Šta je novo?

Laptop prepoznaje externi monitor, ali nece da prebaci sliku!

timjoness55

Cenjen
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poena
154
Koristio sam bez problema Samsung 24'' monitor spojen (VGA) na Dellov laptop, ali otkako sam oba premestio iz sobe u drugu sobu, nešto se dogodilo - i sada nema slike na monitoru.

Događaj koji je prethodio: nakon uključenja laptopa u struju, dobio sam čudnu "bios" poruku u kojoj kao da laptop nije prepoznao punjač i opominje me da upotrebim originalni Dellov (nudeći mi da pritisnem neki od F dugmića, F5, F6 ili još neki, u slučaju da je do poruke došlo "greškom"?!)

Jednostavno sam uključio laptop u drugi šteker i sve se nastavilo bez problema...

E, sad, sumnjam da je zbog ovoga došlo do neke zvrčke - samo ne znam da li softverske ili hardverske - koja je uticala na to da mi laptop više ne prebacuje sliku na externi monitor, koji mi je neophodan u svakodnevnom radu na kompu.

Probao sam više monitora i kablova (nije problem u njima). Windows 7 > screen resolution > display > uvek prepozna taj externi monitor, nalazi se na display spisku, reaguje na prebacivanje slike (i uz pomoć Dellovih fn + f6 dugmića), jedino što je na monitoru MRAK, čak i kada lampica na njemu gori kao da je sve u redu...

Ima li neko ideju u čemu je problem i kako da laptop nateram da ponovo prikaže sliku na externom monitoru?

Unapred hvala na odgovoru :)

A da probas monitor na nekom drugom kompu...i drugi monitor na laptop....
Da li monitor daje na ekran porukicu da nema vga kabla kad ga ukljucis bez njega?
Mnogo samsunga sam video koji pale lampu,a ne daju sliku.

A da probas monitor na nekom drugom kompu...i drugi monitor na laptop....
Da li monitor daje na ekran porukicu da nema vga kabla kad ga ukljucis bez njega?
Mnogo samsunga sam video koji pale lampu,a ne daju sliku.

Probao i jednu i drugu opciju - (Samsung) monitor radi na drugom laptopu (MSI), a ovaj laptop (Dell) nece da prebaci sliku na drugi monitor (Acer) - što znači da je problem u ovom mom Dellovom laptopu.

Monitor konstantno trazi signal (posto ima HDMI, DVI, analogni - ali laptop ima samo VGA) i kada dodje do analognog, onog trenutka kada bi trebalo da prikaze sliku, crvena lampica se ustali, kao da je monitor nasao ono sto mu treba, ali slike jednostavno NEMA...

Malo procunjaj po biosu.Mozda se sa onim problemom oko punjaca nekako iskljucio vga izlaz.Mozda postoji opcija u biosu da li da ti radi lcd,vga out,ili oba.
Imam jedan kuci koji ima tu opciju,ali ne tvrdim da tvoj to ima.
Napisi koji tacno model laptopa je u pitanju,koji OS koristis....

Moj kolega neki dan spoji laptop na samsung plazmu, prepozna ga laptop ali mrak, sve zivo isprobano, i rezolucije, hdmi, vga itd. nece nema sile, spoji ga na LG LCD sve radi najnormalnije.

Malo procunjaj po biosu.Mozda se sa onim problemom oko punjaca nekako iskljucio vga izlaz.Mozda postoji opcija u biosu da li da ti radi lcd,vga out,ili oba.
Imam jedan kuci koji ima tu opciju,ali ne tvrdim da tvoj to ima.
Napisi koji tacno model laptopa je u pitanju,koji OS koristis....

Gledao sam sa kolegom po biosu, i ja sam mislio da je tu mozda nesto iskljuceno/promenjeno - ali nije, nema nicega sto se odnosi na uklj/isklj grafiku, video i sl.

Laptop je Dell Vostro 1015 T300, OS Windows 7.

Moj kolega neki dan spoji laptop na samsung plazmu, prepozna ga laptop ali mrak, sve zivo isprobano, i rezolucije, hdmi, vga itd. nece nema sile, spoji ga na LG LCD sve radi najnormalnije.

Kod mene je sve radilo bez problema 16 meseci, i tek onda je doslo do belaja - 90% sam siguran da se to dogodilo zbog onog cudnog, kratkotrajnog problema sa punjacem.

Pustio sam graficku da sama skine update/novu verziju sa neta (nakon instaliranja problem nije resen), jedino sto pre toga nisam deinstalirao stare drajvere - ne znam da li bi to nesto promenilo? Pretpostavljam da bi prvo trebalo da deinstaliram drajvere u device manageru i da tek onda pustim karticu da sama skine nove drajvere sa neta?

u 90% slucajeva laptop bi trebao da baci sliku na eksterni monitor,tj da vidis bios na njemu

Probao - ne baca :-(

Ponasa se isto - prepozna signal, zaustavi se, lampica gori kao da je sve u redu, ali slike nema...

meni se to desilo(crn ekran ) nakon jedne zamene monitora philips192E(TFT) na samsung syncmaster 795mb(CRT) pa nazad na philips.Restartovanja nisu pomagala, kad ukljucim samsunga opet ima slike ,vratim filipsa- nema.Vec nisam znao sta da radim i u ocaju pokusavajuci bilo sta,vezem filipsa, upalim komp, pa udjem u opcije monitora,znaci njegov interfejs, i tu sam cackajuci uspeo da ga vratim, mislim da je u pitanju bilo nesto oko rezolucije i refresh rate-a ne secam se bas najbolje.Pokusaj nista ne kosta,stavise i kasnije sam ubadao neke druge monitore pa mi se to nikad vise nije desavalo samo taj put ne znam zasto.Znaci poenta je da se nesto poremeti unutar samog biosa tj menija monitora a ne u kompu

Poslednja izmena:
uh, ja sam vec izgubio nadu. juce sam poslusao savete iz dellovog servisa, instalirao nove verzije biosa, graficke (cak i roll back-ovao drajvere), ali, nista, nista ne vredi. iako mi je laptop pod garancijom, i iako mi je receno da mogu da ga posaljem na servis, glupo mi je da cimam i sebe i njih zbog (verovatno) neke gluposti koju ne mozemo da provalimo...

hvala ti na savetu, probacu da vidim i u meniju monitora, mada, ne verujem da je to u pitanju, jer monitor radi i sada bez problema ako je prikacen na druge laptopove...

Vrh Dno