Šta je novo?

Laptop Web kamere, 15 ili 30 fps, autofokus, face tracking?

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Imam više nepoznanica vezanih za specifikacije laptop web kamera. Nedoumice će doći kasnije... :d
Naime, imam MNOGO pitanja a reč je o kamericama sa 1,3mp i video modom od 640x480 px koje su manje više standard ovih dana.
Pitanja bi bila sledeća:

1. 640x480 px sa 15 fps ili 30 fps... da li je to vidljivo i koliko je bitno.
Naravno ne mislim teoretski već praktično!!! Je li prikaz tečniji... ili šta???

2. Koje up i down brzine interneta su optimum za pomenutu rezoluciju?

3. Autofokus, Face tracking... kako to radi i da li radi uopšteno gledajući?

4. Da li za Vistu trebaju drajveri uopšte... to mi nije jasno ili za nešto trebaju a za nešto ne... ???
Pitam ovo pošto neki softveri za web kamere imaju ugradjen mikrofone, ili mogućnost aktiviranja nekih efekata i sl. a nalazim oprečna mišljenja na sve strane!

5. Ukolko model radi pod Vistom X32 da li bi kamera generalno trebala da radi i pod Vistom od 64-bita???

6. Po vašem mišljenju šta je bitnije za laptop... da je kamera recimo mala a ima 15 frejmova ili da je recimo nešto većih dimenzija al' sa 30 frejmova i rotacijom po vertikalnoj osi??? Po meni je logično da je rotacija po horizontalnoj osi bitnija za laptop zbog displeja koji je obično pod uglom!

Znam da sam mnogo pitanja postavio... ali stvarno na forumu ima jako malo tj. gotovo ništa o ovome... a i na netu generalno... bar ne na jednom mestu... pa sam mislio da će se i drugima sa sličnim dilemama odgovori dati ovde naći korisnim! :wall:

Namerno ne navodim konkretne modele, jer bi to onda bilo za "Gde i šta da kupim?" rubriku, ili bi se svelo na ono "Ma kupi..." ;)
Interesuju me konkretna iskustva... predlozi... stvari koje smetaju ili prijaju prilikom korišćenja itd.

:wave:

Izgleda da sam uplašio ljude svojim pitanjima... :-D

Valjda bar neko nešto zna!?

1)Prikaz je bolji na 30fps, sve nekako klizi u odnosu na 15FPS. Po meni je neki optimum pod kojim prekodiram snimke (kasnije) 24FPS.
2)Nekih 256K Up/Down, a to je u našim uslovima skupo
3) Nisam imao prilike to da probam lično, al sam video kako radi preko MSN-a, recimo kad se odaljiš kamera digitalnim zumom prati tvoju facu, po meni besmisleno. Ne sećam se da sam igde video webcam sa autofokusom.
4) Vista ima znatno veću bazu(i noviju) drajvera od XP-a tako da postoji mogućnost da "prepozna" kameru. Efekti zavise od softvera koji se koristi.
5) Opet zavisi od situacije, ako vista x86 prepozna kameru postoji velika mogućnost da će i x64 verzija da je prepozna. Ako je pak kamera starija, postoji mogućnost da nema softverske podrške za x64 okruženje.
6)E sad,ako sam dobro skontao pitanje.... Kamera ili ima malu rezoluciju i visko FPS ili veliku rezoluciju i mali FPS (obrnuto proporcionalno :) ), ja bih lično uzeo onu sa većom rezolucijom jer je slika znatno bolja a 30FPS ćeš teško da izguraš preko neta u real-time. Drugi deo pitanja nisam razumeo....

Nadam se da sam bio od pomoći....

Ovo ja zovem odgovorom! HVALA chupo92
Mnoge nejasnoće više to nisu! Zvučim kao master Joda... :D

1)...ja bih lično uzeo onu sa većom rezolucijom jer je slika znatno bolja a 30FPS ćeš teško da izguraš preko neta u real-time. Drugi deo pitanja nisam razumeo....

Kapiram da preko neta ne može da se izvuče 30fps zbog brzine uploada nego me bunilo to što kamera koja ima isti broj megapiksela kao i drugi model istog proizvodjača radi na 15 a druga sa 30 fps... stim što prva može da pravi slike rezolucije od 2mp... verovatno nešto softverski... dok druga to ne može al ima tih 30 fps pri 640 x 480 px.

Opet zavisi od situacije, ako vista x86 prepozna kameru postoji velika mogućnost da će i x64 verzija da je prepozna. Ako je pak kamera starija, postoji mogućnost da nema softverske podrške za x64 okruženje.

Bunilo me to što sam na par mesta video da piše da drajveri nisu potrebni jer "kamera podržava osnovne funkcije bez drajvera"... pa sam to nekako povezao sa Vistom. Skapirao sam da to znači da neke kamere mogu da rade bez softvera i bez drajvera. Znači samo ubodeš kameru i to je to po principu "Out of box"!

3) Nisam imao prilike to da probam lično, al sam video kako radi preko MSN-a, recimo kad se odaljiš kamera digitalnim zumom prati tvoju facu, po meni besmisleno. Ne sećam se da sam igde video webcam sa autofokusom.

Evo iskopiraću šta kaže proizvodjač... i šta je to mene nateralo da napišem AUTOFOKUS jer na ambalaži piše nešto kao... "adjust focus range" a nigde ne vidim da uopšte ima točkić za podešavanje fokusa... a onda piše... "It has a unique design featuring a 360-degrees pivoting head and a face tracking software that automatically zooms on your head as you move".
Toliko nekih stvari koje su tu da bune, pogotovo što je pitanje kako to radi! :trust:
Uglavnom skapirao sam šta i kako... ostalo ću morati da probam!

Ovo je moj izbor br.1: LINK SLIKA
a ovo je izbor br.2: LINK SLIKA

Poslednja izmena:
@chupo92:
Ma lako se može desiti da obe koriste isti senzor. Znači samo pitanje dizajna and kome se kako dopada. Zašto? Pa, pogledaj malo bolje... pisali su kako su stigli, tako je kod prve navedena rezolucija od 2056x2048 ali kao "Max. Video Resolution" dok su kod druge naveli da je "Max. Image Resolution" :). U svakom slučaju ja bih radije to u praksi malo pogledao nego se oslanjao na njihove pisanije po sajtu.

@teletabis
Pretekao si me... upravo je to meni palo na pamet!
Pogledaću da li je navedeno na pakovanju... tu bar ne bi trebalo biti greške!

Pa to sa zoomiranjem je verovatno softversko kropovanje slika tako da je lice u sredini, znatchi - shit
kamera bi morala ima neki motor da je usmerava ka licu, a ocogledno nema. To ima logitech Sphere, al cena ubija

Nazad
Vrh Dno