Šta je novo?

laptop za manje od 1000e?

disco_killa

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
620
Razmisljam o kupovini notebook racunara.

Posto je cena veoma bitan faktor, zapala su mi za oko dva modela iste firme.
Cena im je skoro ista, tako da je odluka jos teza.

U pitanju su :

1. Fujitsu-Siemens Amilo L-6820 :

Procesor:Intel® Celeron® 2.5GHz
Chipset:Intel 82845GV + Intel 82801DB (ICH4)
Memorija:512 MB DDR333 SDRAM (Desktop memory)
Opticki uredjaj:24x CD / 24x CD-R / 12x CD-RW / 8x DVD Combo drive
Displej:15” TFT XGA, 1024 x 768 pixel
Grafika:Integrisana grafika u Intel 82845GV chipset (200MHz core frequency,3D setup and render engine,High quality texture engine,3D graphics rasterization enhancement for special shading, colour and lighting effects)
Interfejsi:5 USB 2.0 portova, 1 x S-Video, 1 x FireWire, 1 x paralelni, 1 x PS/2, 1 x modem, 1 x LAN, 1 x CRT, 1 x tip I/II PC Card slot (32 bit CardBus podrska), 1 x microphone in, 1 x headphone out, 1 x power supply
Audio:VT1612A, 2 ugradjena zvucnika , ugradjen mikrofon, 1 x regulator jacine zvuka
Easy launch tasteri: Internet taster, E-mail
Komunikacija:ugradjen 56K, V.90 internacionalni modem i 10/100 Mbps LAN
Napajanje:Li-Ion baterija, 8 celija, 14.4 V, 4000 mAH:,priblizno 2.5 hr trajanja baterije, Smart Power® power management, Dynamic charge podrzano, ACPI podrzano,Eksterni univerzalni AC adapter 100 – 240 V AC, 50-60HZ, output: 120W sa 20V DC
Dimenzije i tezina:345mm x 282mm x 39mm ;3.5 kg (uklj. 15” XGA, Li-Ion bateriju, HDD, Combo)
Operativni sistem i prilozeni softver:Windows XP Home, Recovery CD je ukljucen;Works 7.0;Win DVD 4;Nero 5.5 CD-Maker;Adobe Acrobat Reader 5.05;Norman 5.2 anti-virus software;
Certifikati:CE Marking i Energy Star
Garancija:2 godine

2. Fujitsu-Siemens Amilo K-7600

Procesor: Mobile AMD Athlon XP 2500+\FSB266MHz
Chipset: VIA KN266 North Bridge ; VT8235 SouthBridge
Memorija:256 DDR266 SDRAM prosirivo
HDD:40GB IDE hard disk ATA100
Opticki uredjaj:Combo drive CD 24x / CD-R 24 x / CD-RW 24 x / DVD 8 x
Displej i grafika:15” TFT XGA, 1024x768 pixela ;Integrisani graficki kontroler KN266 S3 Prosavage 8/16/32 MB UMA
Interfejs:4 USB 2.0 porta, 1 x S-Video, 1 x VGA ,1 x power supply ,Card Bus 1 x Typ II, 1 x microphone in, 1 x Line out, 1 x RJ-11 modem, 1 x RJ-45 LAN
Audio:18-bit stereo audio (AC ’97),dva ugradjena zvucnika (1W output),ugradjen mic,ugradjen AC-Link Audio kontroler,funkcijski taster za jacinu zvuka
KOmunikacija:ugradjen 56K,V.90 modem i 10/100 Mbps LAN
Napajanje:Li-Ion baterija, 9 celija, 2000 mAH.11.1V (prosecno vreme trajanja ~2h)
Dimenzije i tezina:326mm x277mm x 22~36.7mm;2.9kg
Operativni sistem i softver :Microsoft® Windows® XP Home edition sa ,Recovery CD-om;Works 7.0;Win DVD 4;Nero 6.0 CD-Maker;Adobe Acrobat Reader 5.05;Norman 5.2 anti-virus software;Online Manual
Sertifikati:CE Marking,Energy Star
Garancija:2 godine
---------------------------------------

Interesuje me da li je neko imao iskustva sa pomenutim modelima?

Takodje sta je po vama bolje resenje? Celeron + 512MB + ~ 3.5 kg ili Athlon + 256MB + ~ 3 kg?

I zbog cega?

