tajmlajnu biti maltene identični. M3 jedino ima decoding i encoding za ProRes, što je nekome bitno, većini koji rade H.264 i H.265 apsolutno nebitno. M3 ima dosta bolji GPU od M1 ali, iz ličnog iskustva, M1 reže sve bez problema ukoliko nema potrebe za nekim naglašenim GPU efektima, trekinga, maskinga, i slično. A i u tim situacijama radi fantastično, samo se smanji rezolucija tajmlajna.

M2 ne daje ništa posebno naspram M1, osim novijeg tela, nešto svetlijeg ekrana, i nažalost sporijeg SSD-a. M3 je već impresivan skok i za CPU i GPU, ali je i dalje dosta skupa sprava, a košta više od polovnog M1 Pro što je ipak mašina koja daje mnogo više za nekog ko želi profesionalnije da se bavi pravljenjem bilo kakvog sadržaja.

Sad ja imam jos jednu dilemu, da li se isplati uzeti M1 Pro, u smislu da ce uskoro da zastari i da nece moci da pokrene programe, s obzirom na to da je vec i sada "ima godina"?

Cim mi vi izbacite predlogde ja se bacim na guglanje. U srb moze polovan m1 pro da se nadje za 1200 pa na dalje, kao sto je i receno .
E sad, mene nije mrzelo da smaram i druga gore u nemackoj, malo smo preturali oglase, I gore moze nov m3pro u radnji da se nadje negde za 1350..
Takve iste performanse ovde u srb na kp je 1650...a one su:
Apple MacBook Pro - M3 14,2" 8GB 512GB .

Realna je prica da ce pojavom m4 m1 izgubiti cenu, sada za iste pare taj m3 pro, da li je to bolja prica ili je neka losija serija ili sta vec...?

Pro nema 8GB vec 18GB. I gde ima nov M3 Pro za 1350?
Ne isplati se za te pare polovan, kad ima M1 Pro za 1200/1300 na KP. Prodavao je i kolega na Benču pre koju nedelju za 1200. Plus je ekipa iz Kupertina prepolovila brzinu SSD-a na M2 256GB modelu, za razliku od M1 i M3. profit
Rekao je 800-900e, kod nas ima polovne 16/256 M1 za 750e, mozda nadje neki M1 Pro a M2 jos teze (a i ne isplati se pored M1 Pro).

Poslednja izmena:
Sva tri čipseta imaju maltene identičan media engine, što će reći da će u tajmlajnu biti maltene identični. M3 jedino ima decoding i encoding za ProRes, što je nekome bitno, većini koji rade H.264 i H.265 apsolutno nebitno. M3 ima dosta bolji GPU od M1 ali, iz ličnog iskustva, M1 reže sve bez problema ukoliko nema potrebe za nekim naglašenim GPU efektima, trekinga, maskinga, i slično. A i u tim situacijama radi fantastično, samo se smanji rezolucija tajmlajna.
da, kao što je navedeno na onom linku
1000001342.png

I gde ima nov M3 Pro za 1350?
negde u 🇩🇪. no, tema nije gde već šta kupiti

Poslednja izmena:
Sad ja imam jos jednu dilemu, da li se isplati uzeti M1 Pro, u smislu da ce uskoro da zastari i da nece moci da pokrene programe, s obzirom na to da je vec i sada "ima godina"?
Ma kakvi. I običan M1 će ti šljakati nestvarno dobro narednih 3-5 godina. Ne znam kako, ali je tako. A M1 Pro je isto klasa za sebe. Uzimaš šta god od toga i ne brineš. Jedino je zeznuto sa skladišetnim prostorom, jer ga uglavnom nema puno osim ako ne iskeširaš, ali onda već zalaziš u teritoriju jačih mašina. Ja sam godinama radio na eksternim Samsung T5 SSD-ovima, i ništa mi nije falilo. Jeste cimanje, još jedna stvar koju nosiš sa sobom, ali okej, šta, nisam toliko razmažen. 😁

Popeo bih se na najvišu planinu i vrištao na sav glas kakve su te mašine i koliko vrede para. Meni je M1 bez preterivanja promenio život.
Cim mi vi izbacite predlogde ja se bacim na guglanje. U srb moze polovan m1 pro da se nadje za 1200 pa na dalje, kao sto je i receno .
E sad, mene nije mrzelo da smaram i druga gore u nemackoj, malo smo preturali oglase, I gore moze nov m3pro u radnji da se nadje negde za 1350..
Takve iste performanse ovde u srb na kp je 1650...a one su:
Apple MacBook Pro - M3 14,2" 8GB 512GB .

