Mislim da su se ovdje pobrkale neke stvari...
Ai čipovi su noviji procesori koji su najjednostavnije rečeno hardverski - fizički u stanju obraditi vise procesa odjednom i samim tim su bolji za koristenje umjetne inteligencije. Do skoro su za to bolje bile grafičke kartice upravo zbog nacina na koji rade u odnosu na procesor a sad se forsira da se prave i takvi procesori (ai čip).
Ovo može biti korisno za nekog ko se bavi programiranjem ili machine learningom i tim stvarima i ko planira imati takav softver baš na svom računaru.
(ja npr na desktopu imam onaj stable diffusion i foocus i comfyUI i jos nekih programa koji stvaraju slike, glas i slično pomocu umjetne inteligencije i zahtjevaju bas jak racunar jer se samo stvaranje tog sadržaja izvodi baš na mom računaru.
Medjutim kod većine običnih korisnika i Ai stvari, ta umjetna inteligencija se ne izvrašava lokalno nego na serverima od same aplikacije umjetne intelignecije a korisnik ima profil i koristi njihove usluge i to može raditi na računaru koji je star 10 godina... primjer chatgpt ili periplexity ai ili npr Leonardo AI za slike itd... ako nije ovo u pitanju onda su u pitanju manje zahtjvni sitniji alati koje obično osrednje noviji računar iznese bez problema
Kod ovoga što ciciban traži i spominje master studije i fizičku hemiju, misim da treba prosječno dobar noviji laptop koji će moći uredno služiti narednih 5 godina i da nema potrebe za bacanjem više para jer se ništa od pomenutih stvari neće koristiti na tom laptopu, već standardni programi (sa ili bez dodataka Ai) koji će najnormalnije raditi i takav se može naći za lupam oko 700-800e.
Za duže staze ili skuplje po meni nema neke vajde jer je iz godine u godinu pravi sve novije i brže i stvari brzo zastarijevaju a kvalitet nije kao nekada. Lično nisam ljubitej apple-a baš zbog cijena i kome ne treba isključivo ne bih ga nikada preporučio. Iskreno na našim prostorima se lako može doći i do bilo kakvog softvera za windows, nešto lakše nego za macOS.
matlab ide na prosjecan racunar bez ikakvih problema i svi slični programi
da li ga treba kupovati uz laptop ili koristiti ove jeftine licence
svejedno je kupio windows naknadno ili kupio uz laptop ili našao varijantu da dodje gratis uz novi laptop...
kakvi su planovi za novi windows 11
windows 11 ima copilot ai, ništa posebno zahtjevan i nešto je poput chatgpt-a i sličnih alata, mislim da ništa prenapredno i prezahtjevno nece imati u buducnosti a i ako bude izvrasavace se na serveru microsofta tako da se windows i dalje može izvršavati i na prosječnim računarima