Hvala unapred :wave:

Obratite paznju kod kupovine na to da je sada u trendu i prozvodnja desknote klase racunara. Desknote racunari izgledaju kao laptopovi, ali sastavljeni su od nekih desktop komponenti (pocev od desktop procesora koji ne stedi energiju - baterija!). Zbog toga su cesto nesto jeftiniji i primetno tezzi od "klasicnih" notebook racunara, kojima je glavni adut prenosivost i sto duzi autonoman rad (znaci na baterije). Desknote je sa druge strane namenjen ljudima kojima treba racunar za po kuci ili kancelariji, a koji je malih dimenzija, tft ekran, itd - a radi uglavnom prikljucen na struju. Performanse ovakvih racunara su podesene tako da su dobri za generalnu upotrebu tipa office, internet, multimedija, ali igre ce tesko da teraju zbog najcesce slabih grafickih jezgara koje koriste. Treba takodje obratiti paznju na to da su desknote racunari relativno glasniji, jer koriste desktop cpu koji treba ohladiti - to znaci da ventilator na cpu kuleru cesto radi i nije nimalo tih.
Obratite paznju da ne govorim da li je bolje ili losije imati notebook ili desknote; oba imaju svoju publiku odnosno kupce kojima su namenjeni.

Prvo, svi su oni laptop, jer su prenosni racunari na zaklapanje (zbog terminologije).
Drugo, desknote i notebook mogu da se razlikuju prema specifikacijama - cim vidis da je procesor 'mobile' izdanja, jasno je da je u pitanju notebook. Neki cipsetovi takodje - nisam video ni jedan desknote sa i855, na primer. Tezina je sledeca indikacija. Trajanja baterije takodje (do dva sata je skoro sigurno desknote). Dimenzije - desknote jace kategorije imaju tendenciju da sadrze wide ekrane (koji em teze em vuku struju), integrisane jace zvucnike, celu tastaturu (sa numerickim blokom), itd itd.

"Razmisljam o kupovini notebook racunara." - pa s obzirom da je celeron ne-mobilni, spada u grupu desknote racunara, a ti trazis notebook i eto ti odgovora. Nego, jel to kod pakoma? Upravo gledam cenovnik i vidim slicnu athlon fsc amilo konfiguraciju (cpu 2.6GHz)

Poslednja izmena:
Ja sam jedno vreme bio zainteresovan za kupovinu laptop-a kod pakoma na pakom.co.yu (pre 2-3 meseca) i znao sam cene koje su imali. I sada kada sam ih opet posetio na www vidim iste cene kao pre 2-3 meseca (ni u cent se nisu pomerile na dole). Sad neznam od kada ti modeli stoje tako, posto im se ni ponuda nesto ne menja a ni cena. Nazalost ovde je tesko naci valjani lap-top ispod 1400-1500 evra.
Lap-top "mora" da ima tu centrino tehnologiju, inace je vec zastareo.
Bilo bi super kad bi benchmark testirao neki od lap-topova do 1200 evra. Posto IBM je daleeeko od mene :( trenutno.

Moguce je da cene nisu azurirane, ali mozda i jesu jer cini mi se da sam upravo u pakom-ovom cenovniku video 1.4 centrino notebook (fsc amilo 7000 nesto) za 1300evra. Mozda bi to bilo valjano u rangu ispod 1400-1500?

Daj boze da nisu azurirane :) Vidim da FSC je kao najzastupljeniji kod nas. Nesto sam cuo da mu je ekran slabiji i da crkava, pa me to brine. Trazio sam HP modele sa centrino (Pentium-M, ne Pentium 4 M u njemu) ali ih izgleda nema kod nas. Sony su skupi ko djavo, Dell jos vise (Dell da cenu najbednijeg modela i ja se ponadam da je ok, kad ono moras da dokupujes jos pola racunara da bi bilo koliko toliko dobro, a zna se koliko su skupe komponente posebno)
Dakle ispada da su ipak FSC modeli najbolji za nas dzep, evo ga jedan fini koji sam
video na www.PCBerza.co.yu

FSC Amilo Pro2000 P-M 1.4/256/40G/Cmb/15"/XPP 1,240.00
samo nigde da mu nadjem sliku na webu :( cini mi se bas ok, ali treba proveriti i BT da li ima i wireless lan. Inace to sa Wireless Lan-om mi nije bas jasno, kao Intel daje nalepnicu Centrino samo za racunare sa WL, ali kad pitam nekog naseg prodavca da li neki model ima WL (iako pise centrino), on kaze ne.

Evo ga jedan link:
http://www.bpexpress.at/bpexpress_a...act1&rubricid=100348&articleid=121723&kid=81s

Ali, da li da verujem da je to taj ;) moracu da skoknem ipak do neke radnje. Tu je opet problem da li neki diler ima lap-top u magacinu da ti pokaze...Evo vidim ima i pakom taj racunar, mozda je taj racunar best-buy trenutno kod nas.

