Šta je novo?

Laptop laptop za 90-120k rsd (web sajtovi, Photoshop, igrice)

Koji laptop kupiti?

Njegos96

Poznat
Učlanjen(a)
28.12.2021
Poena
40
Planiram da kupim laptop i da upisem neki kurs za izradu sajtova, web dizajn, rad u photoshopu itd.
Pored toga bih voleo i da moze da gura i da kazemo sve igrice.
Neki predlog za laptop od tipa nekih 90 do 120k

Jel valja ovako nesto polovno, nekih 60k, sta gledati kod polovnih laptopova, kolko moze da bude stara ova konfiguracija
Procesor: AMD Ryzen 7 4800H (8 jezgra, 16 niti, do 4.2GHZ) RAM:16GB SSD:512GBNVMe
Grafika: Nvidia GeForce GTX 1650 Ti 4gb

za početak, treba ti IPS ekran.

koliko vidim (nisam proveravao svih 6), predloženi Lenovo LOQ ima IPS ekran.

za taj polovan laptop, sa tom slabašnom i matorom grafičkom, treba prvo da proveriš da li je ekran IPS. što se starosti tiče, ne verujem da je mlađi od 3 godine

Pogledacu sad ponudu tih Lenovo LOQ, pošto ima više vrsta tj sa raznim specifikacijama jel ima neki procesor ili graficka koje bi mozda trebalo zaobići?
Edit

LENOVO Gaming 3 15ARH7 (Onyx Grey) FHD IPS 120Hz, R5-6600H, 16GB, 512GB, 3050 4gb- 80.000din

LENOVO Gaming 3 15ARH7 (Onyx Grey) FHD IPS 120Hz, R5-6600H, 16GB, 512GB SSD, RTX 3050 4GB - 94.000din
LENOVO LOQ 15IAX9 (Luna Grey) FHD IPS 144Hz, i5-12450HX, 16GB, 1TB SSD, RTX 3050 6GB - 108.000din

Poslednja izmena:
Da iskoristim temu i za svoj moguci izbor.Sta bi ste odabrali i zasto?
Namena svakodnevna upotreba multimedije,Klipovi ,muzika ,internet.ponekad kad me ne mrzi neka starija igrica,ali to je sve redje.

@cekipa između ta 2 ja bih izabrao Ideapad jer je lakši i jeftiniji

@Njegos96 LENOVO LOQ 15IAX9 sa 4050 za 120k bih ja izabrao

Da iskoristim temu i za svoj moguci izbor.Sta bi ste odabrali i zasto?
Namena svakodnevna upotreba multimedije,Klipovi ,muzika ,internet.ponekad kad me ne mrzi neka starija igrica,ali to je sve redje.
Зависи шта очекујеш од лаптопа.
Ако планираш да мењаш за коју годину онда само Think Book јер имаш три годне гаранције па кад истекне можеш поклонити или проследити даље.
Ideapad би избегао не само због две године гаранције већ и због других ствари.
Ако можеш да нађеш Elitebook sa три године гаранције, није лоше као куповина.
HP je пипава куповина јер има подоста са годину дана гаранције па можда боље ићи на неке моделе са дужом гаранцијом.
У сваком случају ако истрпиш квалитет екрана онда је то - то. Знаш већ како то иде :')

Garancija je na zadnjem mestu.Tehnicki me interesuje razlika.Recimo koji od ta dva ima bolji ekran?Ideapad 5 kaze da je metalno kuciste?U njemu je noviji procesor.Koji se bolje kotira od ta dva?

Garancija je na zadnjem mestu.Tehnicki me interesuje razlika.Recimo koji od ta dva ima bolji ekran?Ideapad 5 kaze da je metalno kuciste?U njemu je noviji procesor.Koji se bolje kotira od ta dva?
Екрани (IPS) су у тој ценовној равни све једно исто, а то значи ништа посебно.
Имаћеш добар угао гледања и то је то, за квалитет боја не вреди да се надаш пуно
Имаш Lenovo LOQ са квалитетним екраном али губиш на квалитету израде и батерији. А и он је скупљи од постојећих али најјефтинији буџетски гејмерски лаптоп.

Video sam bio dva Lenova, sad se ne secam modela, ips ekran,deklarisani 300 ali to je bio max. Prosek je bio 250, islo je i ispod 230 na coskovima.
Drugim recima, mislim da su svi budzet ips modeli u praksi oko 250, a papir trpi sve tvrdnje.

Uglavnom su 300 nits osvetljaj.Nije za napolju po suncu,uglavnom u sobi.
Преко 300 нита излази из буџета.
Нико ти не може рећи реално какав је то панел због панел-лутрије.
Тј. IPS glow и сличних недостатака који варирају од примерка до примерка.
Не очекуј пуно и то је то.

Konacno mi je stigao Lenovo IdeaPad 5 16" Ryzen 8645hs,Radeon 760,16gb ram,1 tbit ssd.Ukratko za jedno popodne utisci posle instaliranja Wina 10.Ekran 16"odlican.Izrada odlicna.Tastatura standardno dobra.U biosu ima podesavanje stednje energije.Zvuk je sasvim ok.Oblozen je aluminijumom ,cini mi se.
Za nepunih 80k sam veoma zadovoljan.Dosao je iz HU,ima HU tastaturu.

Konacno mi je stigao Lenovo IdeaPad 5 16" Ryzen 8645hs,Radeon 760,16gb ram,1 tbit ssd.Ukratko za jedno popodne utisci posle instaliranja Wina 10.Ekran 16"odlican.Izrada odlicna.Tastatura standardno dobra.U biosu ima podesavanje stednje energije.Zvuk je sasvim ok.Oblozen je aluminijumom ,cini mi se.
Za nepunih 80k sam veoma zadovoljan.Dosao je iz HU,ima HU tastaturu.
Држи inteligent cooling у биосу. Баш ако је лето и ако радиш по некој врућини онда обори на power save.

Na power save losiji passmark je oko 10%,a cpu ladan.
Резултати су бољи кад нешто радиш на intelligent cooling јер му је већа волтажа. Power save је као да си купио старији процесор. Лимитира му перформансе у реалном раду тј. смањује волтажу на којој ради.
Benchmark не одражава реално стање. Боље видиш кад пола сата играш игру или покренеш неку јачу апликацију

Gore pomenuti Lenovo IdeaPad 5 ,ko neko zna resenje.
Pozadinsko svetlo tastature ne radi non stop.Ukljuci se kad pocne tipkanje ,kad miruje tastatura gasi se svetlo.Moze li da sija tastatura stalno ,kao kod ranijih modela?

Nazad
Vrh Dno