cof je napisao(la):kapiram da si ti (sreta-steta) jedan od tih koji prodaju za te pare!
Za takav lap ne bih dao vise od 220e
isto tako mogao bi da obrazlozis po kojoj zdravoj logici ti kazes da to nije previse?
OK, ovo je tvoj stav i to poštujem.sreta-steta je napisao(la):Lose kapiras, ali imam neko elementarno poznavanje zakona ponude i traznje. Izvoli, tvoja je odluka koliko ces da das, a posledica tvoje odluke je to da ga verovatno neces kupiti.
Mislim, ova tema je prezvakana X puta u Y razlicitih tema. Zasto da dajem 400 za polovan lap, kad imam za 500 nov, zasto da kupujem bartona, kad za te pare imam nov proc. sa garancijom, bla bla bla. Ali verovatno kad se ovakve teme ne bi stalno pokretale, ne bi forume zvali sastajalistem zgubidana. Ali, ajde ja danas da se ponasam u skladu sa tim pa da probam plasticno da ti objasnim par stvari.
Imas srbskog gazdu, domacina pravog, sta ce muka ga naterala da vodi knjige. Al, bio on kod drugog domacina i video 'one kompiutere sto moz' da gi setas, pa jos radi i bez struju'. Oce da obraduje knjigovodju, a i da se pohvali pred drugim domacinima, pa da joj kupi. A ima i nekog malog, sve zna o kompjuterima. I mali kaze, nemoj da kupujes nov da dajes 500e, kupi nesto sto moze da tera win98 i taj program za vodjenje knjiga. Okrene domacin oglase, vidi duplo jeftinije, jel moze da tera windowze, moze, super, daj. Srecan on, srecan prodavac.
Ajd sad strucnije. Prvo, imas upotrebnu vrednost masine, imas trzisnu. Trzisna (izmedju ostalog) zavisi od upotrebne. Znaci ako imas P3 koji savrseno zadovoljava potrebe odredjene grupe korisnika, njegova cena ide u skladu sa velicinom te grupe. Njemu cena ne zavisi od dobavljaca, carine, spedicije, marze...
Drugo, zakon ponude i traznje deluje u skladu sa ovim gore. Sto ima manje laptopova koji i dalje mogu da zadovolje neciju potrebu, cena je visa.
I trece, svako od nas ima svoje preferencije koje mu odredjuju kako ce se ponasati u odredjenoj situaciji pri trgovini. Meni recimo garancija ne znaci puno, hocu da ustedim 100, 200e u odnosu na nov, ako je lap van garancije, to je moja stvar. Tebi ako se neki pokvario a bio van garancije, ti ces se ponasati drugacije. Primenjeno na ovu situaciju, apsolutno je nebitno, bilo kome, sem tebi samom, koliko bi ti dao za ovaj laptop.
I na kraju, koji problem vi ljudi imate sa preprodavcima??? Koja je razlika izmedju njih i prodavnice, sem sto nemaju diiiivan prostor, i diiiivne devojke za pultom? Covek, bre radi svoj posao, ima nabavnu cenu masine, drnda se s njom da je instalira, trci do onoga od koga nabavlja, donosi kupcu, fala bogu da ceni svoj rad. Previse se ugradjuju? Pa trk onda, to znaci da je to laka zarada, ajde svi se bavite preprodajom hardvera i sve 4 u vis. A normalno je ponasanje da ako je zarada velika u nekom poslu, da ce vise ljudi poceti time da se bavi, sto povecava konkurenciju i smanjuje cene.
OK, poštujem i ovo kao misljenje.cof je napisao(la):Ovako plasticno to ide kod nas, kupio sam laptop za 500 evra pre 5 godina a sad bih da ga prodam za sto vise, da nisam puno na gubitku, iako mu ne radi baterija (reparacija 50-70e), ima nekih bad pixela (ali to NIKAKO ne smeta pri radu), malo mu se tastatura uzjebala od mnogo pepela i prosutih kafa, malo je i zagreban, disk mu je sva sreca lepo formatiran i radi do prvog ugla, gasi se zbog "ne profi koriscenja" (kao sto je jedan prodavac rekao), citac mu je odlican, ali cita samo originale itd.
Kada bih pozeleo da popravim sto se popraviti moze morao bih da pljunem velike pare.