Realna je prica da ce pojavom m4 m1 izgubiti cenu, sada za iste pare taj m3 pro, da li je to bolja prica ili je neka losija serija ili sta vec...?
Ako možeš M3 Pro za te pare onda je to fenomenalna opcija. Nećeš osetiti neku razliku naspram M1 Pro ili M2, ali da je novija mašina, jeste. I za tu razliku u ceni ne treba razmišljati. Sad, da li ti treba M3 Pro to jedino zavisi od toga koliko će ti projekti biti zahtevni, ali i ako sad nisu, ne znači da neće biti u budućnosti. Na kraju krajeva, lakše ćeš nekad u budućnosti preprodati mašinu, i bolje imati više snage pa je ne koristiti nego da zafali.

Poslednja izmena:
@pecavuk Malo si me zbunio, u jednom delu posta gde odgovaras, kazes tih nalemljenih 8gb u tom modelu su katastrofa, a meni dole kazes da kupim.

Jesam li te dobro razumeo ili pises o razlicitim modelima?

Moja logika je kada bi to zaista nasao gore i uzeo ga, taj m3pro bi i za god, dve ovde toliko vredeo. Inace bi zasigurno moje potrebe, sada, zadovoljio i m1, o pro da ne pricamo. Ostaje i ono sto rece neko gore, mozda i ti, nikad ne znas sta moze da ti kasnije zatreba, pa bi isto voleo neki "perpsektivniji" model.

Prilozi

• Screenshot_20241006_172204.jpg
    Screenshot_20241006_172204.jpg
    71 KB · Pregleda: 19
@pecavuk Malo si me zbunio, u jednom delu posta gde odgovaras, kazes tih nalemljenih 8gb u tom modelu su katastrofa, a meni dole kazes da kupim.

Jesam li te dobro razumeo ili pises o razlicitim modelima?

Moja logika je kada bi to zaista nasao gore i uzeo ga, taj m3pro bi i za god, dve ovde toliko vredeo. Inace bi zasigurno moje potrebe, sada, zadovoljio i m1, o pro da ne pricamo. Ostaje i ono sto rece neko gore, mozda i ti, nikad ne znas sta moze da ti kasnije zatreba, pa bi isto voleo neki "perpsektivniji" model.
Aha, moja greška, mislio sam da kolega priča o MacBook Pro-u generalno, ne o čipu. Bilo koji model sa 8GB memorije treba izbegavati kao kugu. Nekome je dovoljno, i mnogo bolje to radi nego što bi čovek očekivao, ali čim se nagazi mašina sa multitaskingom krene da usporava strašno. Tako da samo 16GB, u bilo kojem slučaju.

M3 Pro model ovde košta na KP oko 1900 sa 18GB memorije, možda i jače, a da je nov. Ono što mene brine u tom skrinšotu koji si poslao je to što piše da je cena modela sa 8GB 1350, što je očekivana cena otprilike. Šansa da nađeš 18GB varijantu za te pare je skoro pa nemoguća na bazi onoga što sam ja istraživao, pošto sam i sam vagao raznorazne modele do pre par dana. Ako je to 8GB model, a izgleda da jeste, to izbegavaj apsolutno. Pogotovo ako M4 laptopovi dođu automatski sa 16GB memorije, onda će taj M3 sa 8GB vredeti možda hiljadu za godinu dana, na stranu to što je "pro" mašina.

Screenshot 2024-10-06 at 17.45.02.png

Vrh Dno