Šta je novo?

Laptop za video obradu?

Gandolf_NS

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
319
Molim Vas da napisete koja je minimalna konfiguracija za nesmetan rad sa video materijalom na nekom laptopu. (mislim na rad u Adobe ili tako nesto, kao i prebacivanje VHS i ostalog materijala na DVD)
Dakle, koji procesor, HDD, memorija itd...

ŠTO JAČI procesor, recimo P4-M 1.83 ili jači, minimum 1GB Rama, HDD na 5.400rpm, ili ako imaš parica, onda neki od ovih sa dva diska u RAID-u. Grafička je manje bitna, ali ako poštuješ sve ovo gore rečeno, onda će ti laptop po defaultu imati i jaku grafiku, verovatno. Recimo, imaš opciju FSC 3438G, sa 17" Wide, ili možda FSC 1667G, ili FSC 1437G? Tako nešto. Ispod 1500 EU, teško.

Moje misljenje je da je potreban bilo koji p4 ili slichan (da ne kazem p3). Pre 5 god. radio sam na p3/450 i 64MB!!!! u PAL-u (720x540) ali mi je bilo malo RAM-a. Kad sam dodao jos 64MB letelo je. Iskreno nisam uspeo vishe od jednog sata vishekanalnog materijala da drzim na shinama (ko zna zasto) ali je i to dovoljno. Puno reklama se uradilo na toj masini.
Bespotrebno je bacati hiljade evra na najmoderniju opremu i shto je najgore uci u potroshachku kolotechinu

Poslednja izmena:
ja sam za onaj hp nx6125 :)
mene bas odusevio lap
sve ima, a cena nesto preko 1000e

Kakvu grafiku ima..?!

Moja iskustva govore da za obradu video materijala, ako mislimo na programe kao što su Premiere i sl, memorije NIKAD dosta. Ni HDD-a takodje. Opet, sa nekim manje zahtevnim programima kao recimo JAKO lep (ipak ne profi program) DVD Creator2 možeš da napraviš DVD sa VHS kasete na skoro svakom laptopu koji ima recimo 40GB HDD i 512MB... tako da... opet se vraćamo na isto, zavisi koliko hoćeš OZBILJNO da radiš.
Što se HP6125 tiče, ne znam na koji model mislite, možda na ovaj:

HP Compaq nx6125 Turion 64 ML-28 512MB/60GB 15" XGA DVD+/-RW shared graphics 128MB Bluetooth WLAN b/g Fingerprint security Windows XP Pro?

Ne znam da on ima ATI X300, ali možda i ima. Ako ne grešim, on je u CT-u oko 1050 EU + PDV?

Ja bih rekao da je mnogo bolji izbor, recimo ovo:

AS3022 WLMi
Mobile AMD Sempron™ processor 2800+ (25W), ATI RADEON® XPRESS 200M chipset, 512MB (2x256), 15.4''WXGA Acer CrystalBrite 1280x800, ATI MOBILITY™ RADEON® X600/64 MB, 60GB, DVD-RW Dual DL, 802.11b/g, 1xFirewire, 4xUSB2.0, 1xIR, 6-in-1 cardreader, TV-Out, 3.07 kg, 3-hour battery life, XP Home... 1070 SA PDV uračunatim!

Takav računar bi lepo mogao da radi sa video materijalom, ja bih naravno odmah ubacio još 512MB za oko 50tak EU.

Pozdrav

Poslednja izmena:
ja bih naravno odmah ubacio još 512MB za oko 50tak EU

50ak eura za 512mb..?! Da nije ovo malo kesha..

p.s - ATI MOBILITY RADEON X600 jer to int. grafika ili...

SBSL je napisao(la):
50ak eura za 512mb..?! Da nije ovo malo kesha..

p.s - ATI MOBILITY RADEON X600 jer to int. grafika ili...

50tak eura košta 512MB SODIMM memorije, da, nije greška. Proveri cene.
ATI MOBILITY X600/64MB je PCiEX grafika, naravno, nije integrisana, to je vrlo jaka grafika.
Kao što rekoh, ovaj laptop je ČUDO za tako 'malu' svotu. Za klasu ispred ostalih u tom cenovnom rangu.

Pozdrav,

Da, da.. Bas sam se i ja zacudio! Jako dobar lap-top, ali ne rece za koje pare..?!

SBSL je napisao(la):
Da, da.. Bas sam se i ja zacudio! Jako dobar lap-top, ali ne rece za koje pare..?!

Pa nisam rekao, jer možeš da pogledaš po forumu, i po oglasima, cena varira, ali je oko 1000-1050 EU sa PDV, mislim.

AS3022 WLMi
Mobile AMD Sempron™ processor 2800+ (25W), ATI RADEON® XPRESS 200M chipset, 512MB (2x256), 15.4''WXGA Acer CrystalBrite 1280x800, ATI MOBILITY™ RADEON® X600/64 MB, 60GB, DVD-RW Dual DL, 802.11b/g, 1xFirewire, 4xUSB2.0, 1xIR, 6-in-1 cardreader, TV-Out, 3.07 kg, 3-hour battery life, XP Home... 1070 SA PDV uračunatim!

Cini mi se da je ovo model koji ja trazim.. Ima grafiku, dvd-wr.... Externi hard bih uzeo od 160gb i 50eura za upgrade memorije na 1GB.. Ovo i nije lose! ;)

A, kako stoji potrosnja procesora?
...mislim na bateriju laptopa?

Mnogi su mi sugerisali da uzmem neki Intel, kao malo je sporiji ali je pouzdaniji i ne greje se toliko!

Prijatelju pa nemozes da imas bas sve. U principu koliko para toliko i muzike.
Dell latitude d800 ako hoces da da bude pouzdan i da se negreje samo sto ces morati da izdvojis mnogo vise para za skoro istu stvar.

za mnogo para "najbolju muziku" daje toshiba qosmio g25. ekstra laptop. ima vec sve moguce video ulaze i izlaze... i 2 hard diska koji mogu da rade u raid-u 0. cena sitnica :D

Ne znam sta je sve dostupno na nasem trzistu ali treba gledati da se uzme pun p4 i da se nadje neki koji prima dva harda i koji mogu da rade u raid 0.

Nazad
Vrh Dno