Takodje vidim da ima stariji model 1000, ali njega bih zaobisao zbog Pentium 4 procesora (nije Pentium M), ali je jeftin
FSC Amilo Pro1000 P4M 2.2/256M/40G/Cmb/15"/XPPro ------ 1.150,00

Nadam se da sam malo pomogao, ovo je dakle ono sto bih ja kupio. Mada u principu radio sam sa vise Pentium 2 laptop racunara i svi su mi bili do :) :) sad mnogo zanovetam ;)

Jos nesto:
Cini mi se da ovaj model Amilo Pro V 2000 postoji u 2 dizajna:
ruzniji (stariji): http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/114466S1-5.html
lepsi: http://notebook.cz/__/,clanky,2004,predstaveni-notebook,AMILO-Pro-V2000,index.html

pa se i na to moze obratiti paznja

Poslednja izmena:
Nazalost, laptop od 1000 evra je skupa stvar a opet dobijes nesto sto je u najnizoj klasi... Nisu u pitanju samo tezina i trajanje baterija. Obicno su TFT-i ocajni, mutni i zamorni za oci, tastature lose a plastika jeftina.

mislim da je ~1300 evra neki minimum, mada i kad razmislim i oni od 1000 bi obavili posao , kao da ja kuci kucam na IBM tastaturi, ili imam TFT monitor, a i procesor mi je 900 mhz i ne zalim se. :)

Sta znam, mozda jednostavno previse ocekujemo od lap-top -a. Kazem da sam radio na P2 & P3 laptop-ovima i voleo bih da ih imam. Uvek u njima mozes da komotno surfujes, napravis web stranicu, mozes i da programiras, mozda cak i da napravis neki 3d logo u 3dstudiu :)

Stvorenje je napisao(la):
Uzmi onda neki polovni IBM laptop koji je znatno ispod 1000€, pa uživaj.

polovnu stvar koja nije automobil a iznad je 500-600 evra je rizicno uzimati. Pogotovo lap-top. Najbolje je kupiti novi lap-top i da se posle godinu dana ti nadjes u situaciji da prodajes polovno, da ga ti nekom utrapis a ne on tebi.

Poslednja izmena:
Ma sve što je polovno nosi sa sobom rizik da će se uskoro pokvariti i time ti uzrokovati dodtne troškove. Mada može da se kupi sasvim solidan polovan IBM koji može da zadovolji potrebe većine prosečnih korisnika.

Lično sam zainteresovan za nov IBM T41 ili R50, imam neku kombinaciju da mi prijatelj donese mašinu iz USA (~1600$) pa mi samo preostaje da skupim kintu. (samo to :) ) Ako bih prodavao tu mašinu za godinu dana nikom ne bih ništa uvalio već bi kupac imao mogućnost da vidi šta kupuje pa ako mu se sviđa mašina zaključimo dil a ako mu se ne sviđa ništa od pazara, niko nikog ne primorava da pazari neku mašinu!

Poslednja izmena:
u pravu si, ja sve sto bih prodao polovno to bi bilo maksimalno dobro. Mada do sada nista nisam prodavao (cak ni knjige iz srednje skole) uvek sve poklonim :)

Nekako imam neku barijeru kad kupujem nesto preko 1000 evra (bar za sada dok se ne obogatim :)) pa kad bih kupio neki ultra skupi IBM, stalno bih ga "mazio i pazio" ;)

Ovi IBM-ovi u USA i nisu tako ultraskupi, a što se tiče maženja ja bih ga svakodnevno ''mazio'' sa sve prsti po tastaturi. :beat:

Boyce je napisao(la):
Daj boze da nisu azurirane :) Vidim da FSC je kao najzastupljeniji kod nas. Nesto sam cuo da mu je ekran slabiji i da crkava, pa me to brine. Trazio sam HP modele sa centrino (Pentium-M, ne Pentium 4 M u njemu) ali ih izgleda nema kod nas. Sony su skupi ko djavo, Dell jos vise (Dell da cenu najbednijeg modela i ja se ponadam da je ok, kad ono moras da dokupujes jos pola racunara da bi bilo koliko toliko dobro, a zna se koliko su skupe komponente posebno)
Dakle ispada da su ipak FSC modeli najbolji za nas dzep, evo ga jedan fini koji sam
video na www.PCBerza.co.yu

FSC Amilo Pro2000 P-M 1.4/256/40G/Cmb/15"/XPP 1,240.00
samo nigde da mu nadjem sliku na webu :( cini mi se bas ok, ali treba proveriti i BT da li ima i wireless lan. Inace to sa Wireless Lan-om mi nije bas jasno, kao Intel daje nalepnicu Centrino samo za racunare sa WL, ali kad pitam nekog naseg prodavca da li neki model ima WL (iako pise centrino), on kaze ne.
a jesi li gledao Asus modele?
bilo ih je u pccentru i prodavali su se bez windowsa, pa u jeftiniji od ostalih
a imas i acer koji ne bi trebao da je skup
mislim da ih uvozi bs procesor

Vrh Dno