Prva stvar rekao sam da je cena od 330e za taj racunar previsoka iz razloga sto ima 10gb hard i 128 rama, baterija krs. Pojavi se realan oglas (retko) na pcberzi gde neko prodaje 800 MHz,256 rama i 40 gb sa baterijom od pola sata za nekih 80e manje!!!!
Daleko od toga da bezim od polovnih delova, mnogo cesce sam pazario takve, ali zar je normalno da cena jednog bartona i nf7 bude ista kao i cena semprona i dfi infinity ploce (pritom zaboraviti na klokovanje)??
Ja kazem da ima previse preprodavaca, razlicitih uvaljivaca, i onda kad neko dodje i pita da li je to normalna cena, onda se jos nadju ljudi koji kazu, a sta bi ti da mi pocrkamo od gladi?
Znaci po tvojoj logici, ja imam 6600gt koju sam kupio pre godinu dana(malo manje) i platio sam je 170 e , e sad to sto ona ima upotrebnu vrednost u 80% igara znaci da ja mogu nju da prodam za nekih 140e.... e pa ne mogu zato sto joj je cena sad negde oko 90e
tesko ce pojavom vise PREPRODAVACA zbog konkurencije da pada cena
cof je napisao(la):Daleko od toga da bezim od polovnih delova, mnogo cesce sam pazario takve, ali zar je normalno da cena jednog bartona i nf7 bude ista kao i cena semprona i dfi infinity ploce (pritom zaboraviti na klokovanje)??
sreta-steta je napisao(la):Verujem da bi fer bilo kad bi ti kupio taj isti laptop za 30e? E samo nemoj da kazes "Imas nov za xxx vise...". Vrednost takvog laptopa se i krece izmedju 250-300e, ne znam sta je cudno.
mozda ja ne kapiram cifre bas najbolje, ali mislio sam da 330 nije izmedju 250-300 :wall:
ps. sreto delujes mi kao prodavac hw?
Ma nema potrebe da se šabanišeš i glumiš visprenog siledžiju kad si patetični mali čovek koji se stiso za pare, a hoće da poklanja laptope. Ako može i jedno par puta vrednije od onog što bi da uloži.@ivanhoe mrzim kad se javi tako neki indijanac i proziva, a da pritom ne zna nos da obrise. jel ti jasno sad?!
Bitno je da ti znaš dovoljno i da si miroljubiv pa kažeš sledeće: "@ivanhoe mrzim kad se javi tako neki indijanac i proziva, a da pritom ne zna nos da obrise. jel ti jasno sad?!"ja sam ti toliko daleko od siledzije da nisi ni svestan. pazi ovako ne znas me dovoljno da bi rekao da sam 'pateticni mali covek' tako da bolje stedi reci.
Ne, ne mislim da je taj vredniji, ali ti znaš o čemu ja pričam. Znajući kakve poruke i "ponude" šalješ meni, nekako se logično nameće zaključak da je tvoja borba za pravdu lažna.pa neces valjda da kazes da onaj laptop sa pocetka oglasa vredi par puta toliko kolko kosta?! :trust: totalno ne kapiram tvoju logiku? gde sam ja to hteo par puta vrednije od onog sto bi da ulozim!? brzoplet si malisa, pa cu ti oprostiti zbog toga... al razmisljaj sledeci put pre nego sto pises - pravis se zayebant, kao prozivas, a nisi u celini ni sagledao o cemu se radi!?
Moguce 🙂 . Meni se ucini zanimljiv oglas pa rekoh da pomognem, ako je sala u pitanju onda nista.aSTANE, TO JE NEKA SALA? gERICOM?
Ma ljudi zasto uopste sirite temu i bespotrebno vodite polemike o vecnoj dilemi cena ili vrednost odredjene robe. Uvek je bilo onom koji kupuje skupo, a onom koji prodaje jeftino :d . I kupci i prodavci imaju svoje argumente ali na kraju presudjuje kes a sta je realno eeee to je druga prica.
Poenta topika koliko sam ja shvatio je bila da je Lucas pitao zna li neko sa foruma gde se moze naci jeftinije lap (otprilike 1ghz,10gb itd..) od nekih vazecih cena po halo oglasima i to je to.
Nepotrebno je zaostravati medjusobne odnose provokativnim postovima , nego ako neko ima nesto da ponudi ili zna nekog ko ima neki povoljan lap za prodaju nek ponudi ako ne jednostavno neka iskulira topik 😉
Pozz :wave:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari