Šta je novo?

Laptop Toshiba Satellite pregrevanje

kosmik

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
319
Dobio sam u posed laptop Toshiba satellite A210-17R, poseduje procesor AMD Turion X2.
Sta se desava? Kada ga upalim radi minut ili dva i ugasi se, pri tome vreo vazduh izlazi kroz otvor za hladnjak.
Uspeo sam da udjem jednom prilikom u BIOS i tamo je temperatura preko 90 stepeni.
Ventilator na hladnjaku okrece i kroz resetku duva, ali vreo vazduh.
Jedan moj prijatelj kaze da je hladnjak sastavljen od cevcica napunjenih nekim gasom koji provodi toplotu i ako je taj gas iscurio onda ne odvodi toplotu dovoljno???
Interesuje me vase strucno misljenje, da li je u pitanju hladnjak ili je u pitanju procesor ?
Znaci dobio sam ga tako i ne znam sta se desilo sa njim pa se procesor toliko grije.
Ako je u pitanju procesor, da li se on moze menjati na ovom laptopu, ako je hladnjak gde naci hladnjak ili da li odgovara sa drugog modela ako nema ovaj?
Unapred hvala.

Jel si siguran da je 90 stepeni C, da nije F?
Mozes instalirati HW monitor pro i ukljuciti log da cuva. Kad se ugasi posle (hladjenja i) paljenja kompjutera prebaci log na fles pa pogledaj sta se pregreva i da li je to problem.

U svakom slucaju bi trebalo da otvoris laptop, skroz ga ocistis od prasine, ocistis hladnjake i zamenis pastu. Verujem da dugo nije ciscen i da bi mu ovo resilo problem.

Siguran da su stepeni, izduvao sam hladnjak sa komprimiranim vazduhom, ali isto se desava...jedino da ga skroz otvorim i promenim pastu ....
Moze li biti razlog adapter za struju posto je univerzalni , nije originalan adapter ???

Ukoliko izbacuje vreo vazduh, znaci da hladnjak dobro odvodi i da trenutna pasta verovatno radi posao,ali ne kosta te nista da probas da zamenis.

izduvao sam hladnjak sa komprimiranim vazduhom, ali isto se desava...

Naravno, jer tako mozes samo deo prasine da izbacis + rizikujes da polomis neku lopaticu na ventilatoru. Mora to da se otvori, i vidi stanje. Pastu menjaj obavezno, i ne stavljaj brlje od 250din vec uzmi Arctic MX4 ili MX2 najmanje.

Drgi kolega,turion x2 se jako mnogo greje i treba mu prilicno dobro provetravanjeplus hladjenje na Toshibama je uvek bilo knap,znaci mala necistoca u rebarcima za hladjenje i ode laptop,inace koritim pastu od 250din koju sam nabavio preko preporuke i savrsena je

Znaci nema nikakvih cevcica sa gasom i ne treba da menjam hladnjak? Samo postojeci da ocistim i da nabavim dobru pastu? Da li moze procesor da se zameni, da se ubaci neki drugi?

Poslednja izmena:
Bez dobrog postolja+ temeljnog ciscenja iznutrica ne moze taj laptop da radi leti bez gasenja. Ni za zimu cak ne bih smeo da se kladim.
TAkodje, da je 90F temperatura, to bi bilo oko 20C, nema tu vrelog vazduha :D

Naravoucenije, sredi to, prodaj i pazari nesto sto nema amd u sebi ;)

Ocistio i namazo i isto...lik kod koga sam nosio da mi to uradi kaze da moram promeniti hladnjak, jer je iz cevi koje odvode toplotu iscureo gas koji za to sluzi, gde sad da nadjem za ovaj model hladnjak "#$"%$%&#$"#$" .... ???
nzm da li moze da se promeni procesor, da se stavi neki koji se manje grije ili tako nesto???

Nasao sam na nasim oglasima hladnjak i narucio, kada stigne montiram ga i javljam sta je bilo ..... nadam se da je lik bio u pravu ... inace ide u delove :D

Moj radi bez ventilatora, posto je riknuo lepo ga izvadim da ne smeta protoku vazduha.
Izvadim i dvd rom da pravi bolji protok(i onako nicemu ne sluzi) u biosu spustim klok procesora.
Tako da moze da radi dok ne stigne nov ventilator, moze za surf netom, izbegavam da gledam video i sl.
Temperature ne prelaze 70 stepeni, nikada tisi nije bio...:D

I ujedno ti odrzava kafu toplom, extra :)

Nasao polovan hladnjak na oglasima, zamenio i evo radi kao sat .... sta reci ... nisam verovao da se hladnjak moze pokvariti na nacin da mu iscuri gas za koji nisam ni znao da je u hladnjaku :D
... ali covek se uci dok je ziv .... :D

Vrh Dno