Šta je novo?

[Laptop]ViewSonic ViewBook pro VNB131

nnnn

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
349
Da, dobro ste procitali ViewSonic laptop!

Kupio sam ovog lepotana pre 2 dana i resio da podelim sa vama moje utiske.

Specifikacije:
LCD
Type 13.3" TFT LED backlit 1280x800 Brightness 200 nits
Viewing Angles 160º horizontal, 160º vertical
Aspect Ratio 16:10
Web cam 1.3 megapixel
Battery Life: 8 hours standard + 4 hour with additional battery ;
Type: Li-Ion, 4400mAh 6 cell 48wh and removable 2200mAh 3 cell 24wh
DIMENSIONS Physical 322mm x 25mm x 239mm
WEIGHT 1.64 kg
CPU Processor Type Intel® Core™ 2 Duo ULV SU7300
CPU Processor Speed 1.30GHz, FSB 800MHz
Chipset Intel® GS45 + 1CH9M
MEMORY 2GB DDR2 SDRAM
Operating System Windows® 7 Home Premium
HARD DRIVE 2.5", 320GB SATA
Ethernet LAN 10/100 Ethernet
Wireless LAN 802.11 b/g/n
USB 2.0 (x2), HDMI out, VGA out, BlueTooth 2.0 + EDR, RJ45 Ethernet LAN, Microphone jack, Earphone jack, 7-in-1 card reader (MS, MS Pro, MS Duo, SD, Mini SD, MMC,
OPTICAL DISK DRIVE DVD +/– RW, removable

Sto se dice dizajna, neodoljivo podseca na neki Mac uredjaj.
Kuciste je u celosti izradjeno od aluminijuma, i sam uredjaj daje osecaj cvrstine i sve je cakum pakum.

fb30dc65bc.jpg

880b2504b6.jpg

8abe617d7c.jpg

Slike sa strane:

1265804582.jpg

f1ac3bb4dd.jpg

Optika se vadi da bi se stavila dodatna baterija ( kupuje se posebno )

http://www.fotorola.com/uploads/b9133eedc1.jpg

Tamo gde sam ja uzeo nije bila siva baterija, a mrzelo me je da trazim crnu. Ako neko slucajno uzme crni laptop a ne moze da nadje crnu bateriju nek se javi da se menjamo. :)

Touchpad je multitouch, podrzava do tri prsta i dosta gestura, koji se mogu i podesavati.

217d694391.jpg

Citac otiska prsta radi savrseno, nije mi se desilo ni jednom da nije iz pvog ocitao, a jedno 20 puta dnevno ga odkljucavam.

131847cee7.jpg

Sto se tice tastature, meni licno se ne svidja osecaj pri kucanju, dok drugi kazu da je ok, mada moguce da je to stvar navike. Mada uz laptop se dobije gumena presvlaka sa koja mnogo poboljsava stvar.

78ff44bae2.jpg

Sto se tice pakovanja, tu se jos dobije prazan modul za mesto optike, krpica za brisanje, tracica( sa cickom ) za kablove i dve ViewSonic nalepnice.

Sad neki utisti, sto se tice, jacine sitem je dobrog odziva, ne stuca i generalno se bas lepo ponasa. Vec sam ga napunio sa brdo programa koje mi trebaju i Eclipse sa pokrenutim Android emulatorom radi dobro. ( Ko je programirao za Android, zna koliko je Android emulator zahtevan )

Baterija: Iako proizvodjac kaze 12 sati za obe, u praksi je to oko 8 sati dobre potrosnje. Znaci net, jos koji program otvoren sql server i apache koji rade u pozadini i osvetljenje ekrana podeseno na pola.

Uz racionalnu potrosnju, mislim da bi mogao da izvuce 10 sati.
Ovo pricam za obe baterije, sa samo glavnom baterijom radi oko 5 ipo 6 sati, a mozda bi moglo do 7 da se izvuce.

Sad sto mi se mnogo svidelo je sto laptop moze da radi samo sa pomocnom baterijom ( znaci da se izvadi glavna baterija totalno ) I tad je laksi jedno 300 grama, a i simpaticno izgleda..

Ekran je 16:10 odnosa sa LED osvetljenjem, i uglovi vidljivosti su sjajni, jedino sam primetio da se boja menja kada ga gledam odzodo, ali za to mora da se prilepi faca uz tastaturu :)

Ima jos dobru foru a to je anti theft sistem. Scenario, sedite u kaficu ide vam se u wc, pritisnete dugme i odete, ako neko pomeri laptop on pocne da pisti jako ( koliko mu to njegovi slabi zvucnici dozvoljavaju ) i dok se ne ukuca sifra, ili da otisak prsta on ce nastaviti da pisti.

Sad ono najbitnije, cena, laptop kosta kod nas 43,000 i 4,000 dodatna baterija.

Ja sam ga platio 40,000 preko neke kompenzacije, ali opet dao bi i 45 za njega.

super nnnn :) bas sam skoro naleteo na ovaj laptopcic negde povoljno i bas sam se zapitao kakav li je, jer mu je cena bas povoljna (kada uporedim sa drugim alu 13"). Malo me brine kao ovaj procesor (ali vidim da ima hw virtuelizaciju :) ) deluje mi kao slabasan - mada ako android emulator radi dobro mislim da nece biti problema :) Sa SSD-om ovo malo cudo ima da leti...

Pa ovo nije namenjo kao zamena za desktop, nego kao ultra portabilno resenje, koje ipak nude neku snagu i pristojan ekran za razliku od netbooka.
720p radi bez problema streaming kroz wireless, full hd sam probao ali problem mi je u mrezi, koja kod mene u sobi ima samo 11mbita. Videcu danas da prebacim full hd film, pa da vidim dal ce da radi kroz dxva. Mislim da hoce, koliko vidim kartica podrzava.

Pokusao sam mac da instaliram ali se prvi pokusaj zavrsio neslavno :) Pokusacu opet kad budem imao vise vremena da posvetim tome.

Inace moram da napomenem da me je ekran odusevio, tek kada sam pustio hd flim, video sam boje kako su izrazene i lepse od prikaza na mojim samsunzima ( 2433lw i 2232bw ) u odnusu na malisu ovi mi deluju bas onako isprane boje.

Daleko bilo da je zamena za deskto :) nego mi je potreban virtual box cesto i na putovanjima - i u "hitnoj" sam potrazi za nekim mobilnim resenjem, a cena mu je izuzetno primamljiva (mogao bih da ga pazarim do kraja nedelje)

malocas sam probao full hd da pustim i radi lepo. Mogu da probam virtual box da vidim kako ce da se ponasa?

Ako imas vremena i ako te ne mrzi :)

Trebao mi je linux ionako da probam nesto. Moram da priznam iznad ocekivanja, kao sto vidis na screen shootu, imam ubutnu podignut na vm, na njemu firefox startovan i benchmark sajt sa svim flash banerima :) a na hostu eclipse i chrome.

Dok vm radi ne oseca se da je sistem pod stresom, sve radi normalno, nesto se ucitava malo sporije ali i to je normalno. Sto se tice zauzeca procesora dok je vm u idle ono je na oko 30-40% ali kad sam otvorio firefox i bench benchmark na njemu skocilo je na oko 80% ( mislim da flashu dugujemo zahvalnost za to :) ) Inace virtelana masina je dobra, nema laga, sve ok radi, nije sjajno, ali nije ni lose, samo dobro.

Inace sto se tice ssd-a, planiram da porucim nesto ovako:
http://www.google.com/products/cata...=X&ei=rcakTb7PDc_q4wb7rO2TCg&ved=0CHYQ8wIwBA#

http://www.google.com/products/cata...=X&ei=rcakTb7PDc_q4wb7rO2TCg&ved=0CH4Q8wIwBg#

Kad budem imao viska para. Stavim u express slot, instaliram os na njega, a ovaj 320 da sluzi za storage. :)

Prilozi

• vb.jpg
    vb.jpg
    380.4 KB · Pregleda: 84
Hvala za ovo :) stvarno je malisa iznad ocekivanja i puno si mi pomogao idem uskoro da pazarim ovaj model ;)

Vidim da mu je cijena prije godinu kad je izašao bila oko $1000, dobro je što je sad tako pristupačan.

Hvala za ovo :) stvarno je malisa iznad ocekivanja i puno si mi pomogao idem uskoro da pazarim ovaj model ;)

Nista ;)

PS: Ako slucajno kupis crni i sivu dodatnu bateriju javi se da se menjamo :) ja imam crnu dodatnu bateriju, napunjena je 2 puta do sada.. :D

Sto se tice cene, ona je takva jel ViewSonic sprema nove modele, i ovo je takozvani end of life prozivod, sto znaci da su oni namerno spustili cenu da bi ispraznili magacine. :) Ono sto ima kod nas je to, novih nabavki nece biti vise.

Hehe vazi ;) pa da sad ce izbaciti identican samo sto ce proc biti i3 380uvm (koji i nije nesto mnogo bolji) :)
Ako ubodem tu kombinaciju javljam ti se

43,000 u radnji ciji baner imas gore :)

Zaista sjajan model. Ali velika mana je posedovanje samo jednog slota za memoriju, max kapacitet 2gb. Odnosno ram nije prosiriv...

Jel si siguran da ne moze 4gb modul da se stavi?

Ako laze Viewsonic onda lazem i ja. Mislim da sam u uputstvu to procitao.

Nazad
Vrh Dno